Samsung Galaxy S23 Ultra проти Galaxy S22 Ultra: чи варто переплачувати за новий флагман

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

1 лютого південнокорейська компанія Samsung представила довгоочікувану флагманську серію Samsung Galaxy S23, до якої, як і раніше, увійшли три смартфони, включаючи найстаршу модель Samsung Galaxy S23 Ultra. Новий Samsung Galaxy S23 Ultra дуже схожий на свого попередника від імені випущеного торік Galaxy S22 Ultra. Але є кілька важливих відмінностей. Чи достатньо цих змін для того, щоб зробити вибір на користь нового Samsung Galaxy S23 Ultra або Galaxy S22 Ultra, як і раніше, такий же гарний, як і рік тому, розповімо прямо зараз.

Samsung Galaxy S22 Ultra – потужний смартфон, але вже не найкращий і не найкращий в асортименті корейського бренду. Йому на зміну прийшов новий топовий флагман у вигляді Samsung Galaxy S23 Ultra. Нова модель дуже схожа на попередника, особливо коли йдеться про дизайн.

Короткий перелік відмінностей між Samsung Galaxy S23 Ultra та Galaxy S22 Ultra:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • У Samsung Galaxy S23 Ultra потужніший процесор, ніж у Galaxy S22 Ultra.
    Samsung Galaxy S23 Ultra отримав нову основну камеру, яка забезпечить більш високу якість зйомки, ніж камера Galaxy S22 Ultra.
  • Samsung Galaxy S23 Ultra став першим смартфоном із новим склом Corning Gorilla Glass Victus 2, яке забезпечує ще кращий захист при падінні.
  • Samsung Galaxy S22 Ultra випускався у двох версіях із різними процесорами — Qualcomm та Exynos залежно від регіону, а Galaxy S23 Ultra поставляється виключно з чіпом Qualcomm незалежно від країни.  
  • Samsung Galaxy S22 Ultra оснащується 40-мегапіксельною селфі-камерою, тоді як у Galaxy S23 Ultra її замінили на 12-мегапіксельну. 
  • Samsung Galaxy S23 Ultra у базовій конфігурації має вдвічі більше вбудованої пам’яті, ніж Galaxy S22 Ultra за тієї ж ціни.

Тепер пропонуємо зупинитися на кожній з відзнак докладніше.

Апаратне та програмне забезпечення

Samsung Galaxy S22 Ultra був і залишається потужним смартфоном, який працює на Qualcomm Snapdragon 8 Gen 1 або Exynos 2200 залежно від регіону. У базовій комплектації він має 8 Гбайт ОЗП, а топовий обсяг оперативної пам’яті досягає 12 Гбайт. Місткість вбудованого накопичувача в залежності від обраної конфігурації варіюється від 128 Гбайт до 1 Тбайт. Також смартфон пропонує акумуляторну батарею ємністю 5000 мАч із швидкою провідною зарядкою потужністю 45 Вт та швидкою бездротовою на 15 Вт.

Samsung Galaxy S23 Ultra має дуже схожий набір основних характеристик, але з кількома важливими відмінностями. Так, Samsung Galaxy S23 Ultra на всіх ринках оснащується версією чіпа Qualcomm Snapdragon 8 Gen 2, яка, як стверджується, була розроблена спеціально для Samsung. На замовлення Samsung американський чіпмейкер Qualcomm збільшив тактову частоту ядер Cortex-X3 зі стандартних 3,19 ГГц до 3,36 ГГц та збільшив тактову частоту графічного прискорювача з 680 МГц до 719 МГц. Об’єм ОЗП варіюється від 8 до 12 Гбайт, а мінімальний об’єм вбудованого накопичувача було збільшено вдвічі – зі 128 до 256 Гбайт. Верхня планка, як і раніше, представлена ​​конфігурацією з 12 Гбайт оперативної та 1 Тбайт вбудованої пам’яті. 

