Топ-5 найкращих камерофонів 2022 року. Що вибрати мобільному фотографу

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Хоч 2022 ще і не закінчився, гучних анонсів у світі смартфонів більше не очікується. Принаймні тих, які встигнуть потрапити у продаж і вплинути на «розстановку сил» до початку 2023 року. А це означає, що можна починати підбивати підсумки. У цій статті я розповім вам про смартфони з найкращими камерами цього року.

А судді хто?

Основа добірки – рейтинг авторитетного у світі фото- та відеозйомки сайту DxOMark. Починали вони з тестів та консультацій виробників з налаштування камер та іншого фотообладнання. Коли просунуті камери з’явилися і в смартфонах, вони почали тестувати і їх. Так, що тепер більшості вони відомі саме в цій якості. І, звісно, ​​дуже добре, що перед додаванням до рейтингу вони випускають докладний огляд фотоможливостей кожної моделі з прикладами знімків. Ну і погнали дивитися, на які смартфони звертати увагу, якщо шукаєте кращого друга мобільного фотографа.

5 місце: Samsung Galaxy S22 Ultra (Snapdragon Edition)

Відкриває п’ятірку (насправді не зовсім п’ятірку…) найкращих, флагман компанії Samsung. Взагалі, було б дивно, якби він у топ не потрапив, враховуючи скільки грошей і зусиль корейці вбухують у розробки та дослідження.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Samsung Galaxy S22 Ultra отримав систему із чотирьох тилових камер. Основний модуль оснащений матрицею на 108 Мп з апертурою f/1.8, фокусною відстанню 23 мм, розміром 1/1.33 дюйма та підтримкою технології бінінга – об’єднання пікселів.

Її суть у тому, що при необхідності кілька сусідніх пікселів (в даному випадку дев’ять) програмно об’єднуються працюють як один великий. Це допомагає підвищити світлочутливість, що дозволяє при поганому освітленні підвищити якість знімків, а при хорошому використовувати більш коротку витримку, щоб уникнути змащення. Цей режим працює «за замовчуванням» у більшості смартфонів, тому знімки, зроблені на автоналаштуваннях мають меншу роздільну здатність. У випадку Galaxy S22 Ultra пікселі об’єднуються по 9 штук, тому підсумковий знімок виходить на 12 Мп (108/9). Тим не менш, є можливість та зйомки в повному дозволі на 108 Мп. Але це передбачає зйомку при дуже хорошому, бажано денному, освітленні та при використанні штатива.

Основний сенсор оснащений системою оптичної стабілізації (OIS) та лазерним автофокусом для більш швидкого та точного фокусування на невеликих відстанях та поганому освітленні.

Далі йде тандем двох телефото-камер . Обидві вони оснащені матрицями по 10 Мп, але з різною оптикою: у першому випадку ця система лінз з 3-кратним оптичним зумом, а в другому — перископічний об’єктив з 10-кратним наближенням. Обидві камери також оснащуються оптичним стабілізатором.

Четверта камера – надширококутний модуль з роздільною здатністю матриці 12 Мп і фокусною відстанню 13 мм (кут огляду 120 градусів).

Чому в топі?

Експерти DxOMark хвалять Galaxy S22 Ultra за точність балансу білого та насиченість відтінків за будь-яких умов освітлення. Крім того, їм сподобалися якість експонування та широкий динамічний діапазон. Смартфону добре даються вечірні знімки з використанням спалаху та портретні фото зі штучним розмиттям фону. У відеозйомці відзначили природну передачу тону шкіри та трекінгу обличчя. Також S22 Ultra коректно виставляє експозицію як під час зйомки відео на вулиці, так і в приміщенні. Окремо наголошується на якісній стабілізації.

Важлива деталь – мова йде про версію Galaxy S22 Ultra з чіпом Snapdragon 8 Gen 1. Результати його побратима з Exynos у фотозйомці теж хороші, але все одно трохи нижче.

