Смартфони

Новий стандарт бездротової зарядки зробить усі телефони схожими на iPhone

Share

У шумі новорічних свят якось непоміченою пройшла одна важлива та цікава новина з виставки CES 2023. Напевно, певною мірою її можна назвати найважливішою для індустрії смартфонів. Ось тільки вона якось опосередковано пов’язана з Apple. Відразу після виставки CES 2023 консорціум Wireless Power Consortium (WPC) анонсував Qi2 – наступника популярного стандарту бездротової зарядки Qi. Qi2 (вимовляється як «чи два») не тільки забезпечує додаткову ясність для споживачів щодо підтримки пристроїв, але також представляє новий профіль регулювання потужності для вирівнювання котушок та розширення можливостей аксесуарів. Звучить складно, але насправді все й зрозуміло. Давайте розберемося у цьому.

MagSafe для Android

Якщо те, про що ми говоримо, звучить знайомо, то воно так і є. Magsafe від Apple – дуже схожа ідея. Фактично, Apple є «керівним» членом WPC і мала зробити основний внесок у цю нову специфікацію, завершення якої планується в середині 2023 року. Чи означає це, що Magsafe з’явиться на Android? І так і ні.

З точки зору того, що можуть очікувати споживачі, Qi2 є Magsafe для Android . Хоча насправді, це більше схоже на Magsafe для всіх. Ідея більше не обмежується екосистемою Apple, дозволяючи магнітній бездротовій зарядці та іншим аксесуарам прикріплюватися до задньої панелі вашого майбутнього смартфона та інших гаджетів.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вже зараз є різні адаптери для Magsafe, які дають змогу використовувати фірмові зарядки з будь-якими телефонами. Це наклейки на корпус, на кшталт такий, або навіть цілі спеціальні чохли, які не завжди добре поєднуються з іншими продуктами і, звичайно ж, не гарантують очікуваного досвіду користувача. Особливо, коли йдеться про бездротову зарядку.

Magsafe для Android , безумовно, має свої переваги з погляду відкриття широкого спектру нових цікавих функцій, починаючи від штативів для камери і закінчуючи невеликими насадками зовнішніх акумуляторів. Проте відсутність єдиного стандарту поза екосистеми Apple заважає сумісності. Тож проблему треба було вирішувати.

Навіщо потрібний новий стандарт зарядки

WPC заявляє, що цей стандарт спеціально орієнтований на проблеми, пов’язані з плутаниною споживачів щодо сертифікації Qi , гарантуючи, що сертифіковані продукти безпечні, ефективні та сумісні між брендами. Очікується, що Apple і Samsung, а також, ймовірно, багато інших випустять продукти з сертифікацією Qi2 або пізніше 2023, або 2024 року. Зручність тут буде головним, що, безперечно, є гарною новиною для споживачів.

Хоча новий стандарт, як і раніше, в першу чергу орієнтований на телефони, він також включає аксесуари. Через багато років USB-C нарешті встановив консенсус щодо дротяної зарядки (за винятком iPhone від Apple), дозволяючи заряджати кілька гаджетів через один спільний інтерфейс. Qi2 прагне досягти того ж в області бездротового зв’язку, і не можна заперечувати, що єдиний бездротовий роз’єм для телефонів, розумного годинника та інших аксесуарів був би вкрай корисний. Не лише з погляду зручності, а й з погляду кількості електронних відходів.

На папері майбутній Qi2 від WPC звучить дуже перспективно. Але справжнє випробування полягатиме в тому, як швидко треті сторони приймуть новий стандарт і чи стандарт працюватиме так само добре з пристроями різних брендів, як планується.

Хоча Apple внесла деякі свої знання та технології в Qi2, це не є суворо універсальним стандартом Magsafe. Залишаються деякі ключові відмінності, і Magsafe поки залишиться самостійним .

