Топ-10 найкращих смартфонів 2022 року

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2022 році ринок смартфонів почав відновлюватися після затяжного застою, спричиненого пандемією. Виробники активно випускають новинки, радуючи споживача топовими флагманами та бюджетними пристроями. Наш сьогоднішній рейтинг формують найкращі з найкращих новинок-2022 — найпродуктивніші та найсучасніші гаджети таких відомих брендів, як Samsung, Apple, Xiaomi та інших.

iPhone 14 Pro Max – топовий смартфон 2022 року від Apple

Новинку презентували 7 вересня 2022 року. Головна відмінність від попередника – відсутність звичної і багатьом набридлої широкої чубчика. Замість неї тепер з’явився довгастий виріз Dynamic Island, у якому приховані датчики розпізнавання обличчя та передня камера. Ще одне нововведення Apple, якого дочекалися шанувальники бренду, – функція, що кастомізується, Always-On Display.

Апаратну частину теж оновлено. Гаджет створено на базі нового процесора A16 Bionic. Також у нього вбудували покращену 48-мегапіксельну камеру. Загалом вона знімає майже так само, як 12-мегапіксельна камера в iPhone 13 Pro, але при слабкому освітленні видає більш якісну деталізацію. Є й зворотний бік: нічні кадри іноді виходять надто різкими і виглядають неприродно.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Якість нічного портрета, зробленого на 14 Pro Max і 13 Pro Max. Фото: YouTube, канал Techno Arena

До продуктивності процесора є питання, оскільки вона не набагато вище, ніж у попереднього A15 Bionic (на 8% за тестами GeekBench 5 і на 4% у 3DMark). Фактично iPhone 14 Pro Max став своєрідним реміксом торішньої моделі 13 Pro Max. Смартфон за всіма параметрами став трохи кращим, хоча гаджети попереднього покоління все ще актуальні. Наприклад, за фотоможливостям вони перевершують багатьох конкурентів.

Galaxy S22 Ultra – найтехнологічніший Android-смартфон 2022 року

Топова версія останнього флагмана Samsung Galaxy S22 Ultra за дизайном є майже точною копією позаминулої моделі Note20 Ultra. Зверху та знизу смартфон має прямі грані, а бічні торці заокруглені. У телефон встановлено великий 6,8-дюймовий дисплей з максимальною частотою 120 Гц.

З технічного погляду Galaxy S22 Ultra є найпросунутішим Android-флагманом першої половини поточного року. Смартфон оснастили процесором Exynos 2200 з підтримкою 5G та помірним енергоспоживанням. Заряд батареї впевнено вистачає на весь день.

Якість камер у Galaxy S22 Ultra на висоті. У гаджет вбудували 108-мегапіксельний основний сенсор, хороший надширококутний об’єктив на 12 Мп та два модулі з оптичним зумом 3х та 10х по 10 Мп кожен. Смартфон видає високоякісні знімки в будь-яких умовах, а лазерне автофокусування працює миттєво.

Порівняння знімків, зроблених на Galaxy S22 Ultra та iPhone 13 Pro Max. Фото: YouTube, канал Danny Winget

Ще одна особливість Galaxy S22 Ultra – наявність стілус, який вставляється в нижній торець корпусу. Він дозволяє створювати швидкі нотатки, керувати камерою та плеєром, перекладати текст на екрані та виконувати інші дії.

Google Pixel 6a – топовий камерофон у бюджетній лінійці

Компанія Google у 2022 році випустила Pixel 6a, який став одним із топових камерофонів у своєму ціновому сегменті – він коштує від 15 000 грн.

У смартфон встановили 6,1-дюймовий OLED-дисплей та продуктивний процесор Google Tensor, що підтримує 5G. На борту 128 Гб постійної та 6 Гб оперативної пам’яті.

Виробник встановив подвійну камеру з основним датчиком на 12,2 Мп та ширококутником на 12 Мп. Реалізували оптичну стабілізацію. Камера видає якісні знімки в будь-яких умовах – вдень, у сутінках, уночі і навіть проти світла.

З випуском смартфона Google Pixel 6a компанії вдалося досягти ідеального балансу продуктивності та ціни. У середньобюджетному сегменті важко знайти гаджет, здатний створювати знімки найкращої якості.

OnePlus 10 Pro — флагман з відомим дизайном

Новий флагман OnePlus, який продається з весни 2022 року. У нього виробник встановив AMOLED-дисплей діагоналлю 6,7”, що працює на частоті 120 Гц. Технічне оснащення значне: процесор Snapdragon 8 Gen 1, 12 Гб оперативної пам’яті та 256 Гб постійної. У такій комплектації OnePlus 10 Pro коштує близько 30 000 грн.

