Який iPhone купити у 2023 році та не розчаруватися

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найпростіший і найдорожчий – iPhone 14 Pro Max

Як казали в рекламі нульових, це «повний фарш», тому на нього доведеться витратити велику «котлету». Флагманський смартфон у максимальній комплектації на 512 ГБ обійдеться щонайменше 70 тисяч гривень, і його ще доведеться пошукати за такою ціною. Але на сьогоднішній день це найкращий смартфон Apple по всіх напрямках.

Почати варто з розкішного екрану: діагональ 6,7 дюйма, OLED-матриця, роздільна здатність 2796×1290 пікселів і адаптивна частота оновлення 120 Гц. Він дуже яскравий (найяскравіший в історії iPhone – до 2000 нит на вулиці) і спритний, а всі анімації виглядають максимально плавно.

І ще з’явилися дві нові фішки. Перша – постійно увімкнений дисплей Always-on-Display. Завдяки цьому екран може горіти завжди, майже не витрачаючи на це заряду. Власники Android-смартфонів давно сміялися з користувачів Apple, тому що у них Always-on-Display поширився ще кілька років тому.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Друга фіча — горезвісна «чубчик» перетворилася на «острівець», який реагує на дії та сповіщення за допомогою прикольних анімацій. Виглядає красиво, свіжо та практично. Особливо враховуючи, що під вирізом ховаються різні датчики: сенсор наближення, Face ID, камера.

На цьому смартфоні ви запустите будь-які ігри та програми взагалі без будь-яких підгальмовувань, за що дякуємо найнавороченішому чіпсету Apple A16 Bionic. Це перший процесор, створений за техпроцесом 4 нм. Щоправда, приріст у продуктивності вийшов невеликий, але й у минулого покоління характеристики були «що треба».

Всі три камери тут від Sony – основний, ультраширик та телевізор з триразовим оптичним зумом. Різниці у зйомці з iPhone 13 Pro Max ви, швидше за все, навіть не помітите. Тільки під час зйомки з високою роздільною здатністю: це перший айфон з камерою 48 Мп. А ось фронтальна камера тут захоплює майже на 40% більше світла в порівнянні з iPhone 13 Pro Max, так що чудово впорається навіть із нічними селфі.

Вердикт: Якщо не шкода грошей і хочете отримати найнавороченіший еппловський смартфон – не обмежуйте себе. Динамічний острів досі привертає увагу тих, хто ходить із застарілими моделями. Читайте наш детальний огляд iPhone 14 Pro тут.

Заощадити і в дрібницях не втратити – iPhone 13 Pro

Смартфон 2021 року, який досі є цілком актуальним. Він відстає від флагмана в дрібницях, до яких більшості користувачів взагалі не діють.

Що тут гірше? У екрану яскравість трохи нижче, але різницю ви побачите хіба що під яскравим сонцем (та й то не факт). Динамічний острівець нового айфона хоч і привертає увагу, але це явно не кілер-фіч. Без цього можна спокійно обійтись. Як і без Always-on-Display.

Наше порівняння камер iPhone 13 Pro та iPhone 14 Pro наочно показало, що різницю між фотками з цих двох смартфонів побачити практично нереально, хоча сенсори в iPhone 13 Pro менші. Фронталка справді там краща, але якщо рідко фотографуєте себе в темряві, то різниця теж мінімальна.

“Залізо” практично не поступається флагманському – процесор Apple A15 Bionic і 6 ГБ оперативної пам’яті справляються з усіма завданнями майже нарівні з більш дорогим “собратом”. І воно прослужить ще як мінімум кілька років, а оновлення приходитимуть узагалі років п’ять. Батареї в обох смартфонів теж тримають плюс-мінус однаково, незважаючи на заявлений приріст автономності iPhone 14 Pro Max.

В одному пункті iPhone 13 Pro навіть виграє: дзвінки VoLTE та VoWiFi тут досі працюють! Власники чотирнадцятої серії таким похвалитися вже не можуть.

Вердикт: Якщо не женетеся за «самим-самим», цілком можете заощадити та взяти торішню модель. Найдешевший iPhone 13 Pro обійдеться приблизно в 40 тисяч гривень, iPhone 13 Pro Max – на 10 тисяч дорожче. Повний огляд iPhone 13 Pro доступний за посиланням.

Оптимальний вибір – iPhone 12

Відмінний вибір для тих, кому потрібен бадьорий смартфон для повсякденної рутини: переписуватись у месенджерах, гортати соціальні мережі, дивитися відео на YouTube та раз на місяць фотографувати лічильники. І важливо, що за цей смартфон 2020 випуску не доведеться віддавати нирку – якщо добре пошукати, новий можна знайти за 25 000 гривень.

Чим досі хороший базовий iPhone 12? У нього якісний OLED-екран діагоналлю 6,1 дюйма та з роздільною здатністю 2560×1536 пікселів – для споживання контенту підходить добре. Хіба що чубчик завеликий, але до нього звикаєш за день. І це помітно в порівнянні з iPhone 13, iPhone 14.

Під капотом — трохи застарілий, але потужний навіть за сьогоднішніми мірками A14 Bionic та 4 ГБ оперативної пам’яті. Якщо не включатимете Call of Duty, лагів швидше за все не побачите. Батарея теж досить живуча: у більш-менш активному режимі телефон доживе до вечора. Щоправда, швидка зарядка тут слабка — лише 20 Вт.

Вердикт: Мабуть, це чи не найкращий варіант щодо співвідношення ціна/якість. Він і не гальмує, і оновлюватиметься ще кілька років, і знімає цілком стерпно досі. Читайте наш повний огляд iPhone 12.