Оцінка DxOMark: 135

4 місце: Xiaomi 12S Ultra

Ви ж не думали, що добірка найкращих камерофонів обійдеться без китайців? Спойлер: ні. Флагмани Xiaomi вже давно на рівних конкурують із будь-якими суперниками. Однак у плані камер вони залишалися трохи позаду. Мабуть, через це стало трохи прикро, а може просто заздрість у бік співвітчизників з Huawei здолала… Хоч як би там було, минулого року вони випустили модель Xiaomi Mi 11 Ultra, яка серйозно претендувала на звання найкращого смартфона для фото та відео. Новий 12S Ultra мав закріпити успіх, що йому цілком вийшло.

Більшість блогерів та оглядачів, яким довелося мати з ним справу, відгукуються про його камеру лише у захоплених тонах. Ну а DxOMark помістили його на 4-й рядок свого рейтингу.

Xiaomi 12S Ultra оснащений потрійною тиловою камерою. Для основного модуля вибрали величезний (за мірками смартфонів) сенсор розміром 1 дюйм із роздільною здатністю 50,3 Мп. Також він оснащений оптичною стабілізацією та системою лазерного фокусування.

Два інших модулі отримали матриці на 48 Мп. Один з них є сусідами з перископічним об’єктивом з 5-кратним оптичним зумом. Другий – з надширококутною оптикою, яка може використовуватися і для зйомки макро завдяки системі оптичної стабілізації.

Також флагманський Xiaomi обладнаний сенсором TOF 3D, щоб можна було приготувати крутецький портрет дружини/дівчата з якісним боком.

Чому в топі?

Експертам дуже сподобалося, як Xiaomi 12S Ultra працює з експозицією та широкий динамічний діапазон. Похвалили і якісну роботу автофокусу за будь-якого освітлення. Крім цього відзначили роботу алгоритму, який витримує правильний баланс між роботою шумоподавлення та збереженням деталей знімка. Те, як смартфон обробляє кольори тестувальникам, теж сподобалося — очевидно, співпраця з Leica пішла на користь.

Оцінка DxOMark: 136

3 місце: Apple iPhone 14 Pro / Pro Max

Власне, тут не додати, не зменшити. Айфони можна любити або ненавидіти, але факт у тому, що у них стабільно одні з найкращих мобільних камер. А в 14-й серії Apple ще й нарешті пішла на помітні зміни.

Основна камера iPhone 14 Pro вперше отримала 48 Мп сенсор, з новою системою стабілізації за рахунок зсуву самої матриці, а не оптики (насправді не така вже й нова — вперше це з’явилося в 13-й серії). Не обійшлося і без двох додаткових модулів з різною фокусною відстанню: надширик та телефото, з 3-кратним оптичним наближенням. А ще в Айфон є вбудований лідер. Він бере участь у відділенні фону від об’єкта під час зйомки портретів, а також допомагає перетворити ваш iPhone на лазерну рулетку.

Чому в топі?

Що за питання? Тому що це iPhone! Насправді не лише. Фахівці з лабораторії DxOMark гідно оцінили якість кольору камери iPhone 14 Pro як при зйомці фото, так і відео. Також їм сподобався рівень деталізації в обох форматах та відмінна якість роботи автофокусу. Під час зйомки портретів зі штучним боком вони відзначили хорошу симуляцію розмиття фону та точне опрацювання деталей осіб. І, звичайно – iPhone 14 Pro стабільно хороший у тому, що стосується стабілізації відео під час зйомки в русі.

Оцінка DxOMark: 146

2 місце: Honor Magic4 Ultimate та Google Pixel 7 Pro

Honor Magic4 Ultimate

Друге місце поділили одразу два смартфони, які набрали однакову кількість балів. Першим став флагман здобула нещодавно самостійність Honor, в особі моделі Magic4 Ultimate, а другий – новий Pixel 7 Pro від Google.

Honor Magic4 Ultimate

Цього року Honor мали довести всім, що і без підтримки Huawei вони можуть випускати топові смартфони. А який найкращий спосіб це зробити? Правильно — випустити апарат із найкращою камерою на ринку. І вони чудово впоралися – Magic4 Ultimate довгий час очолював рейтинг камерофонів, та й зараз знаходиться біля самої вершини.

Щоб домогтися цього, творці смартфона розташували на задній панелі три камери, крім окремого сенсора визначення глибини TOF 3D і окремого датчика мерехтіння більш якісного визначення експозиції. Виглядають вони дуже дивно, проте справу свою роблять чудово.