Порівняння фото, зроблених на OnePlus 10 Pro, iPhone 13 Pro та Galaxy S22 Ultra. Фото: cnet.com

Особливість смартфона, якою пишається виробник – це налаштування камер спільно зі шведською компанією Hasselblad, яка понад 180 років випускає фотообладнання. Основний модуль камери OnePlus 10 Pro має роздільну здатність 48 Мп і оснащений оптичною стабілізацією. Його доповнює телеоб’єктив на 8 Мп та 50-мегапіксельний ширококутник. Роздільна здатність фронтальної камери – 32 Мп.

Серед цікавих особливостей камери – режим XPan. При його активації співвідношення сторін змінюється на 65:24, а також додається пара додаткових профілів: з ефектом фотоплівки та ч/б.

Вдень камера OnePlus 10 Pro добре знімає. Вночі якість очікувано знижується, але результат все ж таки гідний — головне не забувати перемикатися в нічний режим.

Galaxy Z Fold 4 – величезна розкладачка від Samsung

Четверте покоління розкладного смартфона отримало масу покращень порівняно з попередником. У розкладеному вигляді діагональ екрану становить рекордні 7,6”. Користувач Galaxy Z Fold 4 фактично отримує міні-планшет, на якому зручно дивитися фільми, читати книги, дивитися фото та грати.

Як і попередника, фронтальна камера захована під екраном. У смартфон вбудували топовий процесор Snapdragon 8+ Gen 1 та графічне ядро ​​Adreno 730, які доповнюються 12 Гб оперативної пам’яті та вбудованим накопичувачем на 256, 512 або 1024 Гб.

У розкладеному вигляді Galaxy Z Fold 4 виглядає як невеликий планшет. Фото: sammobile.com

Роздільна здатність основної камери збільшили з 12 до 50 Мп. Знімки з неї виходять яскравими та чіткими – як вдень, так і ввечері. Навіть уночі в умовах поганої видимості гаджет не підводить. На сьогоднішній день Galaxy Z Fold можна вважати найкращим розкладним смартфоном, а його головним недоліком є ​​ціна – він коштує близько 60 000 грн. за версію 12/256 Гб.

Samsung Galaxy Z Flip 4 – нова компактна “жаба”

Galaxy Z Flip 4, в порівнянні з попереднім поколінням, отримав низку важливих змін. Наприклад, за допомогою маленького 1,9-дюймового зовнішнього екрана стало можливим надсилання шаблонних текстових повідомлень. Розмір основного дисплея становить 6,7” – це сучасний AMOLED-дисплей із частотою 120 Гц.

Galaxy Z Flip 4 можна скористатися в напіврозкладеному стані. Фото: androidcentral.com

Пристрій працює на процесорі Snapdragon 8+ Gen 1, має 8 Гб оперативної пам’яті та 128, 256 або 512 вбудованих. Корпус виготовлений з алюмінію, а екран захищений міцним склом Gorilla Glass Victus+. Сканер відбитків пальців розташували на бічній межі.

Якість знімків чудова у будь-яких умовах. Основний блок включає два модулі по 12 Мп – один головний з оптичною стабілізацією та другий ширококутний. Як фото і відео смартфон лише трохи поступається флагману Galaxy S22.

ZenFone 8 – компактний флагман від ASUS

У 2022 році ASUS випустила флагман, не схожий на попередників — маленький, але потужний ZenFone 8. Корпус смартфона не має гострих кутів. Рамка алюмінієва по периметру, а задня панель скляна.

Компактний ZenFone 8 оснастили 5,9-дюймовим дисплеєм із частотою 120 Гц. Флагман оснастили потужним процесором Snapdragon 888 5G, а обсяг оперативної пам’яті залежить від версії – 8 чи 16 Гб. Розмір вбудованого сховища також варіюється – 128 або 256 Гб.

Компактний ZenFone 8 зручно лежить навіть у невеликій долоні. Фото: pocket-lint.com

В основному блоці камер два модулі – головний на 64 Мп і надширококутний на 12 Мп. Також є фронталка на 12 Мп. Якість знімків є прийнятною. При хорошому освітленні на смартфон виходять чудові знімки, а в сутінках і вночі ситуація погіршується – фото виходять нерізкими і з великою кількістю шумів.

Не варто забувати, що ZenFone 8 – це не камерофон. Це якісний компактний смартфон з гарною продуктивністю та хорошим дисплеєм, але за прийнятні гроші – близько 35 000 грн.

