Названо 5 найочікуваніших змін в Android 14

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Google почне розгортання бета-складання ОС Android 14 для розробників у найближчі місяці. Але інсайдери вже розкрили деякі нововведення апдейту. Якщо в попередніх версіях основну увагу приділяли дизайну, цього року на нас чекає більше внутрішніх перетворень у системі. Ось все, що ми знаємо про Android 14 Upside Down Cake.

Обмеження щодо встановлення софту із зовнішніх джерел

Згідно з опублікованими змінами в коді , Android 14 підвищить вимоги до API додатків. Тому програма, призначена для застарілих версій ОС, не можна буде встановлювати. Правило застосовується не тільки до утиліт в Google Play, але і до всіх APK-файлів зі сторонніх джерел.

Спочатку обмеження буде активно для додатків, створених для дуже старих версій на кшталт Jelly Bean. Але пізніше поріг планується підвищити до Android 6.0 та вище. Втім, його остаточно визначатиме виробник пристрою. Так розробники хочуть дотриматися поширення шкідливих програм в екосистемі. Зокрема, тих, що навмисно експлуатують уразливості застарілих систем.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Покращене меню «Поділитись»

В інтерфейсі “зеленого робота” оформився один недолік – неузгодженість меню “Поділитися”. Функціонально і зовні вона різна в кожному додатку, не кажучи вже про прошивки вендорів на основі AOSP. Google має намір виправити проблему за допомогою модуля Project Mainline. Прийдешній апдейт привнесе єдиний вид вікна для відправки контенту, причому, незалежно від моделі гаджета і софту.

Оновлення для кореневих сертифікатів

Це важливий компонент системи, що відповідає за безпечне з’єднання між пристроєм та сайтами або деякими утилітами. У цих сертифікатів є термін дії, після якого на гаджеті не завантажуються певні веб-сторінки. Наприклад, у 2021 році з такою ситуацією зіткнулися користувачі Android 7.0 та старіших версій.

Android 14 додасть можливість оновлювати їх окремо від усієї системи за рахунок сервісів Google Play. У результаті підтримки актуальних сертифікатів не знадобиться повний апдейт ПЗ, а застарілі апарати зможуть безперешкодно виходити в інтернет. Щоправда, скористатися функцією найближчим часом не доведеться: актуальні root-сертифікати діятимуть до 2035 року.

Health Connect

Є багато утиліт для відстеження показників здоров’я, у тому числі від виробників гаджетів. Найчастіше в них передбачено перенесення даних з одного додатка до іншого. Але донедавна не було єдиного API для синхронізації інформації між усіма подібними інструментами.

Для цього Google представила програму Health Connect, яка відповідає за зручний обмін інформацією між фітнес-утилітами. Наприклад, відомості з MyFitnessPal, Samsung Health, FitBit та Google Fit можуть зберігатися в одному центрі. Очікується, що Health Connect встановлюватиметься в системі, починаючи з Android 14.

Супутниковий зв’язок

Про впровадження підтримки супутникового зв’язку в чотирнадцятій версії “зеленого робота” заявив Хіроші Локхаймер, старший віце-президент підрозділу Android у Google. За його словами, робота у цьому напрямі вже ведеться. За аналогією з iPhone 14, опція, швидше за все, забезпечить зв’язок через супутники у важкодоступних місцях, де слабкий сигнал мережі.

Бета-тестування Android 14 стартує у квітні. А фінальний реліз з’явиться у серпні чи вересні 2023 року.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.