Apple готує революційні зміни в iOS 17: розкрито подробиці

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Apple нещодавно анонсувала, що її операційна система стане більш відкритою – усе через тиск європейських регуляторів. Зміни мають вступити у силу вже в iOS 17. За словами інсайдерів, компанія готує справді великі зміни у наступній версії iOS. Так, першим кроком стануть сторонні магазини додатків. Крім цього, очікується відкриття системи повідомлень та заміна більшості вбудованих програм на iPhone та iPad.

Великі зміни в App Store для iOS 17

Розробники та сервісні інженери працюють над тим, щоб відкрити важливі компоненти платформи Apple, що має дати можливість користувачам встановлювати додатки напряму зі своїх девайсів, без використання для цього магазину додатків Apple App Store. Це, слід зазначити, явно потенційно знижує безпеку iOS та iPadOS як платформ, тому Apple знадобиться перепрацювати інструменти, пов’язані з безпековою сферою, щоб уникнути небажаних для користувачів наслідків.

Окрім цього, як стверджують інсайдери, у Apple думають над тим, щоб зробити частину безпекових вимог обов’язковими. Незважаючи на те, що програмне забезпечення завантажене не з App Store, потрібен інструментарій, що дасть можливість захистити користувачів від шкідливих програм. Подобається нам це чи ні, але, ймовірно, навіть програми зі сторонніх магазинів перед встановленням будуть перевірятися безпековою системою Apple.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Покупки у програмах через App Store

Також інсайдери стверджують, що важливим нововведенням iOS 17 стане зміна політики щодо системи оплати всередині додатків, встановлених через фірмовий магазин Apple App Store. Можливо, компанія дасть можливість розробникам інтегрувати сторонні платіжні системи у своє програмне забезпечення (по суті, дасть можливість обходити комісійні збори, які Apple отримує з кожної покупки, здійсненої з використанням App Store).

Це може стати серйозним викликом для Apple. Незважаючи на те, що розмір комісійних зборів останнім часом застосовується до покупок через App Store у меншому обсязі, комісійні збори з App Store все одно формують значне джерело доходу компанії, і зникнення значної частини прибутків буде не позитивним для Apple.

Прозорість

Тим не менше, App Store – не єдина зміна, якої зазнає iOS та iPadOS. Так, попередні два нововведення передбачають і нові можливості – наприклад, можливість простого встановлення іншої програми, як певного сервісу, за замовчуванням. У компанії вже почали більш прозоро підходити до цього питання – так, з’явилася можливість видалення багатьох рідних програм з девайсів Apple.

Тим не менше, досі залишається досить велика кількість обмежень – наприклад, браузер Safari, який є ключовим компонентом iOS. Так, усім іншим браузерам слід користуватися тим самим механізмом візуалізації WebKit, який пропонує компанія Apple. Окрім цього, Apple буде намагатися збільшити кількість API, доступних для стороннього програмного забезпечення. Завдяки цьому сторонні сервіси будуть мати ширший доступ до спектру функцій операційної системи. Це може стосуватися і деяких апаратних можливостей – наприклад, чіп NFC, який на даний момент доступний лише у рамках сервісу Apple Cards.

Зміни у сервісі Messages

Варто згадати і про зміни, яких багато користувачів вже роками очікують від Apple – це сервіс Apple Messages. Усі очікують, що компанія зробить його відкритішим для сторонніх розробників. Компанія Google постійно намагається Apple прийняти стандарт RCS (що розроблений самою Google), але якщо у Apple і думають над уніфікацією повідомлень, то, судячи зі всього, не на базі стандарту, розробленого Google.

У Apple турбуються тим, що при відкритті доступу до Messages можуть виникнути проблеми із питаннями наскрізного шифрування та інших засобів, пов’язаних із конфіденційністю. Ймовірно, компанії все одно доведеться зробити певні кроки у питанні Messages, адже про це просять не лише конкуренти, але й користувачі екосистеми Apple, яким буде зручніше мати повноцінну можливість комунікації з користувачами конкурентної платформи Android, використовуючи звичний додаток Messages.

Коли презентують iOS 17?

Як стверджують інсайдери, зараз іде активна розробка iOS 17. Очікується, що платформа буде, вже традиційно, презентовано на початку літа наступного року (ймовірно, у червні). Тоді ж планується вихід бета-версій, які призначені для розробників, але не пропонують стабільності ПЗ, яка гарантується у релізних версіях.

Релізна версія для масового користувача, традиційно, вийде разом з новими iPhone – наступного року це будуть iPhone 15. Нагадаємо, що ключовим нововведенням у цих моделях має стати поява роз’єму USB-C (це стане результатом вимог, які накладають останні закони Європейського Союзу).

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.