Навіщо Samsung цілих три моделі Galaxy A14

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2019 році разом із появою нової А-серії Samsung заразилася найстрашнішою хворобою китайських брендів – манією клонування. Через це в різних країнах один і той же апарат як може носити різне ім’я, так і навпаки — смартфон з однією і тією ж назвою на різних ринках може мати параметри, що трохи відрізняються.

Загалом, розбиратися в цьому безумстві — справа невдячна, але не в сьогоднішньому випадку. За перші два місяці 2023 Samsung представила цілих три смартфони під ім’ям Galaxy A14, і так може статися, що вся трійця незабаром з’явиться в Росії в ім’я прославлення «паралельного імпорту».

Пропоную почати вивчення з найпростішого (і водночас нового) Galaxy A14 4G. Працює смартфон на стрімко старіючому чіпі Mediatek Helio G80, але це все ж таки краще, ніж якийсь древній Helio P35 або слабкий за графіком Exynos 850. Дисплей на 6.6 дюймів має не тільки роздільну здатність FullHD+, але і злегка підвищену частоту 90 Гц.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Камери без особливих чудес: основна на 50 МП, ширококутна на 5 та дрібничка для макро. Є батарея на 5000 мАг, здатна заряджатися від 15-ватного адаптера. Є Wi-Fi 5 і NFC. Точна вартість смартфона поки не відома, так само як і доступні конфігурації – навряд чи все обмежиться заявленими 6/128 ГБ.

Samsung Galaxy A14 5G випускається відразу у двох варіантах. Той, що простіше, працює на чіпі Mediatek Dimensity 700 – одному з найпростіших із підтримкою 5G-мереж. А ось потужніший побратим приміряв на себе новий процесор Exynos 1330, що за своїми параметрами готовий дати фору багатьом середнякам. Ядра Cortex-A78 і A55 загалом 8 штук, тактова частота 2.4 ГГц, графіка Mali-G68 MP2 (як і серії Dimensity 900, лише ядер вдвічі менше), підтримка пам’яті LPDDR5 і UFS3.1, техпроцес 5 нм. Потенційно платформа дуже крута, якщо Samsung, звичайно, не накосячать із оптимізацією.

За іншими параметрами ніяких відмінностей від A14 4G немає, хіба що «ширик» заради економії замінили сенсором глибини. Ціни на обидва смартфони сильно варіюють від магазину, але в середньому ми отримуємо класичні 200 доларів за базову версію 4/64 ГБ.

То навіщо Samsung цілих три версії одного й того самого смартфона? Все просто. Варіант на Exynos – це демонстрація технологій. Показник того, що власні чіпи компанії все ще готові нав’язувати боротьбу в бюджетному та середньому класі, вже давно захопленому Qualcomm та Samsung. Ось тільки запасу Exynos на всіх не вистачить, тому для частини ринків створили простіше версію на вкрай масовому чіпі Dimensity 700. Ну а варіант без підтримки 4G створений для країн, де мережі п’ятого покоління просто не розгорнуті. Якби Samsung залишилася в Росії, вона привезла б саме цей варіант, але так як офіційних поставок зараз немає, у продажу можна очікувати відразу три моделі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.