Який iPhone краще купити в 2023 році, щоб не переплачувати

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вибір iPhone для покупки – складне завдання, особливо при обмеженому бюджеті. Не кожен готовий викласти кругленьку суму за топовий iPhone 14 Pro Max, і не завжди ця ціна взагалі виправдана. Людина, якій просто потрібен надійний телефон з гарною камерою, але не обов’язково топовим процесором і рекордною автономністю, може не оцінити всі переваги найостаннішої та найдорожчої моделі. У такому випадку можна зупинитися на iPhone 13 або навіть iPhone 12, які коштують набагато дешевше. Але чи такі вони гарні за мірками 2023 року? Зараз розберемося? яку модель вибрати на певний бюджет та конкретні вимоги.

iPhone 14 Pro Max – найкращий флагман Apple

Це найкраща пропозиція від Apple на ринку мобільних телефонів на початок 2023 року. Найпотужніший і найпросунутіший гаджет з великим дисплеєм та кращою автономністю. У цій серії розробники вперше запропонували динамічний острів замість широкого вирізу у верхній частині екрану. Так званий Dynamic Island отримали лише моделі Pro та Pro Max. Динамічний острів – це довгастий виріз вгорі екрана, що змінює форму і використовується для виведення різних повідомлень.

У iPhone 14 Pro Max найкращий дисплей на ринку. Він має OLED-матрицю, що видає ідеальний чорний колір. Діагональ дисплея – 6,7”. На ньому зручно грати, дивитися фільми чи серіали, обробляти фото та виконувати будь-які інші дії. Екран відрізняється точнішою перенесення кольорів і розширеною палітрою HDR-відтінків. У iPhone 14 Pro дисплей такий самий якісний, але просто менших розмірів – 6,1”.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ще одна особливість Pro-серії – частота оновлення екрану 120 Гц. У стандартних версій iPhone 14 вона обмежена 60 Гц. Різниця помітна, оскільки зображення на дисплеї при 120 Гц виглядає набагато плавнішим.

У iPhone 14 Pro та Pro Max виробник реалізував функцію Always on Display. Це означає, що дисплей не згасає навіть під час блокування пристрою. Кольори приглушуються, але на дисплеї видно час і повідомлення. Частота оновлення при цьому автоматично знижується до мінімальних 1 Гц – для економії заряду батареї.

У Pro версіях iPhone 14 встановлено просунуту камеру на 48 Мп. У поєднанні з розумними алгоритмами обробки фото від Apple якість знімків вражає за будь-яких умов – вдень і в сутінках. За чіткістю та деталізацією при нічній зйомці у iPhone 14 Pro немає рівних. До його рівня навіть не дотягує флагман від Samsung – Galaxy S22 Ultra.

Технічна начинка iPhone 14 Pro і 14 Pro Max теж топова – в них встановлений процесор A16 Bionic. Пристрій дозволяє запускати будь-які ігри на максимальних налаштуваннях графіки, використовувати ресурсні програми для обробки відео і виконувати будь-які інші дії. Нерозв’язних завдань для цих пристроїв немає.

iPhone 13 Pro Max – топ за свої гроші

Ця модель вийшла у 2021 році, але навіть у 2023 залишається актуальною. Вона не сильно відстає від топового iPhone 14 Pro Max, але коштує дешевше. Головна відмінність – наявність чубчика, який тоді ще нікуди не прибрали. Хоча вона вже стала, ніж у пристроїв попереднього 12-го покоління.

Дисплей смартфона має діагональ 6,7” та частоту 120 Гц. Вона адаптивна та коливається від 10 до 120 Гц залежно від зображення на екрані. Пристрій автоматично її регулює, забезпечуючи ефективне використання заряду акумулятора.

Сильна сторона iPhone 13 Pro та iPhone 13 Pro Max у їхніх фотоможливостях. Гаджети оснащені блоками з трьома об’єктивами та спеціальним датчиком для нічної зйомки. Знімки в темних умовах виходять деталізованими та чіткими. Не такими як на iPhone 14 Pro, але теж вражають.

Різниця між 13 Pro та 13 Pro Max тільки у розмірі дисплея: 6,1” проти 6,7” відповідно. Також у версії Max потужніша батарея, яку майже неможливо посадити протягом дня. Апаратні платформи у них ідентичні – гаджети створені на базі процесора Apple A15 Bionic. Його потужності достатньо для всіх сучасних ігор та додатків.

Базові iPhone 13 відстають від Pro-версій за якістю фотографій та відео (особливо в нічному режимі), а також поступаються їм в автономності. Загалом iPhone 13 теж можна розглядати до купівлі у 2023 році, але про це далі.

iPhone 13 — вдале рішення щодо набору функцій та ціни

Ця модель вважається однією з найкращих за співвідношенням реалізованих технологій та вартості в районі 35 000 гривень за версію на 128 Гб. За дизайном та функціональними можливостями він майже ідентичний iPhone 14, тому переплата за новинку не завжди виправдана.

