Яку модель вибрати, якщо це ваш перший iPhone

На офіційному сайті компанії сьогодні представлено кілька актуальних (а значить, і повною мірою лінійок смартфонів, що підтримуються). Вони входять iPhone SE, iPhone 12, iPhone 13, iPhone 14, а також iPhone 14 Pro. Вибір саме цих моделей (з погляду самого виробника) цілком виправданий: моделі не «перекривають» один одного, цінова політика побудована так, щоб максимально широкий спектр покупців зміг підібрати девайс під свої вимоги та бюджет.

Втім, офіційні ресселери, що залишилися (не кажучи про інтернет-магазини — в Білорусі це особливо актуально) все ще пропонують смартфони, які Apple сама перестала просувати. Ймовірно, щоби не створювати внутрішню конкуренцію. Але  саме такі телефони, суб’єктивно, викликають найбільший інтерес як моделі для входу в екосистему  Apple .

Ремарка: тут і далі йдеться тільки про нові (або офіційно відновлені) смартфони Apple, без торкання теми гаджетів, що були у використанні.

iPhone Xr . Стартовий варіант для покупки на початку 2023: смартфону незабаром виповниться п’ять років. Крім того, знайти повністю нову (а не відновлену) копію навряд чи вдасться. До плюсів пристрою можна віднести скромну (за мірками Apple) вартість, наявність системи розпізнавання облич Face ID, ще не повністю застарілий дизайн, а також технологію захисту від води та пилу (IP67). До недоліків – одинарну основну камеру та відсутність ІІ, що покращує фотографії, скромний обсяг пам’яті в базовій версії (64 ГБ без можливості розширення) та IPS-екран (6,1 дюйма). 

iPhone  11 . Більш вигідна пропозиція за відносно невеликого збільшення бюджету (не більше кількох сотень рублів). Цей смартфон вдасться відшукати як у новому, так і в офіційно відновленому варіантах. З плюсів у порівнянні з iPhone Xr: здвоєна основна камера, що робить у тому числі ультраширококутні знімки, найкращий клас водозахисту (IP68), збільшена потужність. Недоліки: той самий IPS-дисплей (6,1 дюйма), 64 ГБ пам’яті в базовій версії, відсутність «нічного режиму» в камері. І варто пам’ятати: Айфон 11 белый 128 ГБ – смартфон із 2019 року, новачком його назвати також складно.

iPhone  13  mini . Найкраще рішення, якщо шукаєте дійсно невеликий девайс (наприклад, при переході з iPhone 7) для комфортного використання однією рукою: OLED-екран на 5,4 дюйма в цьому допоможе. Чому не 12 міні? У «тринадцятій» моделі покращили автономність: телефон зможе витримати без підключення до розетки щонайменше до кінця робочого/навчального дня при середньому навантаженні. В іншому пристрій також не підкачало: потужність, здвоєна камера (є ІІ і «нічний режим»), MagSafe – плюси повторюють такі в звичайному iPhone 13 (детальніше пізніше).

Який смартфон брати навряд чи вартує? iPhone SE  (2022).  Незважаючи на адекватну ціну та підтримку з боку Apple, суб’єктивно, девайс з фізичною клавішею Home, одинарною камерою, дисплеєм низької роздільної здатності на 4,7 дюйма та десятирічним дизайном сьогодні виглядає блякло. Якщо віддаєте перевагу мініатюрному телефону, є сенс придивитися до iPhone 13 mini (навіть з урахуванням суттєвої різниці у вартості). Загалом, базовий SE не дасть відчуття нового пристрою, що пропонує відповідні часу рішення (Face ID, безрамковий екран, особливості роботи інтерфейсу). 

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.