Головні особливості Samsung Galaxy S23 Ultra

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Не так багато часу залишилося до традиційної презентації Galaxy Unpacked 2023, де покажуть нову флагманську лінійку. Вперше за 3 роки Samsung проведе презентацію не онлайн, а як раніше – у сонячному Сан-Франциско.

Тож саме час підв’язати всі чутки та витоку в один клубок.

Трохи більш плоский дизайн

Останні кілька років Samsung, відверто кажучи, не балувала користувачів дизайнами. Нові кольори, ігри з модулем камер, але візуально смартфони були схожі. Ті самі закруглені грані, вигнутий екран.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

І вже не знаю, чому, але є відчуття, що Samsung не змінює дизайн смартфонів тільки через те, що Apple щороку штампує однотипні iPhone.

На жаль, Galaxy S23 Ultra не порадує нічим новим.

Нову модель від старої відрізнити в руках буде практично нереально, якщо не придивлятися. Втім, як стверджують інфлюенсери, яким на руки вже видали смартфони, екрани нових Galaxy S23 Ultra відчуваються менш вигнутими, що позитивно позначається на досвіді користувача.

Імовірно, якщо придивитися, то можна буде помітити, що в одному зі смартфонів об’єктив однієї з камер більше.

200 МП камера з оптичною стабілізацією

І, мабуть, камера стане головною родзинкою, через яку покупці по всьому світу мають віддати Samsung свої кровно зароблені гроші.

Це вже підтверджений факт. У Galaxy S23 Ultra буде 200 МП камера. Це модуль власної розробки Samsung – Samsung ISOCELL HP2 з розміром матриці 1/13” та розміром точки 0,6 мікрона.

Нагадаю, що Samsung у цьому випадку йде проти тренда. Інші виробники, наприклад, Sony, нарешті перестали рахувати мегапікселі, сфокусувавшись на розмірі матриці. Так що якщо поглянути на поточні флагмани 2023 року, то вони мають модуль Sony IMX 989 з матрицею розміром в маркетинговий дюйм.

Принагідно Samsung ігнорує тренд на колаборацію з відомими фотобрендами. Xiaomi щільно співпрацює з Leica, Oppo підтягли Hasselblad, а Sony щільно співпрацює зі своїм фотопідрозділом. Втім, це можна пояснити і тим, що Samsung, на відміну від Oppo та Xiaomi, впевнена в силі свого бренду і не вважає за потрібне укладати партнерство. А могли б укласти партнерство з Canon хоча б заради того, щоб облямівку одного з об’єктивів зробити червоною. Народ любить подібні колаборації.

Ряд інсайдерів, включаючи того ж Ice universe, стверджують, що в камері буде використовуватися нова технологія Dual Vertical Transfer Gate (D-VTG), яка може значно зменшити проблему переекспонованих фотографій в умовах яскравого освітлення. Затвор передачі напруги розміщується у нижній частині фотодіода всередині кожного пікселя передачі електронів від пікселя до логічного шару. D-VTG також точно додає другий затвор передачі піксель, збільшуючи повну ємність свердловини пікселя більш ніж на 33%. Завдяки поглинанню більшої кількості електронів та ефективної передачі сигналу, такий підхід знижує переекспозицію та покращує перенесення кольорів, особливо в умовах яскравого освітлення».

Тобто, простіше кажучи, піде проблема засвічених фотографій. Наприклад, одна з фотографій, якій ця технологія допоможе, прибравши засвіченість. Також дана технологія означає, що смартфон має практично миттєвий автофокус з точним балансом білого.

Інша цікава технологія, яка з’явиться у камері, називається Tetra2pixel. Це технологія про так званий піксель-біннінг, або поєднання кількох пікселів в один. Особливість полягає в тому, що Tetra2pixel зможе емулювати різні розміри пікселів залежно від умов освітлення.

Тут можна процитувати Samsung:

В умовах недостатньої освітленості датчик трансформується або в 50 МП камеру з розміром пікселя 1,2 мікрона, або 12,5 МП камеру з розміром пікселя в 2,4 мікрона, зв’язуючи від чотирьох до 16 сусідніх пікселів. Для більш повного відео 8K (приблизно з роздільною здатністю 33 МП), HP2 перемикається в режим 50 МП 1,2 мікрона, щоб мінімізувати кроп і захопити більше сцени.

Технології, які стоять за камерою, безперечно, інтригують. З одного боку, якщо дивитися за характеристиками, Samsung ISOCELL HP2 поступається Sony IMX 989 і розміром точки, і розміром матриці. Подивимося, що розповість Samsung, але все виглядає так, що конкуренти будуть обігравати корейську компанію у питаннях зйомки у темряві. Все-таки з розміром матриці важко сперечатися.

З іншого боку ми давно знаємо, що в сучасній фотографії вирішує штучний інтелект, який добудує все, чого не бачить камера.

