Як здати смартфон в ремонт і не втратити особисті дані

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

НВ зібрало шість порад, як cберегти особисту інформацію перед тим, як віднести свій смартфон в ремонт.

14 березня в соцмережах розгорівся скандал. Одна з клієнток рітейлера Цитрус 31 січня 2018 року здала в ремонт свій iPhone 6S за програмою Абсолютний захист. Технічний персонал визнав телефон таким, який не підлягає відновленню і пообіцяв відправити його на утилізацію в Китай. Пізніше з дівчиною зв’язалися невідомі й вимагали у неї пароль до її аккаунту в iCloud під загрозою публікації її особистих фотографій.

Що робити перед тим як віднести смартфон в ремонт?

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зробіть бекап

Бекап – це резервне копіювання всіх файлів і даних на вашому смартфоні. Якщо смартфон включається, скопіюйте всі персональні дані в комп’ютер або в хмарне сховище і зробіть бекап пристрою за допомогою стандартної утиліти (в настройках) для Android. Бекап гаджетів на iOS можна зробити за допомогою iTunes або iCloud.

Синхронізуйте контакти, календарі, замітки, фотографії, наприклад, за допомогою сервісів Google.

У разі втрати даних під час ремонту їх можна буде повернути за допомогою бекапа. В офіційних сервісних центрах, як правило, смартфони повністю очищають та приводять до стандартних налаштувань.

Якщо пристрій на Android не вмикається – резервну копію можна спробувати зробити за допомогою Titanium Backup.

Видаліть конфіденційну інформацію

Видаливши особисту інформацію ви зведете до мінімуму її потрапляння до недобросовісних людей. Професіонали зможуть її відновити, якщо знатимуть що і де шукати, але шахраям-дилетантам така процедура буде “не по зубам”.

Витягніть з гаджета флеш-накопичувач та сім-карту.

Для ремонту смартфона карта пам’яті й сім-карта не потрібні, тим паче остання може вам знадобитися для дзвінків.

Видаліть всі акаунти

Скиньте смартфон до стандартних налаштувань і перевірте чи віддалилися всі акаунти, з якими він синхронізується, наприклад, поштові сервіси, програми для банкінгу, сервіси Google або Mi Cloud. Видаліть кеш та історію браузера.

Заведіть гостьовий аккаунт

На пристроях Android починаючи з 5 версії є можливість створення гостьового аккаунта. Це менш безпечний, але більш щадний не вимагаючий великих затрат часу спосіб зберегти інформацію від чужих очей. Ви створюєте в смартфоні нового користувача, через якого фахівець зможе перевірити працездатність функцій і не зможе випадково подивитися вашу особисту інформацію. Ваш основний аккаунт обов’язково повинен бути захищений паролем.

Не передавайте паролі співробітникам сервісних центрів

У разі якщо ваш смартфон не вмикається і ви не змогли виконати всі перераховані вище операції, не передавайте пароль або графічний ключ від нього співробітникам сервісних центрів. По можливості, коли вони зможуть включити ваш гаджет, домовтеся про особисту зустріч, перевірте його на працездатність і при необхідності виконайте необхідні дії для захисту персональних даних.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.