Apple пояснила, чому варто купити iPhone 14, а не iPhone 13 Pro

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Випустивши минулого року лінійку iPhone 14, Apple вирішила трохи заощадити і оснастила базові моделі iPhone 14 та iPhone 14 Plus таким же процесором, як роком раніше отримали iPhone 13 Pro та iPhone 13 Pro Max . Запас потужності Apple A15 Bionic дійсно такий, що його можна спокійно використовувати у кількох поколіннях смартфонів і не переживати, що вони гальмуватимуть. І здається, що за сукупністю характеристик iPhone 13 Pro виявиться цікавішим, ніж новинка. Але Apple все одно радить купити iPhone 14.

При цьому компанія з Купертіно наводить цілком реальні аргументи, щоб зробити саме такий вибір. У цьому матеріалі знаємо, чому Apple радить купити iPhone 14 замість iPhone 13 Pro, і чи справді це буде раціональний вибір.

Процесор в Айфон 14

Коли під час презентації Apple оголосила, що базові моделі iPhone 14 отримають торішній чіпсет, багато хто відразу ж списав ці моделі з рахунків, вирішивши, що вони не варті уваги. Продаж цих смартфонів тільки підтвердив це. Покупці обирають або нові прохання, або торішні iPhone 13 або iPhone 13 Pro. У недавньому інтерв’ю The Sydney Morning директор з дизайну iPhone Річарда Діна спробував пояснити, чому це неправильне рішення.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За словами Діна, хоч в iPhone 14 і використовується чіпсет, аналогічний iPhone 13 Pro, але через змінену конструкцію корпусу він менше схильний до тротлінгу і може довше працювати під навантаженням:

Для iPhone 14 дизайн плати радикально змінився, і тепер він включає центральну алюмінієву конструкцію, яка виступає в якості основи. Ця центральна площина допомагає рівномірніше розсіювати більше тепла по всій поверхні.

Виходить, що і в синтетичних тестах iPhone 14 повинен бути продуктивнішим за свого попередника. Давайте подивимося на результати:

Тест iPhone 14 iPhone 13 Pro
Geekbench 5 (одноядерний) 1726 1702
Geekbench 5 (багатоядерний) 4760 4684
AnTuTu Benchmark 9 813434 797919

Як бачите, iPhone 14 справді виявився потужнішим. Різниця, звичайно, не дуже велика, але вона все одно є. Тобто в цьому плані iPhone 14 виявився реально кращим. Але після цього Дін навів ще один аргумент:

Хоча зовні iPhone 14 може виглядати майже так, як iPhone 13, насправді він зазнав значних змін, які ви, можливо, не відразу зрозумієте, порівнюючи його зі старою моделлю. До них відносяться зниження ваги, ремонтопридатність, а також триваліший термін служби батареї.

iPhone 14 можна розібрати ось так, просто розкрутивши болтики. Задня панель iPhone 13 Pro намертво приклеєна до корпусу, і отримати доступ всередину дуже складно.

І це справді так. Ми вже розповідали, що нова конструкція iPhone 14 дозволяє значно дешевше змінювати задню панель та отримувати доступ до компонентів усередині смартфона. Ось тільки спробуйте згадати, як давно ви зверталися до сервісного центру через ремонт iPhone ? З 2011 року в моєму використанні було вісім різних айфонів, і в жодного з них не було жодних проблем, які вимагають втручання ззовні.

Чи варто купувати iPhone 14

Якщо взяти обидва ці аргументи, які навів Дін у своєму інтерв’ю, то будемо відвертими, вони не витримують жодної критики. Зростання продуктивності трохи більше ніж на 1,5% і більша ремонтопридатність – це зовсім не аргумент, щоб зробити вибір на користь iPhone 14. Просто подивіться на те, які можливості може запропонувати вам iPhone 13 Pro. По-перше, це найкращий дисплей. Хоча за роздільною здатністю та іншими показниками екрани однакові, але в iPhone 13 Pro він підтримує високу частоту оновлення – 120 Гц.

З власного досвіду можу сказати, що, спробувавши цю технологію одного разу, ви ніколи не зможете нормально дивитися на звичайні 60 Гц дисплеї. Мій основний Android-смартфон підтримує частоту 144 Гц, а iPad – 60 Гц. Переходячи на планшет, я щоразу бачу, наскільки не вистачає плавності його анімацій. По-друге, вибравши iPhone 13 Pro, ви отримаєте ще й телефото камеру, яка дозволить робити фотографії з оптичним зумом. У iPhone 14 такого об’єктива немає, а значить, вам залишається тільки використовувати цифровий зум, який псує якість або просто підходити до об’єкта ближче, що не завжди можливо.

На додаток до цього дизайн iPhone 13 Pro особисто мені подобається більше: сталеві рамки плюс матова задня панель, на якій розташований блок із трьох камер і лідер виглядають набагато цікавіше, ніж алюміній та глянець у звичайному iPhone 14 . Тому я категорично не згоден з думкою Річарда Діна і раджу вам купити iPhone 13 Pro замість iPhone 14. Тим більше, що його ще можна спокійно знайти у вільному продажу. Він, звичайно, обійдеться вам дорожче, натомість і вражень пристрій дасть більше. Якщо ви не хочете переплачувати, можна купити iPhone 14 . Головне — пам’ятайте, чим ці апарати відрізняються один від одного, і не слухайте поради Apple. У цій ситуації від них точно не буде користі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.