Android 14 заборонить вам встановлювати старі програми

Зміна, яка з’явиться в Android 14, накладе обмеження на програми, які користувачі смартфонів можуть встановлювати на свої пристрої, навіть якщо вони завантажують програми з бокового завантаження, а не встановлюють їх через Play Store.

Ця зміна Google повинна допомогти зупинити поширення шкідливих програм, що використовують уразливості, знайдені в старих версіях ОС Android, хоча якщо ви часто користуєтеся бічним завантаженням, це може трохи ускладнити використання програм, що не входять у Play Store.

Щорічний випуск останньої версії Android – або останнього збирання iOS від Apple, або Windows OS від Microsoft – не тільки приносить нові функції для найкращих смартфонів Android. Вони також включають нові приховані інструменти безпеки, які ускладнюють проникнення хакерів на ваш пристрій. Зрештою, хакери знайдуть спосіб подолати захист, але до цього моменту Google, сподіваюся, просунеться далеко за межі навіть Android 14 і випустить ще не зламану версію своєї ОС.

Однак пошук недоліків у стародавніх збираннях Android OS не марний. Хакери можуть створювати програми, орієнтовані саме на ці старі версії ОС Google, та використовувати їх недоліки для обходу деяких захисних функцій смартфона, якщо ви встановите їх на свій пристрій.

На щастя, Google може покласти край цьому явищу, ввівши обмеження на нові та оновлені програми, доступні через Play Store. В даний час нові програми для смартфонів з Play Store повинні бути орієнтовані на Android 12 або пізнішу версію (або Android 11 або пізнішу версію, якщо вони створені для WearOS), щоб бути допущеними до офіційного магазину додатків Google.

Велике оновлення, яке, схоже, з’явиться в Android, полягає в тому, що ці обмеження на програми більше не будуть існувати тільки для Play Store. Зміна в коді Android 14 означає, що користувачі, які бажають встановити програми, недоступні в Play Store (наприклад, завантаження APK-файлів), будуть заблоковані, якщо файл призначений для старої версії Android.

Спочатку зміна буде блокувати інсталяцію програм з ранніх збірок Android, але в кінцевому підсумку завантажувачам буде заборонено встановлювати програми, що підтримують Android 5 або більш ранні версії. Тому, якщо в магазині Google Play Store є улюблена програма, створена на дуже старій версії Android, краще попросити розробника оновити його до виходу Android 14.

При цьому ви все одно зможете встановити стару програму, просто знадобиться кілька додаткових кроків за допомогою командної оболонки (відкривається в новій вкладці). Хоча це, звичайно, робить процес більш стомлюючим, це, ймовірно, значно знизить ймовірність того, що хтось випадково завантажить шкідливе програмне забезпечення на своє обладнання, оскільки вам доведеться двічі подумати, перш ніж встановити програму.

Ми очікуємо, що згодом Google запровадить обмеження, які заблокують користувачів на пізніших збірках Android. Але в боротьбі зі шкідливими програмами ця стратегія здається чудовою золотою серединою, яка врівноважує безпеку та свободу, яка приваблює багатьох користувачів цієї платформи.

Якщо ви не проти того, щоб ваші завантаження були ще більше обмежені в пошуках більш безпечної ОС, можливо, ви захочете придбати один із найкращих iPhone, на який набагато складніше завантажувати програми.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я