Чому варто почекати iPhone 15

Здавалося б, що презентація лінійки iPhone 14 була нещодавно, проте минуло вже два місяці. За цей час Apple встигла призупинити виробництво Айфонів, нахопити різних глюків у iOS 16 та пояснити, що смартфон не б’є струмом на зарядці. І, як це зазвичай буває, новинки вже препаровані з усіх боків і тепер інтерес переміщається на майбутні моделі iPhone 15, які мають вийти наступного вересня.

З урахуванням того, що від iPhone 14 багато користувачів очікували більшого і через нездійснені надії відклали покупку нового смартфона на наступний рік, то очікування від iPhone 15 дещо завищені. Розбираємось, які функції можуть з’явитися в iPhone 15, якими Apple планує залучати користувачів.

USB-C в iPhone

Найголовніше і для багатьох давно очікуване нововведення — це поява USB-C роз’єму в iPhone 15. Відразу слід сказати, що додає його Apple не за своєю ініціативою , а через те, що в Європі прийнятий відповідний закон. Якби воля Apple, Айфони б так і залишилися на Lightning і нічого в Купертіно міняти б не стали. Але загроза втратити великий європейський ринок виявилася страшнішою, і з наступного року ми практично гарантовано побачимо iPhone із USB-C .

Насправді єдиною явною перевагою для користувачів буде використання єдиної зарядки для всіх своїх пристроїв. Багато хто говорить, що завдяки USB-C збільшиться швидкість передачі файлів з телефону на комп’ютер та у зворотному напрямку. Але гарантувати це не можна. Apple може провернути такий самий фінт, як з iPad 10, в якому швидкість передачі абсолютно така ж, як через Lightning.

iPhone без кнопок

Напевно, ви чули про те, що Apple мріє створити Айфон без роз’ємів і фізичних кнопок. І, судячи з чуток, в iPhone 15 Pro до цього буде зроблено перший крок. За інформацією одного з провідних інсайдерів «Мінг-Чі Куо» , саме в цій моделі Apple відмовиться від кнопок блокування та регулювання гучності. При натисканні на певну область ви відчуєте віддачу, яку імітуватиме моторчик Taptic Engine .

Тобто при торканні кнопки блокування ви відчуєте тактильну віддачу, яка створюватиме імітацію фізичного натискання. Єдина проблема такого рішення полягає в тому, що виконати жорстке перезавантаження стане неможливо. І що робити у ситуації, якщо Айфон зависне наглухо, не зовсім зрозуміло. Можливо, Apple нарешті доведе свій софт до пуття? Було б дуже непогано.

Назва iPhone

Що точно залишиться незмінним, то це розміри майбутніх смартфонів. У лінійці будуть два смартфони з діагоналлю 6,1 дюйми та два 6,7 дюйми. Нічого нового Apple у цьому плані не запропонує. Хоча діагональ 6,1, як на мене, вже віджила своє і можна сміливо збільшувати її до 6,3. Це, звичайно, суб’єктивно, але якщо буде можливість отримати більший екран за ті ж гроші, користувачі оберуть саме його.

Але що здається дещо дивним, то це можлива зміна назви старшої версії. iPhone 15 Pro Max, на думку Марка Гурмана з Bloomberg, перетвориться на iPhone 15 Ultra. Якщо чесно, це виглядає дуже дивно. Особисто я звик, що Apple завжди йде своїм шляхом, а тут є явне запозичення позиціонування лінійки в одного корейського виробника. Не хочеться такого розкладу, але Гурман дуже часто влучає в ціль зі своїми прогнозами.

iPhone 15 – камера

У частині камер до сучасних айфонів практично немає жодних претензій, крім однієї. Оптичний зум на Андроїд смартфонах пропонує більше збільшення. За останньою інформацією, тепер і в iPhone 15 Pro з’являться перископи, які можуть продемонструвати більше наближення зображення, ніж класичні телефото об’єктиви, які досі встановлюються в iPhone.

Залишається сподіватися, що Apple добре доопрацює цю технологію і продемонструє всім виробникам, хто її вже використовує, як треба насправді робити перископи. Принаймні це було б у дусі компанії з Купертіно.

iPhone 15 – процесор

Ну і куди ж без зростання продуктивності у нових айфонах. Напевно iPhone 15 Pro і Ultra отримають новий процесор Apple A17 , який буде вироблений за 3-нанометровим техпроцесом. Завдяки цьому продуктивність має зрости на 10-15%, а енергоспоживання скоротиться приблизно на 30%. У той же час звичайні моделі iPhone 15 отримають процесор цього року Apple A16 і зрівняються за потужністю з поточними iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max.

Можливо, що відбудеться й збільшення оперативної пам’яті у старших моделях. Замість 6 Гб очікується 8 Гб. Швидше за все, зростання оперативної пам’яті буде пов’язане саме з появою камери-перископа. Очікується, що Apple разом з ним представить і якісь нові функції для камери, які задіятимуть потужність, що зросла.

Dynamic Island на Айфоні

Ну і найбільш помітною для користувачів стане відмова від моноброви у всій лінійці iPhone 15. Навіть базові моделі отримають Dynamic Island та всі функції, які на нього зав’язані. На жаль, інформації про збільшення частоти оновлення екрану в базових моделях немає, а це було б набагато цікавішим оновленням, ніж Dynamic Island. Все-таки досі незрозуміло, ніж він реально краще звичної брови, яка вже стала звичкою, при тому, що від’їдає на екрані більше місця.

А ось збільшену частоту оновлення екрану оцінили б значно більше користувачів. Хоча анімації в iOS і без того досить плавні, зі 120 Гц вони стають ще приємнішими для ока. Але якщо вам новий виріз сподобався, а розщедрюватись на iPhone 14 Pro не хочеться, то наступного року така штука буде і в базовій моделі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.