Чим смартфони Black Shark відрізняються від Xiaomi та який краще купити

Xiaomi випускає багато смартфонів дуже багато. Щоб хоч якоюсь мірою позбутися плутанини, нещодавно китайська компанія виділила кілька суббрендів: Redmi, POCO та Black Shark . Якщо телефони перших двох часто копіюють один одного (наприклад, POCO X4 GT – це глобальна версія Redmi Note 11T Pro), то кожен пристрій Black Shark є самодостатнім продуктом, якому немає прямих аналогів в лінійці Xiaomi. Причому унікальність «чорної акули» торкається не лише дизайну, а й програмного забезпечення разом з апаратними компонентами. У зв’язку з цим пропоную розібратися, чим Black Shark відрізняється від Xiaomi , кому їх пристрої можуть сподобатися, і який телефон краще купити.

Xiaomi та Black Shark – різниця

Виділення лінійки смартфонів в окремий суббренд – стандартна практика багатьох компаній, спрямована на розмежування пристроїв, що призначені для різних цільових аудиторій. Під брендом Redmi випускаються недорогі телефони, а Xiaomi виробляє флагманські продукти, здатні продемонструвати всі досягнення виробника в галузі мобільних технологій.

Де тоді місце Black Shark? Цей суббренд цілком зосереджений на розробці та випуску ігрових смартфонів, упор у яких робиться на наступні аспекти:

  • зухвалий дизайн;
  • продуктивне залізо;
  • якісний екран із чутливим тачскрином;
  • швидка зарядка;
  • геймерські фішки.

Набір тез здається занадто обтічний, але, якщо придивитися, стає ясно, в чому пристрої Black Shark випереджають Xiaomi, а в чому – поступаються їм. За інших рівних ігровий смартфон матиме екран з максимально високою частотою оновлення та частотою дискретизації сенсорного шару. Тому базовий флагман Xiaomi 12 пропонує 120/480 Гц, а Black Shark 5 – 144/720 Гц. Також для ігрового смартфона дуже важлива швидкість заряджання , у зв’язку з чим “чорна акула” отримує адаптер живлення на 120 Вт, а Xiaomi – на 67 Вт.

Використовуючи аналогічний процесор (Snapdragon 870 Xiaomi 12X і Black Shark 5), «чорна акула» намагається вичавити з нього максимум за рахунок більш просунутої системи тепловідведення. Плюс до всього з недавніх пір Black Shark поєднує стандартну флеш-пам’ять UFS 3.1 з SSD-накопичувачем, завдяки чому установка та запуск програм відбувається на 69% швидше, ніж при використанні UFS 3.1 у будь-якому іншому смартфоні.

На окрему згадку заслуговують геймерські фішки. Black Shark намагається догодити гравцям за рахунок використання симетричних стереодинаміків . Також відмінністю їх смартфонів є висувні курки-тригери і велика кількість додаткових аксесуарів. Наприклад, кулер для телефону Magnetic Cooler або FunCooler 3 Pro .

При цьому не можна сказати, що телефони Black Shark стануть у нагоді тільки тим, хто проводить багато часу в мобільних іграх. Не. На їх пристрої варто звернути увагу кожній людині, яка цінує якісний звук (у тому числі його запис під час зйомки відео), збільшений ресурс акумулятора (1200 циклів проти 800), плавну роботу інтерфейсу та незвичайний зовнішній вигляд.

Єдине, на чому відверто економить Black Shark камера. Її якість відповідає рівню недорогих смартфонів на кшталт Redmi Note 10 Pro, а флагманський процесор лише трохи компенсує відставання «акули» від камерофонів Xiaomi . Але і ціна Black Shark істотно нижча, у чому ви зможете переконатись далі.

Прошивка JOY UI

З погляду програмного забезпечення Black Shark відрізняється від Xiaomi наявністю власної оболонки JOY UI . Загалом це все та ж MIUI з невеликими косметичними доповненнями. Так, якщо в POCO Launcher іконки круглі, а в MIUI – квадратні із закругленнями по краях, то в JOY UI ярлики додатків мають грубіші форми. В інтерфейсі превалює зелений колір, а в якості ігрової утиліти використовується Shark Space, яка навіть винесена окремим пунктом у налаштуваннях телефону.