Xiaomi 12 Pro – топовий флагман компанії

Це новий флагман китайського виробника, який оснастили процесором Snapdragon 8 Gen 1, AMOLED-дисплеєм діагоналлю 6,73” та частотою 120 Гц, гарною камерою та 12 Гб оперативної пам’яті.

У Xiaomi 12 Pro встановили три модулі камери на тильній стороні корпусу – кожен по 50 Мп. Денні знімки виглядають чудово – всі кольори природні та натуральні. З настанням темряви різкість та яскравість фото знижується, але не критично.

До флагманів Apple і Samsung китайський гаджет не дотягує зовсім небагато, але якість знімків все одно гідна. Нові моделі iPhone та Galaxy S майже ідеально знімають в автоматичному режимі, а Xiaomi іноді промахується. Наприклад, портретні фото іноді віддають у жовтизну.

Порівняно з попередником Xiaomi 12 Pro вийшов більш збалансованим у співвідношенні ціни та якості. Це справжній флагман з якісним AMOLED-екраном та потужним процесором, що підходить для ігор, зйомки фото та інших завдань.

Huawei P50 Pocket Premium – стильна розкладачка, схожа на портсигар

У 2022 році стартували продажі Huawei P50 Pocket Premium – смартфона з гнучким дисплеєм. Це розкладачка з потужним процесором Snapdragon 888, 12 Гб оперативної та 512 Гб постійної пам’яті. У розкладеному вигляді розмір дисплея становить 6,9”. Корпус смартфона зроблений із металу та має прозорі скляні накладки на обох половинках.

Коли гаджет розкладено, його неможливо відрізнити від звичайних смартфонів. Грані корпусу округлені і вони слизькі – через це смартфон незручно тримати в руці, він ніби вислизає.

На тильній стороні корпусу під круглим блоком із камерами знаходиться міні OLED-дисплей діагоналлю 1”. На нього виводиться інформація про надходження дзвінків та повідомлення. Також за його допомогою можна перемикати треки у програвачі та користуватися камерою. Сканер відбитка пальців вбудували в кнопку живлення на бічній межі корпусу.

Huawei P50 Pocket Premium має три камери, вбудовані в круглий блок:

  • основна на 40 Мп;
  • надширококутна на 13 Мп;
  • ультраспектральна на 32 Мп.

Остання має УФ-підсвічування та призначена для фотографування деталей, непомітних оку людині. Кумедна технологія дозволяє підсвічувати зуби і навіть контролювати рівномірність нанесення крему на обличчя. Цікава функція, але практично майже марна.

Основний модуль створює хороші кадри, якість яких приємно дивує: точне перенесення кольорів, широкий динамічний діапазон, швидке фокусування і висока деталізація. У темний час і в приміщеннях з поганим освітленням ситуація трохи погіршується, але якість на висоті.

Honor X7 – бюджетний флагман

Серед шанувальників гаджетів Honor дуже популярна серія X – це обумовлено вдалим поєднанням технічних характеристик та доступної ціни. Honor X7 – це новинка 2022 року, яку оснастили не найпотужнішим за сучасними мірками процесором HiSilicon Kirin 659. Також на борту всього 4 Гб оперативної та 128 Гб постійної пам’яті, але є можливість встановити microSD картку.

Смартфон оснастили великим IPS-екраном на 6,74” із частотою розгортки 90 Гц. Основна камера роздільною здатністю 48 Мп у денний час дозволяє створювати хороші знімки, а при поганому освітленні якість різко падає – з’являються шуми, погіршується деталізація.

На додаток до основного модуля встановили ультраширококутний на 5 Мп та сенсор глибини різкості на 2 Мп для розмиття заднього фону на портретних знімках.

Honor X7 вибивається з нашого рейтингу, але потрапив він до нього завдяки своїй низькій ціні близько 7 000 гривень. Це просто якісний смартфон, здатний опрацювати на одному заряді батареї до двох днів. Але не варто очікувати від нього високої продуктивності та високоякісних знімків.

Підсумки

У наш топ-10 потрапили різні смартфони, і виділити серед них кращий неможливо. Деяким користувачам хочеться мати гаджет з максимально великим дисплеєм – у такому разі однозначно слід купувати Galaxy Z Fold 4. Якщо ж у пріоритеті компактність, варто придивитися до ZenFone 8, а також можна купити міні-розкладачку Galaxy Z Flip 4 або Huawei P50 Pocket Premium.

Користувачам, які просто шукають добрий сучасний флагман, підійде Xiaomi 12 ProSamsung Galaxy S22 Ultra або iPhone 14 Pro Max. Коли на першому місці стоїть якість фото, але не хочеться переплачувати, вибір очевидний — це Google Pixel 6a.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.