Навіщо купувати смартфон з великою камерою та який краще вибрати

Камери смартфонів буквально поховали сегмент недорогих цифрових фотоапаратів, і сьогодні їх майже не зустрінеш у магазині. Причиною цього стали алгоритми обробки зображення. У всіх відносинах смартфон розумніший, а тому в багатьох сценаріях він може робити знімки краще. Однак закони фізики не обдурити, і професійні фотографи продовжують використовувати спеціальну техніку через скромні габарити камери телефону . Розберемося, на що впливає ця характеристика і чи існує смартфон з великою камерою , здатний зрівнятися за якістю фотографій із вузькоспеціалізованим пристроєм.

На що впливає розмір камери телефону

Якщо порівняти будь-яку цифрову камеру з плівковим фотоапаратом, то виявиться, що матриця – це свого роду аналог плівки, що проеціює зображення. Проекція здійснюється за рахунок уловлювання світла. Частина фотонів, що потрапляють на матрицю, поглинаються кремнієм і вивільняють електрони, які потім потрапляють у пастку (потенційну яму), за рахунок чого і виходить цифрова фотографія.

Чим більше площа матриці, тим більше світла вона зможе перетворити на електрони

Чим більше електронів потрапить у пастку, тим краще вийде знімок. Під словом «краще» ми розуміємо широкий динамічний діапазон, коли кожен піксель фотографії є ​​деталлю зображення, а не просто білу або чорну точку. На підсумкову кількість спійманих фотонів, що вибивають електрони з кремнію, насамперед впливає розмір пікселя камери . Оскільки сучасні смартфони оснащуються матрицями з різною роздільною здатністю від 12 до 200 Мп і підтримують технологію бінгінгу, набагато більш говорить в цьому відношенні характеристикою є розмір камери, а точніше її діагональ.

Вона вимірюється у відіконівських дюймах (1 дюйм = 16,93 мм) і вказується в характеристиках як дрібне число. Бачите параметр 1/2” – отже, фізичний розмір матриці становить 0,5 дюйма. Ну і ви повинні розуміти, що камера 1/1.2 “більше матриці 1/2”, так як дріб має на увазі поділ першого числа на друге.

Найбільша камера телефону

Sony IMX989 – найбільша камера смартфона на сьогоднішній день

Виробник смартфона не може просто так взяти та поставити велику матрицю, як на професійному апараті, адже без об’єктиву від неї не буде жодного штибу. Тому що більше сенсор, то сильніше камера випирає з корпусу. Проте з кожним роком розмір камери все одно зростає. І сьогодні найбільшою матрицею є Sony IMX989, розмір якого становить 1 відіконівський дюйм. А ось рейтинг камер телефонів.

Сенсор Характеристика Смартфони Sony IMX 989 1/1 “(50 Мп) vivo X90 Pro+ Xiaomi 12S UltraXiaomi 13 Pro Samsung GN2 1 /1.12″ (50 Мп) 1/1.22 “(200 Мп) Motorola X30 Pro, Xiaomi 12T Pro Sony IMX803 1 /1.28″ (48 Мп) iPhone 14 Pro , iPhone 14 Pro Max P40, Xiaomi 12S Samsung GNV 1/1.3 “(50 Мп) TECNO Phantom X2 Pro, vivo X80 Pro Samsung GN1 1/1.31″ (50 Мп ) , vivo X50 Pro+, vivo X60 Pro+ OmniVision OV48C 1/1.32 “(48 Мп ) Xiaomi Mi 10 Ultra OmniVision OV64A 1 / 1.32″ (64 Мп) , Xiaomi Mi 11, Xiaomi Mi Note 10

Розмір – важлива, але далеко не єдина характеристика камери, на яку потрібно звертати увагу при виборі смартфона. Але, якщо сенсор буде менше половини дюйма, його не врятують ніякі алгоритми обробки зображення.

Який телефон з великою камерою купити

Не всі виробники смартфонів ризикують встановлювати великі камери у свої пристрої. По-перше, це підвищує собівартість. По-друге, компактним такий телефон теж не вийде. Втім, якщо подібне вас не зупиняє, погляньте на рейтинг телефонів із великою камерою.

Samsung Galaxy S22 Ultra — найкращий телефон Samsung

Ціна від 45 тисяч гривень.

