iPhone 14 Plus: великий гігант замість 14 Mini та чому AnTuTu не показник продуктивності

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

iPhone 14 Plus — гарний додаток до лінійки смартфонів Apple цього року, особливо для користувачів, які віддають перевагу великим екранам, але не бажають переплачувати за iPhone 14 Pro Max. По суті Apple взяла торішній iPhone 13 та доповнила його деякими витонченими внутрішніми оновленнями, покликаними покращити загальне враження від 14 Plus. Водночас стартова ціна iPhone 14 Plus зовсім недешева. Отже, якщо не стоїть завдання купити саме iPhone з великим екраном, то флагмани Android, що конкурують, продаються в роздріб за тією ж ціною або навіть нижче, зможуть запропонувати ширший функціонал.

Технічні характеристики:

– Дисплей: 6,7-дюймовий OLED
– Частота поновлення: 60 Гц
– Процесор: A15 Bionic (Hexa core)
– Графічний процесор: графічний процесор Apple (п’ять ядер)
– Задні камери: 12 МП ширококутна, f/1,5 + 12 МП надширококутна, f/2,4
– Фронтальна камера: 12 МП ширококутна, f/1.9 з автофокусом та OIS
– Акумулятор: 4300 мАг
– Програмне забезпечення: iOS 16

Цього разу шанувальники Apple не отримали кишенькового смартфона, оскільки компанія замість варіанта 14 Mini на додаток до iPhone 14, iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max випустила величезний 14 Plus. Тим не менш, для 14 Plus Apple обіцяла найтриваліший інтервал автономної роботи серед усіх моделей лінійки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Плюси пристрою

Почнемо із того, що працює на користь iPhone 14 Plus. Очевидно, що у кожного користувача смартфона є схильність до пристроїв, які можуть справлятися з купою додатків, і чіпсет A15 Bionic, на якому працює iPhone 14 Plus, це цілком під силу. Нижче наведено кілька контрольних показників, які допомагають краще подати функціональні якості гаджета, включаючи тест Geekbench 5, який перевіряє продуктивність процесора смартфона. Досить сказати, що цифри 14 Plus солідні, і цей гаджет легко перевершує аналоги на Android, що базуються на новітній SoC Qualcomm Snapdragon 8+ Gen 1.

Незважаючи на те, що Android-смартфон OnePlus 10T в AnTuTu набрав більше балів, результат iPhone 14 Plus в 846865 балів все одно чудовий. Вся справа у різних варіантах тестування на самому AnTuTu – через різницю в ядрі між двома платформами AnTuTu реалізує різні тести. Пристрої iOS використовують Apple Metal API, у той час як Android-смартфони використовують OpenGL ES та Vulkan API для тестів графічного процесора. Так що бали AnTuTu зовсім не показник того, що iPhone менш продуктивний, ніж Android-смартфон на якомусь топовому Snapdragon 8+ Gen 1.

У процесі тестування, яке включало ресурсомісткі ігри, редагування відео та багато іншого, пристрій працював стабільно. Невелика, але важлива деталь пов’язана з використанням на чіпсеті A15 Bionic, інтегрованого в iPhone 14, додаткового ядра графічного процесора в порівнянні з A15 Bionic SoC в iPhone 13. В апаратній частині смартфона процесор супроводжують 6 ГБ LPDDR4X ОЗУ і до 512 ГБ вбудованої пам’яті UFS .

Насичено звучать стереодинаміки смартфона. На відміну від конкуруючих пристроїв, динаміки iPhone 14 Plus не були налаштовані відомими в аудіоіндустрії брендами, такими як Harmon Kardon. Тим не менш, налаштування динаміків iPhone 14 Plus перевершує деякі з кращих пристроїв у цьому сегменті.

Face ID від Apple також працює бездоганно, незалежно від умов висвітлення.

iOS, як і раніше, залишається жорстко контрольованим інтерфейсом Apple. Поточна версія iOS 16 значною мірою збігається зі своєю останньою ітерацією. Робота з програмним забезпеченням дуже витончена та інтуїтивно зрозуміла. Основна зміна цього разу полягає в налаштуванні та створенні кількох екранів керування для різних функцій.

Для любителів фітнесу з’явилася можливість використовувати віджет “Живі заняття”, що відстежує тренування користувача. Разом з тим, смартфон отримуватиме оновлення програмного забезпечення протягом п’яти років або близько того.

