Повний список того, що нового буде у MIUI 14

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Зміни в MIUI 14 можуть здатися несуттєвими, але лише на перший погляд – вся справа в тому, що розробники сконцентрувалися в основному на підкапотної складової прошивки, а не на візуальному інтерфейсі. Сам цей факт навряд чи повинен засмучувати, оскільки система нарешті позбавилася від давніх проблем (за словами розробників) і обзавелася деякими дійсно корисними функціями. У цьому матеріалі розглядаємо ключові новації, про які Xiaomi повідомила на презентації і які стали відомі за її межами.

Швидкодія та споживання

Поліпшення цієї галузі розробники приділили багато уваги — ще до презентації вони натякали на проблему постійного розростання кожної нової версії MIUI.

Ключовою зміною серед помітних користувачів стала зменшена ненажерливість прошивки – MIUI 14 споживає 3,3 ГБ оперативної пам’яті і займає 13,09 ГБ сховища (цілком можливо, показник трохи відрізняється залежно від пристрою). Xiaomi гордо хвалиться, що це менше, ніж у трьох основних конкурентів (але яких конкретно не повідомляє).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Проблема з використанням пам’яті стояла настільки гостро, що розробники попрацювали одразу кількома інструментами її усунення. По-перше, більшість фірмових встановлених програм тепер можна видаляти. Кількість важливих для системи утиліт скоротилася до базового переліку: камера, налаштування, дзвонилка, магазин, повідомлення, браузер, телефонна книга та файловий менеджер. По-друге, в системі з’явився розумний архіватор додатків – він зможе оцінювати поведінку користувача за останні 3 місяці і завантажувати рідко використовувані ігри та програми, щоб звільнити простір на накопичувачі (ярлик і дані залишаться, але самі додатки потрібно знову завантажити). Xiaomi впевнені, що це дозволить заощадити в середньому 5 ГБ.

Ще одна цікава опція – автоматичний пошук та об’єднання дублікатів файлів. Xiaomi показала сценарій, коли система прибирає копії PDF-файлу по 100 МБ – такі справді можуть займати відчутне місце у сховищі.

У MIUI 14 не обійшлося і без глибоких змін на базовому рівні системи: розробники оптимізували вихідний код ядра Linux і створили технологію MIUI Photon Engine, яка дозволить прискорити додатки на 88% і зменшити їхнє споживання на 16% – сторонні розробники можуть отримати доступ до неї.

Дизайн і налаштування

Зовнішній вигляд практично не зазнав змін, мова інтерфейсу залишилася незмінною — лише з’явилися невеликі нові функції та «приколюхи», що стосуються персоналізації. Так, одним із ключових нововведень стала поява розумних папок — вони аналізують поведінку користувача і переставляють додатки в собі таким чином, щоб програми та ігри, що часто використовуються, стояли перші.

Окремо варто відзначити появу збільшених ярликів додатків (формату 2×1, 1×2 та 2×2) та віджетів-капсул, які будуть зручні для відображення змінної інформації в режимі реального часу (наприклад, підрахунку кроків або пройденої відстані). Перше здається малозначущим, але подивіться на ілюстрації головного екрану на абзац вище – витягнуті іконки камери та диктофона мають дуже оригінальний вигляд.

Найбільше уваги привертає поява віртуального звірка (або рослини) на головному екрані – деякого аналога тамагочі. Поки що подробиць про нього немає, але вже зрозуміло, що він інтерактивний та реагує на торкання. Функція явно необов’язкова і вийде відключити, але виглядає цікаво.

Конфіденційність та безпека

Ключова зміна — більше 30 сценаріїв тепер обробляються на пристрої, не відправляючись на віддалені сервери. Одним із таких стала нова довгоочікувана функція розпізнавання тексту на фотографіях для подальшої взаємодії з ним (наприклад, копіювання).

Вона підтримує 8 мов (яких конкретно поки невідомо, але серед них явно виявиться англійська). Xiaomi підкреслює, що опція працює краще за таку в iOS, але це вона заявила на китайській презентації при демонстрації розпізнавання ієрогліфів.

Зв’язок та сполучення

Mi Smart Hub тепер підтримує більше пристроїв та працює набагато швидше. До того ж MIUI почала задіяти збільшену пропускну здатність, завдяки чому швидкість виявлення пристроїв збільшилася на 50%, з’єднання – на 12%, а передачі – на 77%.

Xiaomi покращила і меню сполучених пристроїв. Тепер, наприклад, вдасться швидко перепідключити навушники між смартфоном та телевізором.

Ще одна корисна опція для сполучених пристроїв стосується зв’язування телевізора та смартфона. Якщо на першому потрібно ввести текст, можна відкрити спливаюче вікно на другому і швидко набрати необхідний текст (наприклад, пошуковий запит або пароль) — на смартфоні це робити явно швидше і зручніше, ніж за допомогою пульта.

Сімейний доступ та ролі

Велику увагу Xiaomi приділила сімейним опціям: тепер можна привласнювати кожному члену сім’ї роль з певними функціями, створювати спільні альбоми (кожен у сім’ї зможе бачити його та додавати туди вкладення), встановлювати сімейні альбоми як заставку на телевізорі, обмінюватися даними про стан здоров’я, налаштовувати батьківський контроль та інше.

До сімейної групи можна об’єднати до 8 облікових записів.

Інші функції та корисні зміни

Одна з найкорисніших опцій – обмеження додатків на надсилання повідомлень. Тепер без відповідного дозволу вони не зможуть надсилати повідомлення користувачам.

Багатьом стане в нагоді технологія посилення Wi-Fi-підключення мобільним інтернетом, коли сигнал від роутера занадто слабкий (по суті смартфон просто вчасно перемикається мобільний трафік).

Ще одне корисне покращення – збереження історії пошуку в налаштуваннях та відображення категорій у результатах, все це спрощує орієнтування за параметрами.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.