Коли старий iPhone стає загрозою безпеці

Одна із законних причин оновлення техніки — це коли компанія перестає підтримувати її оновленнями безпеки. У зв’язку з цим постає питання: як довго ви можете користуватися iPhone, перш ніж він стане загрозою безпеці?

Оновлення безпеки забезпечують безпеку вас та ваших пристроїв

Звичайно, неприємно, коли ваш iPhone перестає отримувати новітні функції, пропоновані Apple. Але він, як і раніше, цілком придатний для використання. Однак коли компанія припиняє випуск оновлень безпеки, ваш пристрій стає сприйнятливим до вразливостей, що з’являються.

Допустимо, у вас є смартфон, підтримку якого OEM-виробник (оригінальний виробник обладнання) повністю припинив. Якоїсь миті виявляється серйозна вразливість у системі безпеки, яка може дозволити зловмисникам запускати на вашому телефоні будь-який код, який вони захочуть, по суті, заволодівши ним. Можливо, вони досягнуть цього за допомогою шкідливого посилання в текстовому повідомленні або електронному листі або проведуть аферу з кодом двофакторної автентифікації по телефону. У будь-якому випадку ця вразливість існує, і вона наражає користувачів на ризик.

Як тільки OEM-виробник розробить виправлення для цієї вразливості, він випустить оновлення безпеки для всіх пристроїв, що підтримуються. Але оскільки вашого пристрою немає в цьому списку, він залишиться незахищеним. Це той момент, коли ви повинні визнати, що час переходити на новий пристрій. Кібербезпека – це не жарт.

Наразі пристрої Android часто мають фіксовані дати, коли OEM-виробники припиняють підтримку. Такі компанії, як Google та Samsung, надають своїм найновішим пристроям гарантовані п’ять років оновлень безпеки. Якщо ви купите, наприклад, Pixel 7 і 7 Pro, ви будете захищені щонайменше до жовтня 2027 року. Але якщо Google вирішить на цьому перервати співпрацю, ваш Pixel не буде захищений від нових уразливостей безпеки з листопада 2027 року.

Apple підтримує свої пристрої оновлень безпеки протягом тривалого часу

iPhone, однак, є трохи унікальним пристроєм з погляду підтримки безпеки. Компанія Apple ніколи не називає закінчення терміну служби своїх продуктів, вона підтримує їх протягом тривалого часу. Наприклад, Apple підтримувала iPhone 6S повними оновленнями програмного забезпечення аж до iOS 15. І хоча компанія відмовилася від даних телефонів при виході iOS 16, вона підтримувала 6S з оновленнями функцій протягом семи повних років.

Але це лише оновлення функцій. Apple, як і раніше, випускає оновлення безпеки для 6S, а також для будь-якого іншого пристрою, що «застряг» на iOS 15. Більш того, компанія випускає оновлення програмного забезпечення для всіх iPhone, що залишилися на iOS 12. У той час як iPhone, що підтримуються, побачили iOS 16.3 на вкладці “Оновлення ПЗ”, Apple також випустила iOS 15.7.3 та iOS 12.5.7, щоб дати старим пристроям, що працюють під керуванням цих версій, критичні виправлення безпеки. iOS 15.7.3 виправляє п’ять вразливостей, а iOS 12.5.7 – одну.

Однак iPhone, які ще працюють під керуванням iOS 12, є старими. Серед них iPhone 6 та 6 Plus 2014 року, а також iPhone 5S 2013 року. Якщо ви купили iPhone 5S в момент запуску, Apple все ще підтримує ваш пристрій необхідними виправленнями безпеки майже через 10 років.

Вигоду отримує не тільки iPhone. Apple випускає такі ж виправлення безпеки для iPadOS, тобто, оригінальний iPad Air може оновитися до iOS 12.5.7, як і iPod touch шостого покоління. Компанія також продовжує випускати оновлення безпеки для macOS Big Sur, що означає, що деякі комп’ютери Mac з 2013 теж захищені.

Безпечний iPhone – необов’язково швидкий iPhone

Не завжди ідеально використовувати пристрій такого віку у 2023 році. Як тільки Apple припиняє програмну підтримку пристрою, як це сталося з 5S, 6 і 6 Plus після iOS 12, розробники програм також поступово починають припиняти підтримку. Хоча ви і можете замінити застарілий акумулятор, але старе обладнання (особливо нестача пам’яті) ускладнює роботу з програмами, які ще підтримуються.

Але користуватися цими пристроями, як і раніше, безпечно. Як тільки Apple перестане випускати оновлення безпеки, як це відбувається з iOS 11 і раніше версіями, 5S, 6 і 6 Plus повинні бути відправлені на «пенсію». Але зараз теоретично ви можете спокійно користуватися iPhone ще як мінімум десять років.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я