Камери нової моделі смартфона практично залишилися незмінними в порівнянні з 13-ою моделлю. Гаджет отримав 12-мегапіксельний основний датчик, 12-мегапіксельний надширококутний сенсор та 12-мегапіксельну камеру для селфі. І хоча характеристики камери можуть здатися схожими, цього разу розмір основного сенсора збільшився до 1,9 мкм, а апертура пристрою збільшена до f/1,5. Зразки фото наведено нижче.

Знімки при денному світлі чіткі, з динамічним діапазоном, що їх підтримує. Як і минулого разу, тут можна вибрати профіль зйомки камери між стандартним, контрастним, яскравим, теплим або холодним. Швидкість фокусування чудова, особливо сподобалося, як добре зміщувався фокус при наближенні до об’єкта.

Спеціальний нічний режим спрацьовує залежно від освітлення і за умови, що ви тримаєте руку досить нерухомо, виводить знімок, який не буде позбавлений хорошої деталізації. Більш того, затінені області кадру зберігають природний вигляд і підкреслюють деталі об’єктів, які не здаються занадто яскравими або переробленими.

Фронтальний 12-мегапіксельний сенсор оснащений функціями автофокусування, чого не було в минулому iPhone 13. Знімок на iPhone 14 Plus виглядає трохи контрастно, але бездоганно передає різні риси обличчя.

Кінематографічний режим тепер може знімати у форматі 4K зі швидкістю 30 кадрів за секунду. Для рутинних маніпуляцій з відеозаписом я вважаю, що iPhone 14 Plus — чудовий пристрій, який поступається тільки дорожчій лінійці iPhone 14 Pro. Навіть під час бігу смартфон знімав якісне відео.

У смартфон було інтегровано функцію виявлення нещасних випадків. Декілька датчиків, таких як гіроскоп, GPS, барометр і мікрофон, працюють синхронно, щоб визначити, чи потрапив користувач в автомобільну аварію, і, у разі лиха, автоматично сповістити екстрені служби про його місцезнаходження.

Apple обіцяє найтриваліший час автономної роботи iPhone 14 Plus серед смартфонів нової лінійки. Треба зауважити, що сама компанія ніколи не надає кількісні дані про мАг батареї і натомість покладається на статистику, наприклад, на час відтворення відео. Місткість акумулятора всередині iPhone 14 Plus, ймовірно, становить 4300 мАг, що трохи менше, ніж 4350 мАг в 13 Pro Max.

Враховуючи, що тут використовується дисплей зі стандартною частотою оновлення, а не 120 Гц із включеною функцією Always-on, як це зроблено в 14 Pro Max, iPhone 14 Plus дійсно пропрацює значно довше без підзарядки. У процесі тестування смартфон довелося зарядити один раз на два дні. До кінця першого дня заряд знаходився на рівні 60% і це при тому, що в процесі тестування проводилися фото та відео зйомки, запускалися програми тестів та ресурсоємні ігри.

Мінуси пристрою

Настав час розповісти про мінуси цього гаджета.

6,7-дюймова AMOLED-панель смартфона з піковою яскравістю 1200 ніт та підтримкою Dolby Vision робить його приголомшливим візуальним помічником. Але за такої ціни смартфона частота оновлення екрану всього 60 Гц – дуже низький показник.

Друге, про що слід сказати, що за такої ціни гаджета сенсорів у модулі основної камери має бути більшим. Аналоги на Android, наприклад, пропонують об’єктив з 10-кратним зумом, об’єктив перископічного типу або ще щось так само.

Третє – це швидкість зарядки. iPhone 14 Plus потрібно близько 30 хвилин, щоб зарядити половину своєї батареї у дротовому режимі. Декілька Android-смартфонів у цьому ціновому діапазоні за такий час можуть повністю зарядити акумулятор, а деякі можуть досягти того ж результату і без дротів.

Четверте – Apple, як і раніше, використовує власний порт Lightning на всіх iPhone, замість того, щоб перейти на універсальний стандарт USB Type-C.

Підсумок

За винятком невеликих покращень камери, часу автономної роботи та можливостей обробки, а також додавання таких функцій, як виявлення нещасних випадків, смартфон у всіх сенсах iPhone 13 лише великого розміру.

Смартфон поставляється з великим, яскравим та барвистим дисплеєм, але без належної плавності роботи. Гаджет працює добре, робить чудові фотографії, підтримує великий спектр режимів зйомки, і цілком підходить для користувачів, які вирішили оновити свій iPhone 12 або 11.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.