Плюс з позитивного боку хочеться відзначити, що 200 МП об’єктивів, здається, не мають проблем, як 108 МП, коли зображення по краях було злегка розмите.

Попереду смартфон буде 40 МП селфі-камера, а асистувати 200 МП камері будуть 10 МП перископ для оптичного збільшення і 12 МП ультраширококутна камера. Остання, звісно, ​​засмучує. Багато брендів ставлять хороші 50 МП ультраширококутні камери у свої смартфони.

Однозначно можна сказати, що камери у Samsung повинні бути набагато кращими, ніж у попередньої моделі, оскільки виключно новий чіпсет продажів не зробить.

Чіпсет від Qualcomm, а охолодження від Exynos

До речі, про чіпсет. Це очікується Snapdragon 8 Gen 2. Samsung офіційно взяла паузу з Exynos. Усередині компанії всім причетним влаштували прочухан, команду, відповідальну за чіпсети, вбудували всередину відділу, що відповідає за нові смартфони.

На жаль, у мережі стали з’являтися перші витікання синтетичних тестів Galaxy S23 Ultra. Так, у тесті Geekbench нові смартфони на чіпсетах Snapdragon 8 Gen 2 значно відстають від конкурентів у мультиядерному тесті (тобто тесті, що діє всі ресурси чіпсету). У той час як Samsung показує результати на рівні 4700-4800 балів, вже представлені смартфони від Xiaomi та Vivo здатні “вибити” в районі 5200 балів.

Це говорить про те, що Samsung змушена обмежувати продуктивність чіпсету, щоб знизити нагрівання. Є приказка, що потрібні кардинальні зміни в персоналі і не можна обмежуватися зміною ліжка. У випадку з Samsung це як ніколи правильно. Крім чіпсетів, треба систему охолодження допрацьовувати.

Отже, мабуть, після презентації інтернет наповнять чергові відгуки геймерів, які показують просідання кадрів у популярних іграх.

Окремо зазначу, що чекаю на накопичувач за технологією UFS 4. Samsung під кінець минулого року представила нові версії пам’яті. UFS 4 в 2 рази швидше за поточний UFS 3.1. Нова технологія призведе до ще більшого зрощення оперативної пам’яті та накопичувача.

Батарея та швидка зарядка, в принципі, на рівні

У старшої моделі батарея так само буде Li-Ion 5000 мА*год, а швидка зарядка обмежиться 45 Вт. Плюс буде бездротова зарядка 15 (20?) Вт.

За часів адаптерів, що заряджають смартфон за 17-20 хвилин провідним способом і 30 хвилин бездротовим, Samsung, звичайно, виглядає застарілою компанією.

Відсутність швидкої зарядки можна пояснити низкою причин:

  • по-перше, система охолодження смартфона не справляється з чіпсетом, додайте сюди супершвидку зарядку і буде пожежа;
  • по-друге, це додаткові витрати та ускладнення конструкції, а Samsung, як і Apple, за зайву копійку вдавляться.

За доброю традицією, зарядки в комплекті не буде.

Екран такий самий, але краще

Як завжди, Samsung дістане із загашника свій найкращий OLED-екран. Мабуть, буде яскравість під 2000 ниток. А ось Dolby Vision не буде, лише HDR10+. Samsung залишається ідейним супротивником Dolby. Колись, не бажаючи платити за ліцензію, Samsung вигадала стандарт HDR10, зробила його безкоштовним і поширила.

Якоюсь мірою така завзятість сумно, тому що на ринку все більше смартфонів, чиї екрани підтримують Dolby Vision.

Ймовірно, головною новинкою екрану можна буде назвати нову версію захисного скла Corning Gorilla Glass Victus 2.

Нова версія скла краще підходить для смартфонів 2022/23, які стали важчими. Corning каже, що старанно кидала смартфони з висоти 1 метр на асфальт. Це, до речі, важливо, тому що раніше кидали на гладку підлогу. А асфальт все-таки більш нерівний та абразивний. Але якщо говорити формальними цифрами, то новинка лише на 15% міцніша, ніж попереднє покоління.

Висновок

Головною особливістю смартфона стане камера. Samsung має придумати цікаву історію, представити нові режими зйомки та нові можливості. Ну чи якість зйомки має радикально відрізнятися від поточного покоління. Інакше смартфони складно продаватиме.

Плюс неодмінно буде підвищення цін, інакше в поточній економічній ситуації не може бути.

В інтернеті є такі цифри:

  • Samsung Galaxy S23 Ultra 8 ГБ + 256 ГБ – 1 249 доларів
  • Samsung Galaxy S23 Ultra 12 ГБ + 512 ГБ – 1 349 доларів
  • Samsung Galaxy S23 Ultra 12 ГБ+1 ТБ – 1 499 доларів

Чи є серед читачів ті, хто цього року планує купувати Galaxy S23 Ultra? Про себе можу сказати, що у мене на смартфон великі плани та надії.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.