Не дивно, що у всій модельній лінійці смартфонів Samsung найбільшу камеру отримав Galaxy S22 Ultra. Так, вона не рекордна, тому що тут встановлений 108-мегапіксельний сенсор Samsung HM3 на 1/1.33”. Проте свіжий чіпсет Exynos 2200 готовий похвалитися чудовою роботою штучного інтелекту, а допоміжні модулі дозволяють робити надширококутні знімки і наближати об’єкт зйомки без втрати якості.

В іншому це найкращий Samsung без будь-яких застережень: крутий AMOLED-екран з роздільною здатністю WQHD+ з приголомшливою яскравістю до 1750 нит і частотою оновлення 1-120 Гц, великий акумулятор на 5000 мАг з підтримкою бездротової S зарядки і стилу. Від покупки може відштовхнути хіба ціна, а також швидкий вихід Galaxy S23 Ultra.

Google Pixel 7 — телефон із Google Камерою

Ціна від 25 тисяч гривень.

Той факт, що розмір не завжди відіграє визначальну роль, завжди ілюструють смартфони Google Pixel , оскільки їхня додаток камери творить дива. При цьому Pixel 7 отримав значний сенсор Samsung GN1 на 1/1.31 дюйма з роздільною здатністю 50 Мп і новий чіпсет Google Tensor G2, який вичавлює з камери всі соки.

З мінусів дається взнаки відсутність оптичного наближення, так що вам доведеться задовольнятися цифровим зумом. Та й надширик на 12 Мп далекий від ідеалу. Зате в особі Google Pixel 7 ви отримаєте сучасний і, що ще важливіше, компактний телефон із захистом від вологи та пилу за стандартом IP68.

Xiaomi 12T Pro – камера на 200 мегапікселів

Ціна від 25 тисяч гривень.

Цей смартфон є рекордсменом у плані дозволу, адже Xiaomi 12T Pro став одним із перших, хто отримав камеру 200 Мп. Але сенсор Samsung HP1 цікавий не тільки кількістю мегапікселів, а й розміром, що досягає 1/1.22 дюйми. У комбінації із чіпсетом Snapdragon 8+ Gen 1 матриця готова показати чудові результати зйомки фото та відео.

На жаль, інші камери Xiaomi 12T Pro встановлені для галочки: середня фронталка на 20 Мп, а також соромний 8-мегапіксельний ширик і 2-мегапіксельна макро-заглушка. Серед інших плюсів виділимо акумулятор на 5000 мАг зі 120-ватною зарядкою в комплекті, підтримку eSIM і високу роздільну здатність екрану (1,5K).

HONOR Magic4 Ultimate – найкращий смартфон HONOR

Ціна біля 40 тисяч гривень.

Донедавна рейтинг телефонів із найкращою камерою очолював саме HONOR Magic4 Ultimate — рідкісний апарат, який практично неможливо знайти на прилавках магазинів. Натомість він є на AliExpress, що й пропоную вам зробити. Адже смартфон оснащений великою камерою Samsung GN2 (1/1.12″) з купою додаткових сенсорів, що демонструють чудеса за рахунок алгоритмів процесора Snapdragon 8 Gen 1.

Головний мінус Honor Magic4 Ultimate – ціна. Тому як непогана альтернатива ви можете розглянути телефон Xiaomi Mi 11 Ultra з тим же сенсором Samsung GN2. Він коштує більш ніж удвічі менше, що викликано використанням чіпсету попереднього покоління Snapdragon 888.

Xiaomi 12S Ultra – найбільша камера телефону

Ціна від 35 тисяч гривень.

Рекордсменом з погляду розміру камери є смартфон Xiaomi 12S Ultra, представлений влітку минулого року. Його дюймовий сенсор Sony IMX989 змусив виробника оформити блок камер у вигляді величезної шайби, в якій поруч із основною матрицею сусідять 50-мегапіксельні надширики та телеоб’єктиви.

Працює Xiaomi 12S Ultra на чіпі Snapdragon 8+ Gen 1. Це досі відмінне залізо, але на ринку вже з’явилися смартфони на Snapdragon 8 Gen 2. А тому є сенс купити Xiaomi 13 Pro, благо він використовує той же сенсор основної камери, а коштує менше. Однак врахуйте, що у лобовому порівнянні перемогу здобуде 12S Ultra за рахунок більш просунутих надширок та телеоб’єктивів.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.