Основна камера використовує велику матрицю розміром 1/1.12” та роздільною здатністю 50 Мп, системою лазерного фокусування та оптичною стабілізацією. Телефото-модуль оснащений перископічним об’єктивом з 3,5-кратним оптичним наближенням та матрицею на 64 Мп. Така ж роздільна здатність і у надширококутного модуля.

Чому в топі?

Крім дивного розташування камер, Magic4 Ultimate відрізняється гарним динамічним діапазоном та правильним визначенням експозиції, у поєднанні зі швидким та стабільним автофокусом. Крім цього, експерти відзначили низьку кількість шумів як при хорошому освітленні, так і під час зйомки всередині приміщення. Сподобаються мобільним фотографам і правильний баланс білого, разом із високою якістю знімків на ультраширококутний об’єктив. Відеозйомка теж виявилася на висоті. Низька кількість шумів за будь-яких умов, правильне перенесення кольорів і правильне виставлення експозиції — те, чим Magic4 Ultimate запам’ятався експертам у плані запису відео.

Оцінка DxOMark: 147

Google Pixel 7 Pro

Google Pixel 7 Pro

Гаряча новинка осені 2022 року! Новий Pixel всі техніки чекають не менше нових iPhone. Не в останню чергу щоб дізнатися, «А що там у Google цього року камерою?». Потрібно сказати, що підхід до створення смартфонів не змінився. Після масштабного оновлення минулого року, 7-а серія отримала майже такий же набір камер як і Pixel 6: основний модуль з матрицею на 50 Мп, лазерним автофокусом та OIS, надширококутну матрицю з роздільною здатністю 12 Мп та телевізор з 5-кратним оптичним наближенням.

Більшість поліпшень пов’язані з прокачуванням програмних алгоритмів і програмних фішок. На зразок інтелектуального зуму, який активно використовує машинне навчання для обробки знімків із великим наближенням. Крім того, цікаво виглядає технологія підвищення якості розмитих знімків, включаючи тих, які були зроблені не на Pixel 7-ї серії.

Чому в топі?

Якщо коротко — тому що це один із найкращих камерофонів на даний момент. Експертам сподобалося, як він передає тон шкіри, працює з експозицією, а також вони відзначили широкий динамічний діапазон як у фото, так і у відео. Виділяють високу деталізацію знімків, особливо при хорошому освітленні. Стабілізація відео отримала окрему похвалу, як і якість фотографій з цифровим наближенням.

Оцінка DxOMark: 147

1 місце: Huawei Mate 50 Pro

 

Санкції США боляче вдарили у бізнес Huawei, про що говорять як фінансові результати, так і заяви керівництва компанії. Крім того, це коштувало їм співпраці з Leica, які тепер працюють зі своїми конкурентами з Xiaomi. Проте всі негаразди не позначилися на вмінні китайської компанії створювати топові фотофлагмани. Новий Huawei Mate 50 Pro, який відразу застовпив за собою перший рядок рейтингу – чудове тому підтвердження.

На задній панелі смартфона розташувалися три камери. Основна складається з сенсора на 50 Мп та інноваційної оптики зі змінною апертурою, яка може змінюватися в діапазоні f/1.4-f/4.0. В автоматичному режимі зйомки смартфон сам вирішує, яке значення вибрати у конкретній ситуації, а в ручному це можна зробити самому. У перископічній телефото-камері з 3,5-кратним зумом матриця з роздільною здатністю 64 Мп, а надширококутна камера з автофокусом та можливістю макрозйомки отримала сенсор на 13 Мп.

Чому в топі?

Тому що це найкращий камерофон «тут і зараз»! Широкий динамічний діапазон у фото і відео, висока деталізація знімків, якісна робота шумозаглушення, гнучкість в управлінні глибиною різкості завдяки змінній апертурі – все це позначилося на підсумковій оцінці експертів. Також їм сподобалися якість портретних знімків з розмиттям фону, перенесення кольорів і робота автофокусу, нарівні з високою якістю знімків з наближенням.

Оцінка DxOMark: 149

Підсумки

Пишіть у коментарях, який із цих смартфонів взяли б для себе? А ще розкажіть, чи хотіли б прочитати подібний рейтинг, але для апаратів середнього чи бюджетного сегментів?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.