Новий смартфон, як і попередник, отримав бездротову зарядку та захищений від пилу та вологи за стандартом IP68 корпус. Різниця лише в тому, що Samsung Galaxy S23 Ultra покритий захисним склом Gorilla Glass Victus 2, який має зробити смартфон трохи міцнішим, дозволяючи йому витримувати падіння з висоти до одного метра на твердий бетон.

Програмне забезпечення – це одна з тих областей, де Samsung Galaxy S23 Ultra має незаперечну, хоч і тимчасову перевагу перед попередником, адже він поставляється з новітньою прошивкою One UI 5.1 на основі Android 13. Чому тимчасове? Вся справа в тому, що Samsung – серед тих виробників, хто регулярно оновлює ПЗ своїх мобільних пристроїв і найближчим часом торішній Samsung Galaxy S22 Ultra теж повинен оновитися до Android 13 і One UI 5.1.

Обидва смартфони отримають чотири основні оновлення ОС та п’ять років оновлень безпеки. Щоправда, Samsung Galaxy S22 Ultra, оскільки він вийшов у 2022 році, програмна підтримка завершиться на рік раніше, ніж у попередника. 

Як ми вже говорили на початку, Samsung Galaxy S23 Ultra і Galaxy S22 Ultra дуже схожі з точки зору дизайну. Мають смартфони та майже однакові габарити і навіть вагу. Те саме стосується і дисплея — його розміру, роздільної здатності та частоти оновлення.

Камери

Samsung Galaxy S22 Ultra має потужну камеру, яку він успадкував від Galaxy S21 Ultra. Він оснащується 108-мегапіксельною основною камерою в поєднанні з 12-мегапіксельним модулем з надширококутним об’єктивом, 10-мегапіксельним сенсором з телеоб’єктивом для 3-кратного оптичного зуму та ще однією 10-мегапіксельною камерою для 1. Шанувальники селфі також високо оцінили його 40-мегапіксельну фронтальну камеру. 

Що ж до Samsung Galaxy S23 Ultra, то тут основний упор зроблений на поліпшення основної камери. Головний 108-мегапіксельний датчик замінили на нову 200-мегапіксельну камеру для створення високоякісних 16-мегапіксельних кадрів проти 12-мегапіксельних у попередника. Щоправда, крім основної камери помітних змін не відбулося – додаткові датчики залишилися тими самими.

Цікаво, що з погляду фронтальних камер Samsung Galaxy S23 Ultra зробив крок назад, адже замість 40-мегапіксельної селфі-камери він отримав 12-мегапіксельний модуль, як і молодші моделі із серії Galaxy S23.

Батарея

Що стосується акумулятора, то обидва смартфони оснащені батареєю на 5000 мАг з такою ж 45-ватною швидкою провідною зарядкою, 15-ватною бездротовою зарядкою та опцією зворотної бездротової зарядки для підзарядки таких аксесуарів, як смарт-годинник і навушники. З точки зору автономності, Samsung Galaxy S22 Ultra показує середні результати. Наскільки змінився час автономної роботи у нового флагмана, ще доведеться з’ясувати.

Підсумок

Galaxy S23 Ultra – це тепер найкращий телефон, який тільки може запропонувати Samsung на сьогоднішній день. Так, на папері у нього, можливо, не так багато змін, але все-таки він став помітним кроком уперед порівняно з попередником. Він отримав потужнішу камеру і процесор і пропонує вдвічі більше вбудованої пам’яті за ту саму ціну. 

У той же час Samsung Galaxy S22 Ultra, що подешевшав, може стати кращим варіантом для покупців з обмеженим бюджетом. За менші гроші ви отримаєте смартфон з аналогічним дизайном та схожими характеристиками.

Якщо ви власник Samsung Galaxy S22 Ultra, то ви можете спокійно пропустити оновлення до Galaxy S23 Ultra, адже зміни не настільки масштабні, щоб купувати новий смартфон замість торішнього, у якого попереду ще багато років роботи. 

Зрештою все залежить від вашого бюджету та ставлення до щорічної купівлі нового флагмана.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.