У iPhone 13 встановлений чіп A15 Bionic, що забезпечує достатню швидкодію навіть у 2023 році. Його вистачає для найвибагливіших ігор типу Call of Duty: Mobile, PUBG: Mobile, Asphalt 9: Legends тощо. Також на ньому працюють усі потужні програми, наприклад, для монтажу відео.

Камер у базовому Айфоні 13 лише дві. Один модуль основний, другий – надширококутний. Обидві знімають добре. Вдень до якості фото та відео немає нарікань. Нічні знімки теж виходять досить чіткими та яскравими, особливо в порівнянні з моделями попередніх поколінь.

iPhone 12 – бюджетний гаджет

Знайти цю модель у продажу не так просто, але можливо. Вдалий вибір для тих користувачів, які хочуть купити iPhone за порівняно невеликі гроші. Зовні iPhone 12 ідентичний Pro-версії того ж покоління, за винятком блоку з камерами: два модулі проти трьох. Ціни на iPhone 12 починаються від 30 000 гривень залежно від версії.

Телефон оснащений OLED-дисплеєм діагоналлю 6,1”. Це якісний екран високої яскравості, який навіть 2023 року залишається актуальним. Якщо тільки не порівнювати його з надяскравим дисплеєм iPhone 14.

За якістю зйомки iPhone 12 все ще непоганий. У ньому є такі програмні функції, як:

  • Deep Fusion – інтелектуальна система обробки фото, що автоматично підключається за певних умов.
  • Night Mode – підвищує чіткість та деталізацію кадрів при слабкому освітленні.
  • Smart HDR – функція допомагає камері визначати всі півтони, темні тіні та яскраві акценти, а потім поєднувати в ідеально експоноване фото.

Зрозуміло, всі ці опції є і у всіх наступних поколіннях айфонів.

iPhone SE (2022) – сучасний бюджетник

Весною 2022 року Apple презентували нову версію iPhone SE (2022). Це пристрій у корпусі попереднього iPhone SE (2020), але з оновленою технічною начинкою. У телефон встановили сучасний чіп A15 Bionic, як у iPhone 13, а корпус зробили вологозахищеним відповідно до стандарту IP67. Пристрій можна занурювати у воду на глибину 1,5 метрів.

iPhone SE (2022) оснастили невеликим IPS-дисплеєм на 4,7” із досить широкими рамками. Це обумовлено бюджетною ціною близько 20 000 гривень. У телефоні дві камери – основна та фронтальна. Обидві знімають непогано, але поступаються навіть флагманському iPhone 12, не кажучи про iPhone 13 та 14.

Проте в технічному плані iPhone SE (2022) майже не відстає від iPhone 13. Всі програми та ігри працюють без зависань. Хіба що грати на невеликому екрані не дуже зручно, але це справа звички. Є люди, котрі цілеспрямовано шукають компактний смартфон.

iPhone 13 mini – найкращий компактний iPhone

При розробці цього телефону інженери Apple нічого не вигадували. Вони просто зменшили iPhone 13 у розмірах. iPhone 13 mini вийшов навіть меншим і легшим, ніж iPhone SE (2022), але отримав екран більшої діагоналі — 5,4”.

У компактному пристрої такий самий процесор, як у iPhone 13 – A15 Bionic. Це означає, що на телефоні можна запускати будь-які ігри та програми. Камери в iPhone 13 mini краще, ніж у iPhone SE (2022). За якістю знімків та відео гаджет близький до свого старшого побратима iPhone 13.

На сьогоднішній день це останній міні-айфон. У 14-му поколінні компактних пристроїв не було, а про 15-те поки що нічого невідомо. Головний плюс iPhone 13 mini – його мініатюрність. За ціною він не набагато дешевше базового iPhone 13.

Підбиваємо підсумки

Ми розглянули всі актуальні на даний момент iPhone, хоча досі у продажу можна знайти Apple iPhone 11. Наприклад, версія на 64 Гб обійдеться лише біля 20 000 гривень. Також при обмеженому бюджеті на покупку можна придивитися до iPhone 12 за 55 000 або iPhone 13 від 60 000. Бюджетними їх не назвеш, але за мірками техніки Apple це вважається недорого.

Всі інші моделі коштують дорожче, але за характеристиками їм немає рівних на ринку сучасних смартфонів. iPhone 13 Pro і iPhone 13 Pro Max – це не останні в модельному ряду, але все ще актуальні та дуже продуктивні пристрої. На даний момент немає гри або програми, яка б на них не працювала.

Тим користувачам, які звикли отримувати максимум можливостей, варто придивитися до iPhone 14 Pro або iPhone 14 Pro Max за 50 000 і 60 000 гривень відповідно (за версією на 128 Гб). Або можна за 40 000 купити новенький, але не топовий базовий iPhone 14.

А ось любителям компактних телефонів потрібно вибирати між iPhone SE (2020) iPhone SE (2022) та iPhone 13 mini. Вони відрізняються технічними характеристиками та вартістю.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.