Можливості Shark Space аналогічні функціональності програми Game Turbo (Прискорення ігор), яка використовується на Xiaomi, Redmi та POCO: відключення дзвінків, зміна голосу, налаштування частоти дискретизації для кожної окремо взятої гри і так далі. Там же ви знайдете Shark Arsenal – меню для кастомізації аксесуарів Black Shark.

Який телефон Black Shark купити

Якщо вас зацікавили особливості пристроїв Black Shark, обов’язково познайомтеся з поточною лінійкою ігрових смартфонів, щоб зрештою зробити правильний вибір. Ну а я підкажу, чим та чи інша модель відрізняється від іншої.

Black Shark 4 – недорогий телефон для ігор

Цей смартфон вийшов на початку 2021 року, але він все ще є актуальним. Як і новинки Black Shark , ця модель використовує 6,67-дюймову матрицю E4 AMOLED з роздільною здатністю FullHD+, піковою яскравістю до 1300 ніт, частотою оновлення 144 Гц і частотою дискретизації 720 Гц. Екран чудовий, а ось камери – на рівні якогось Redmi Note 10 (48 МП + 8 МП + 5 МП).

За роботу смартфона відповідає не найпотужніший, але вкрай стабільний процесор Snapdragon 870 , що вибиває понад 700 тисяч балів у AnTuTu. На правий торець корпусу винесено курки, а за звук відповідають симетричні стереодинаміки. Вбудований акумулятор на 4500 мАг підтримує 120-ватну зарядку (100% за 17 хвилин). Щоправда, у комплекті постачається адаптер живлення на 67 Вт. Зараз телефон Black Shark 4 – велика рідкість, а тому у продажу залишилася лише максимальна версія пам’яті на 12/256 ГБ.

Black Shark 5 – смартфон 2022 року

Незважаючи на схожу ціну, купити Black Shark 5 можна у версії 8/128 ГБ. Саме її вартість вказана вище. Відмінності нового смартфона від Black Shark 4 можна перерахувати на пальцях однієї руки:

  • основна камера на 64 МП та надширик на 13 МП;
  • підтримка Wi-Fi 6E;
  • у майбутньому смартфон отримає на одне оновлення більше;
  • акумулятор на 4650 мАг;
  • заряджання на 120 Вт в комплекті.

У той же час Black Shark 5 продовжує працювати на процесорі Snapdragon 870, а з неприємностей – відсутність роз’єму для дротових навушників , який був у попередньому поколінні.

Black Shark 4 Pro – хороший потужний телефон

Як і базова «четвірка», ця модель вийшла ще в 2021 році, але вона працює на потужнішому процесорі , ніж новий Black Shark 5: Snapdragon 888. Чіпсет набирає 870 тисяч балів у AnTuTu . На жаль, навіть за наявності хорошої системи тепловідведення він швидко скидає продуктивність, щоб уникнути перегріву.

По суті, Snapdragon 888 не перевершує Snapdragon 870 у плані потужності, через що єдиним приводом заплатити більше, купивши Black Shark 4 Pro стає адаптер живлення на 120 Вт в комплекті. Адже навіть камери у «прошки» ідентичні до набору «четвірки».

Black Shark 5 Pro — найкрутіший ігровий телефон

Найкращим ігровим телефоном у лінійці виробника продовжує залишатися Black Shark 5 Pro. Апарат використовує надпотужний процесор Snapdragon 8 Gen 1 , що набирає понад 1 мільйон балів у AnTuTu. Але, як і Snapdragon 888, йому властиві тротлінг та перегрів. Ситуація зміниться тільки з виходом Black Shark 6 Pro на Snapdragon 8 Gen 2 і я докладно розповідав чому.

Приводів купити Black Shark 5 Pro небагато. Мабуть, лише основна камера на 108 МП. Тому замість «акули» я рекомендую звернути увагу на POCO F4 GT. Працюючи на аналогічному процесорі Snapdragon 8 Gen 1 і використовуючи такі ж висувні курки. У випадку, якщо ви не готові миритися з тротлінгом, але готові відмовитися від геймерських фішок, візьміть Xiaomi 12T Pro. А серед телефонів Black Shark на початку 2023 року раджу розглядати Black Shark 4 та Black Shark 5 , або дочекатися дати виходу Black Shark 6, яка намічена на березень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.