Qi2 та Apple Magsafe не мають однакового малюнка магнітів, тому малоймовірно, що новий стандарт підтримуватиме існуючі моделі та аксесуари iPhone. Це викликає занепокоєння, тому що важко уявити, як Apple відмовиться від свого стандарту у найближчому майбутньому. Все це може бути пов’язане з тривалим перехідним періодом, коли купертинівці підганятимуть свій стандарт під загальний (якщо вони взагалі це робитимуть). Але не виключена і перехресна сумісність між рішеннями Apple і тим, що застосовуватиметься в інших продуктах.

Пристрої Qi2 також повинні виконувати аутентифікацію, а це означає, що несертифіковані продукти не працюватимуть. Хоча це також може призвести до подальшого замішання споживачів щодо того, які аксесуари будуть правильно працювати з їхніми смартфонами та пристроями, а які — ні. У результаті, хоч цілі Qi2 благородні, це не обов’язково панацея, на яку ми сподівалися. Проста заміна одного стандарту іншим може створити новий головний біль, особливо за відсутності зворотної сумісності.

Чим QI відрізняється від Magsafe та QI2

Як ми вже говорили, основною відмінністю є запровадження нового профілю магнітної передачі енергії. Зокрема, новий профіль та Magsafe гарантують, що телефони або інші пристрої будуть ідеально узгоджені із зарядними пристроями, а котушка завжди перебуватиме у правильному місці , щоб не було зайвих втрат.

Так Qi2 та Magsafe забезпечують швидшу бездротову зарядку для деяких пристроїв. Цікаво, що Qi2, як і раніше, забезпечує той же максимальний рівень потужності, що і його попередник, який в даний час обмежений 15 Вт. Тим не менш, багато сучасних телефонів з підтримкою Qi, включаючи iPhone від Apple, обмежені потужністю всього 7,5 Вт. Це, ймовірно, покращиться з Qi2, оскільки стандарт розроблений з урахуванням магнітного зв’язку котушки, що підвищує енергоефективність та знижує втрати потужності.

Qi2 також включає ту саму функцію виявлення сторонніх предметів, орієнтовану на безпеку, що і його попередник.

У більш довгостроковій перспективі WPC перейде на потужнішу специфікацію бездротової зарядки після остаточного впровадження Qi2 в середині 2023 року. Хоча WPC не вказав точно, скільки енергії забезпечуватимуть майбутні версії Qi2. У будь-якому випадку, це поліпшення стане основою для наступної версії Qi2, але ця версія з’явиться не раніше 2024 року.

Коли з’являться пристрої з QI2

Оскільки поява нового стандарту зарядки є зовсім новим анонсом, бренди ще не анонсували свої перші продукти та аксесуари із підтримкою Qi2. За даними WPC, очікується, що смартфони та зарядні пристрої із сертифікатом Qi2 будуть доступні до кінця 2023 року. Хочеться вірити, що основні бренди смартфонів, включаючи Apple, Samsung та інших, ухвалять цей стандарт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: MagSafe
  • Останні записи

    У менеджері паролів Google з’явиться спільний доступ

    Користувачі менеджера паролів Google можуть ділитися даними з іншими людьми. Як пише Android Authority, дізнатися…

    23.05.2024

    Vodafone попередив абонентів про глобальні зміни: що зміниться для українців

    Vodafone у співпраці з Nokia розпочне масштабне тестування технології 5G у Києві та Івано-Франківську. Мета цього…

    23.05.2024

    ЗСУ знищили рідкісний російський снігоболотохід “Алеут”: у чому його особливості

    Від початку повномасштабного вторгнення українським бійцям вдалося знищити лише два снігоболотоходи. На думку військового оглядача…

    23.05.2024

    Microsoft хоче купити Valve за $16 млрд

    Після успішного придбання студії Activision-Blizzard творці Xbox почали думати про придбання Steam. Користувач X (раніше…

    23.05.2024

    Panasonic представила унікальну бездзеркальну камеру для соціальних мереж

    Компанія Panasonic представила нову повнокадрову бездзеркальну камеру Lumix S9. Вона отримала змінний об'єктив та інші…

    23.05.2024

    Samsung випустила велике оновлення для своїх смартфонів: деталі

    Samsung представила масштабне оновлення для своїх смартфонів, значно розширивши можливості користувачів за рахунок інтеграції передових…

    23.05.2024