Тепер Apple – для бідних. Смартфони Xiaomi стали дорожчими за iPhone

26 лютого у Барселоні відбулася презентація глобальної версії Xiaomi 13 та Xiaomi 13 Pro. Про начинку нових смартфонів ми вже всі знали минулого року, оскільки ще в грудні флагмани Xiaomi вийшли в Китаї, а глобалки — їхні точні копії. Але китайці таки змогли здивувати. На жаль, зі знаком мінус, оскільки головною особливістю новинок стала не колаборація з Google або Leica, а ціна Xiaomi 13. Тепер китайські флагмани коштують більше ніж пристрої того ж рівня від Apple і Samsung.

Глобальна версія Xiaomi 13 — ціна

З характеристиками Xiaomi 13 та іншими особливостями нових смартфонів ви зможете познайомитись в окремому матеріалі. Зараз давайте просто подивимося, скільки коштують флагмани 2023 на глобальному ринку:

  • Xiaomi 13 – $ 999;
  • Xiaomi 13 Pro – $ 1299.

Саме за ці гроші ви можете купити Xiaomi 13 на AliExpress, якщо не враховувати знижки та спеціальні пропозиції щодо релізу або майбутніх розпродажів. І як же ми дожили до цін таких?

Xiaomi за аналогією з іншими виробниками використовує концепцію кількох флагманів:

  • Xiaomi 13 – молодша модель;
  • Xiaomi 13 Pro – просунута модель;
  • Xiaomi 13 Ultra – повноцінний флагман.
Коли на презентації Xiaomi 13 повідомили вартість новинки, звичні для подібних заходів оплески змінилися на труну тишу.

Оскільки смартфон Xiaomi 13 Ultra ще не вийшов ні в Китаї, ні в Європі, ми зіставлятимемо лише базові моделі без додаткових приписок. Таке порівняння здається цілком об’єктивним, адже Xiaomi 13 компактний флагман, як і Apple iPhone 14 або Samsung Galaxy S23 . На тлі конкурентів зі США і Кореї китаєць здається занадто дорогим. Судіть самі:

  • Apple iPhone 14 – від $ 799;
  • Samsung Galaxy S23 – від $ 799;
  • Xiaomi 13 – від $ 999.

З такої нагоди Xiaomi на презентації навіть не проводила аналогії між своєю новинкою та пристроями конкурентів. Хоча китайцям подібне властиво, мовляв, подивіться на наш смартфон: він як iPhone, тільки дешевше. Нині такого не скажеш. А раніше все було інакше.

Скільки коштують смартфони Xiaomi

Смартфони Xiaomi почали дорожчати не сьогодні. Щоб у цьому переконатись, пропоную порівняти вартість останніх китайських флагманів на глобальному ринку.

Смартфон Ціна Рік випуску
Xiaomi Mi 9 $449 2019
Xiaomi Mi 10 $799 2020
Xiaomi 11 $749 2021
Xiaomi 12 $749 2022
Xiaomi 13 $999 2023

 

Порівняно з Mi 9 ціна нового флагмана зросла на 122%. І це при тому, що в 2019 році в лінійці Xiaomi ще не було дорогих моделей з приставками «Pro» та «Ultra», а Mi 10 в деяких аспектах виявився навіть гіршим за Mi 9. Наприклад, більш сучасний смартфон втратив телеоб’єктив з оптичним зумом , який на наступні 3 роки став ексклюзивною фішкою Pro-версії та Ultra. Цікава зміна, правда?

Чому телефони такі дорогі

Важливо відзначити, що дорожчають усі смартфони. Це спричинено і банальною інфляцією, і наслідками ковідного 2020 року на ринку електроніки. Ось тільки зростання цін Xiaomi набагато стрімкіше. У 2019 році Mi 9 коштував $449, Samsung Galaxy S10 – $899 , а iPhone 11 – $699. У той час як вартість базової моделі Xiaomi з того часу зросла на 122%, iPhone подорожчав на 14%, а Samsung взагалі подешевшав на 11%. Зниження вартості корейського смартфона викликано появою в лінійці версії з приставкою Ultra, що, втім, властиво і Xiaomi, і Apple.

І не можна сказати, що з 2020 року Xiaomi різко змінила підхід до справи. Так, на папері відбулося розмежування між Redmi та Mi. За словами китайців, Xiaomi тепер преміальний бренд. Але виявляється це зовсім на характеристиках. Як і раніше, оболонка MIUI кишить рекламою незалежно від того, купили ви телефон за 5 чи 50 тисяч гривень. А деякі флагмани (наприклад, Xiaomi 12T Pro ) китайці поміщають у пластиковий корпус – нечувану справу для бренду, який намагається переманити власників Apple та Samsung на свій бік.

Я хотів би виправдати нинішню ціну смартфонів Xiaomi тим, що китайці не відмовляються від зарядки в комплекті, пропонують знижки першим покупцям і розширене обслуговування (безкоштовна заміна скла протягом року після покупки). Але не можу. 122-відсоткове подорожчання не можна пояснити ні інфляцією, ні кризою на ринку напівпровідників. Все це — витрати на маркетинг для розкручування бренду, а також спроба збільшення прибутку, в чому по суті немає нічого поганого.

Apple і Samsung змусили своїх шанувальників проковтнути «екологічну доцільність» скорочення комплекту постачання, і тепер майже ніхто не нагадує іменитим брендам відсутність зарядки в коробці. А Xiaomi сьогодні намагається переконати нас, ніби реклама в оболонці, 2-мегапіксельні затички в смартфонах за $800 і пластикові корпус — дрібниці, на які ви мало того, що не повинні звертати увагу, так ще зобов’язані радіти можливості купити Xiaomi 13 за ціною на $200 перевищує вартість iPhone 14. Вас це влаштовує?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.