З маленьким екраном – iPhone 13 Mini

Майже всі сучасні моделі айфонів – “лопати” з діагоналлю від шести з лишком дюймів. Але у продажу все ще можна знайти iPhone 13 mini – торішній смартфон з дисплеєм 5,4 дюйми. Ідеальне рішення для невеликої долоні.

Так, характеристики тут не топові. Адаптивної частоти оновлення немає (тільки стандартна 60 Гц), яскравість теж помітно нижче, ніж у iPhone 14 Pro (до 1200 нит у піку). Проте процесор і оперативна як у старшому iPhone 13 Pro. Тобто ви зможете запустити будь-які ігри та програми без остраху, що вони будуть гальмувати.

Але важливо розуміти, що заради маленького екрану доведеться йти на досить важливий компроміс. Батарея тут теж маленька – всього 3500 мАг. Якщо сильно навантажуватимете телефон навігаторами та іграшками, доведеться підключати його до розетки вже до обіду. Тож разом із компактним красенем доведеться носити із собою ще й павербанк.

І настійно не рекомендуємо брати iPhone 12 mini (якщо взагалі знайдете у продажу): його важко вистачає на півдня роботи. iPhone 13 mini хоча б вистачає до вечора.

Вердикт: Мастхев для тих, кому інші айфони здаються надто великими. Цей навряд чи випиратиме з кишені і точно поміститься навіть у дамську сумочку. До того ж коштує дешевше, ніж «старший» 13 Pro, а працює не менш швидко і вміє майже все те саме. Порівняли обидва смартфони для вас.

Найбюджетніший – iPhone SE 2022

Назвати його дешевим не можна, особливо якщо порівнювати зі смартфонами на Android. Але у своєму «яблучному» світі це справді одна з найдоступніших моделей, які досі є в офіційному продажу. Новий iPhone SE 2022 можна знайти за 15 000 гривень.

Девайс вийшов спірним. По суті, в корпус від давно застарілого iPhone 8 вставили більш-менш новий процесор Apple A15 і трохи оновлену камеру. Але екран залишився крихітним (4,7 дюйма) та з величезними за сучасними мірками рамками. Навіть кнопка Home зі сканером відбитків Touch ID на місці, від якої Apple відмовилася ще 2017 року.

Багато оглядачів і користувачів скаржилися на сумний акумулятор — всього 2018 мАг. До вечора, швидше за все, доведеться хоча б раз зарядити його, особливо якщо налягали на ігри та роботу з яскравим екраном.

Вердикт: Застарілий телефон у всіх сенсах. Але його можна порадити тим, хто дуже хоче потрапити до екосистеми Apple. Обов’язково прочитайте наш огляд iPhone SE 2022.

Який iPhone вибрати у 2023 році, якщо у вас iPhone

Залежить від багатьох факторів: і від вільних коштів, і ваших бажань/потреб. Але спробуємо зібрати більш-менш об’єктивний шаблон для тих, хто роздумує.

iPhone 13 або Pro/Pro Max варто оновлювати до 14-ї серії, якщо ви змінюєте смартфон щороку. Нічого кардинально нового в iPhone 14 Pro немає – до динамічного острова ви звикнете вже через тиждень, а принади 48-мегапіксельної камери розкриваються в дуже рідкісних сценаріях. Тож це варіант для тих, хто взагалі не рахує гроші. Перехід з iPhone 13 на iPhone 14 – це взагалі “шило на мило”. Сміливо пропускайте.

З iPhone 12 або Pro/Pro Max ситуація майже така сама. На перший погляд, між 12 та 13 серіями майже немає значної різниці. Тому або відразу брати iPhone 14/14 Pro і радіти найкращій автономності, найкращому дисплею. Або вже чекати на вихід iPhone 15/15 Pro. Але вони, швидше за все, будуть помітно дорожчими.

iPhone X, iPhone Xs і iPhone 11 – з цих смартфонів вже варто без сумнівів оновлюватись. Навіть iPhone 11 застарів, він може підгальмовувати. IPS екран виглядає гірше OLED, різниця між двома типами матриці разюча. Та й батарея у iPhone 11 слабка в порівнянні з свіжішими девайсами. Якщо є бажання та гроші — продавайте та беріть новий. Тому що скоро ваш смартфон ще й перестане оновлюватись. Який вибрати – написали вище.

iPhone 8 і раніше версії – залишайте, якщо вам не потрібно нічого, крім месенджерів і соцмереж. З іншими завданнями ці дідки вже навряд чи впораються. Краще підкопіть грошей і візьміть айфон новіший. Хоча б той же iPhone 12, який прослужить вірою і правдою ще як мінімум три роки.

Чи варто міняти Android-смартфон на iPhone

Однозначної відповіді тут не може бути — кожному своє. Все залежить від ваших фінансових можливостей, переваг та поточного пристрою. Не забувайте про обмеження з оплатою, неробочий Apple Pay та відсутність низки додатків. На Android можна встановити будь-яку програму та підключити MirPay, SberPay та інші платіжні сервіси.

Залежить і від того, чи ви збирали пристрої однієї екосистеми. Наприклад, власникам смартфонів, ноутбуків та планшетів Huawei дуже зручно передавати дані між пристроями одним дотиком. Своя велика екосистема є у Samsung: новий смарт-годинник південнокорейців працює тільки зі смартфонами Samsung — при переході на iPhone їх доведеться продати. У такому разі міняти девайси буде не лише незручно, а й затратно.

А от якщо вас нічого не тримає, можете поекспериментувати. При невеликому бюджеті почніть з iPhone 12. Походьте з ним пару тижнів і вирішите, чи підходить вам iOS, або Android все-таки здається привабливішим. Заради тесту можна купити навіть старий девайс, а потім продати його майже за тією ж ціною – нічого не втратите.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.