Порівняння Snapdragon 8 Gen 2 і A16 Bionic: iPhone знову випередив флагманів на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Qualcomm нещодавно представила новий Snapdragon 8 Gen 2 , який виявився зовсім не рядовим виправленням помилок процесорів минулого покоління, а новим чіпом. Експерти навіть поквапилися назвати платформу чи не найуспішнішою за останній час! Втім, через деякий час, коли емоції подухли, настав час порівняти новий Snapdragon з Apple A16 Bionic – саме за результатами цього тесту вже стане зрозуміло, наскільки хороший новий чіп. На щастя, їх уже встигли порівняти. Розповідаємо, як змінився процесор Snapdragon і скільки він відстає від Apple Silicon.

Snapdragon – новий процесор

У новій ревізії чіпа Snapdragon розробники трохи змінили конфігурацію ядра: тепер 8 Gen 2 має одне потужне ядро ​​з частотою 3,2 Ггц, 2 ядра Cortex-A715 з тактовою частотою 2,8 ГГц, 2 ядра Cortex-A710 і 2,8 3 ядра Cortex-A510 с – 2,0 ГГц.

Таким чином, Snapdragon 8 Gen 2 має архітектуру 1+4+3. Загалом, на папері 8 Gen 2 вдалося зрівнятися за продуктивністю з A16 Bionic за рахунок заміни застарілого ядра Cortex A55 на А510, адже воно на 35% швидше і на 20% енергоефективніше за попередника.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Snapdragon 8 Gen 2 A16 Bionic 

Процесор 

  • Octa-core, Crystal CPU Hexa-core CPU 

Ядра процесора 

  • 1x 3.2ГГц (Cortex-X3)
  • 2x 2.8ГГц (Cortex-A715)
  • 2x 2.8ГГц (Cortex-A710)
  • 3x 2.0ГГц (Cortex-A510) 2x 3.46ГГц Високопродуктивних (Everest)
  • 4x2.02ГГц Високоефективних (Sawtooth) 

Відеоядро 

  • Adreno 740 П’ять графічних ядер Apple 

Нейронний процесор

  • Новий AI Engine, Hexagon Processor Neural Engine

Техпроцесс

  • 4 нм 4 нм

Однак, як ви пам’ятаєте, традиційно чіпи Snapdragon відстають від Apple Silicon приблизно на 2 покоління: теоретично новий 8 Gen 2 зараз повинен показувати результати на рівні A14 Bionic, але Qualcomm вдалося зробити серйозний стрибок – багато в чому це пов’язано з тим, що Apple в цьому році зробила наголос на енергоефективності А16 Bionic, додавши до продуктивності лише близько 10%. Так як насправді справи?

Порівняння Snapdragon 8 Gen 2 та A16 Bionic

Одним із перших смартфонів на 8 Gen 2 стане Vivo X90 Pro+: вийти він має 22 листопада, але нещодавно результати тестування смартфона в Geekbench опинилися у відкритому доступі. Цифри вражають: 1485 балів у одноядерному тестуванні та 4739 – у багатоядерному. Що це означає?

Новий Snapdragon показує шалені цифри у Geekbench

А те, що Qualcomm вдалось серйозно скоротити розрив. Погляньте на діаграму: Snapdragon 8 Gen 2 за своїми показниками помітно додав у порівнянні з 8 Gen 1 і 8+ Gen 1, а також впритул підібрався до А15 Bionic: особливо це помітно за результатами багатоядерного тестування, оскільки новий чіп поступається торішньому Apple Silicon мізерно мало – 51 бал.

Що тут відбувається? Snapdragon майже наздогнав A16 Bionic!

Проте в однопоточному тестуванні відставання, як і раніше, велике — близько 25%. Втім, тут розробник віддає вирішення проблеми на відкуп виробникам смартфонів: з гарною оптимізацією можна досягти більшої продуктивності, але новий Snapdragon відстає на одне покоління від Apple Silicon.

Snapdragon 8 Gen 2 в іграх

Традиційно чіпи Qualcomm показують хорошу продуктивність в іграх, але цього року характеристики виглядають багатообіцяюче: відеоядро Adreno 470 цілком можна порівняти з графічним процесором в A16 Bionic. Нагадаю, за результатами тестів A16 Bionic виявився потужнішим 8+ Gen 1 на Adreno 730 майже на 20%.

Згідно з останніми даними Qualcomm, новий Snapdragon виявився на 15% швидше і на 10% ефективнішим за попередника, а це означає, що 8 Gen 2 відстає від A16 Bionic в іграх всього на 5% – так би мовити, в межах похибки. Непогано, чи не так?

Причина в тому: відеоядро A16 Bionic практично не змінилося в порівнянні з А15, тому Qualcomm вдалося нівелювати різницю. Крім того, Snapdragon 8 Gen 2 отримав підтримку трасування променів (метод рендерингу для більш реалістичного відображення світла), тому у фанатів Apple є привід задуматися, чи не час перейти на Android для приємнішого ігрового процесу?

Що нового в Snapdragon 8 Gen 2

Новинка отримала підтримку Cognitive ISP – движка зі штучним інтелектом для покращення тону шкіри на фотографіях, волосся, рис обличчя та виявлення сцени – за словами Qualcomm, це зробить знімки деталізованими. Одним з найважливіших покращень стала поява кодека AV1, дозволяючи зробити відео в інтернеті більш насиченим. До речі, у A16 Bionic такого немає.

До того ж Snapdragon відстає від Apple Silicon далеко не у всьому. Наприклад, нейронний двигун того ж 8+ Gen 1 здатний виконувати до 27 трильйонів операцій на секунду, тоді як А16 Bionic – всього 17 трильйонів.

Що зрештою? Перевага A16 Bionic була під загрозою, оскільки Snapdragon 8 Gen 2 підібрався дуже близько за результатами тестування. Qualcomm вдалося досягти серйозного прогресу за рахунок оновленої архітектури та відеоядра.

Втім, є одна проблема: Apple самостійно випускає смартфони на своїх чіпах, роблячи їх на совість, а Qualcomm Snapdragon використовується на різних пристроях, виробники яких частенько забувають про оптимізацію. Втім, це не скасовує того, що Qualcomm цього року постаралися на славу.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.