Найкращі камерофони 2022 року до 15 000 гривень

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Сучасні смартфони замінили стаціонарні телефони, кишенькові комп’ютери, записники, плеєри і навіть фотоапарати. У рейтинги найкращих гаджетів з крутими камерами зазвичай входять телефони з дорогого сегменту.

Але чи є бюджетні пристрої для фото- та відеозйомки? Так. Рейтинг найкращих недорогих камерофонів зібрали у цьому матеріалі. Чи є моделі, які не згадали у списку кращих? Напишіть про них у коментарях.

Важливо: у цій добірці зібрали моделі, які випущені у 2022 році. Старих та коханих усіма флагманів минулих років тут не буде.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Як вибрати недорогий телефон

Камера. Варто звернути увагу на 3 критерії: кількість мегапікселів (більше краще), стабілізація зображення (нейтралізує тряску при зйомці), додаткові опції з обробки фото (ШІ, технології поліпшення кольору і т. д.).

Автономність. Фото- та відеозйомка швидко розряджає батарею. Місткість батареї від 4000 мА·г – оптимальний розмір.

Роздільна здатність дисплея. Від нього залежить, наскільки чіткою буде зображення на екрані. 1920×1080 (Full HD) – мінімальне рекомендоване значення. Таке зображення буде приємним для очей, зображення буде зручніше редагувати.

Розмір екрану. Індивідуальний параметр. Але якщо плануєте ретушувати знімки, краще вибирати екран від 6,5 дюймів. Робити це на такому дисплеї буде зручніше.

Об’єм оперативної пам’яті. Її кількість впливає швидкість роботи смартфона, швидкий запуск програм. Чим її більше, тим більше гаджет продуктивний. Рекомендуємо вибирати від 4 ГБ ОЗП.

Об’єм вбудованої пам’яті. Мінімум 128 Гб, щоб усі файли розмістилися на пристрої.

Чим відрізняється бюджетний камерофон від дорогого?

Він знімає гірше. Якість не може бути ідентичною у смартфона за 10 000 та за 50 000 гривень. Різниця не завжди видно під час зйомки з хорошим освітленням та правильно виставленими налаштуваннями в режимі PRO. Але ввечері, вночі, при яскравому сонці вона помітна. Також кольоропередача може бути не такою насиченою та реалістичною, як хотілося б.

Чому?

У дорогих моделях практично завжди покращений штучний інтелект та додаткові можливості, нові технології. Вони автоматично покращують картинку. Наприклад, вирівнюють яскравість у всьому фото. У результаті не буде засвітів або темних областей.

Наприклад, опція Photonic Engine у Apple 14 Pro та Pro Max покращує експозицію на тих ділянках кадру, де це необхідно.

У моделей у середньому та дорогому діапазоні часто є спеціальні режими для різних типів зйомки. Наприклад, у Xiaomi Mi 11 Ultra є спеціальним режимом для астрофото. Знімки виходять без шумів.

А тепер переходимо до нашого топу. Усі ціни дійсні на момент написання статті.

TECNO Camon 19 Pro

Це перша модель у рейтингу найкращих камерофонів 2022 року за 9 999 грн. Camera is always On (камера завжди включена) – гасло лінійки продукції від цього бренду. Його філософія – круті знімки без особливих зусиль.

Переваги камери:

  • для цієї моделі TECNO разом із Samsung розробила RGBW-матрицю. Вона збільшила поглинання світла на 200%. Кількість шумів знижено до можливого мінімуму. Тому фото вночі, ввечері, у похмуру погоду та в приміщенні будуть чіткими, а кольоропередача природною;
  • оптична стабілізація – кадр буде чіткий, навіть якщо знімаєте на ходу;
  • лазерний автофокус – дуже швидкий. Можна легко сфокусуватися навіть на тварині за недостатнього освітлення;
  • є штучний інтелект – рідкість для бюджетного сегменту. Він автоматично виправляє яскравість, баланс білого та контрастність фото.

realme 9

Смартфони Realme дуже популярні у Україні. Користувачів приваблює низька ціна, висока продуктивність та яскравий дизайн. Realme 9 універсальна модель з:

  • ємною батареєю – 5000 мА · год вистачить на 10-12 годин активного використання;
  • великим дисплеєм (6,4 дюйма) з високою роздільною здатністю (2400×1080) та частотою оновлення 90 разів на секунду. Це означає, що рухи персонажів на відео чи грі будуть більш плавні;
  • об’ємом оперативної (6 Гб) та вбудованої (128 Гб) пам’яті, якого достатньо для роботи без підгальмовування та зберігання важливих файлів.

Переваги камери:

  • новий сенсор Samsung ISOCELL HM6 для основного модуля камери тилу. Він вміє з’єднувати кілька пікселів в один, тому фото більш чіткі при поганому освітленні;
  • є цифрова стабілізація. Вона зменшує тряску, через що фото та відео виходять без мастил;
  • висока деталізація під час зйомки на основний та ширококутний об’єктиви. На обидва можна записувати відео у форматі 1080/30p.
  • Під час зйомки вдень кадри виходять яскравими, з насиченими, не штучно яскравими кольорами. При дуже слабкому висвітленні будуть шуми, але це нормально для бюджетного смартфона. Знімки на передню камеру чіткі, яскраві.

Samsung Galaxy A53

Наступна в топі найкращих камерофонів новинка з оптичною стабілізацією від Samsung за 15 999 грн. Це покращена версія моделі А52, яка має великий попит.

Основний модуль – 64 Мп. Оптична стабілізація краще цифровий компенсує рух. Є нічний режим. У ньому автоматично знижується кількість шумів та підвищується яскравість картинки.

Надширококутний об’єктив 12 Мп чудово знімає за хорошого освітлення. При недостатньому може кілька секунд «думати», важливо тримати камеру тим часом статично.

Існує допоміжний датчик глибини для зйомки портретів. Зображення виходить не плоским, а об’ємним, реалістичним.

Фронтальна камера 32 Мп. Фото виходять чіткі, яскраві за достатньої кількості світла. Об’єкти в напівтемряві не дуже деталізовані.

OnePlus Nord 2T 5G

Наступний у рейтингу найкращих дешевих камерофонів цього року Nord за 16 000 грн. Ще одна універсальна модель:

  • хорошим дисплеєм: AMOLED, яскравий, з роздільною здатністю 2400×1080 та частотою оновлення 90 Гц. До речі, частота оновлення плаваюча підлаштовується під зображення на екрані. Це допомагає заощаджувати заряд батареї. Наприклад, в іграх оновлення 90 Гц, а під час читання книги 24 Гц;
  • процесором MediaTek Dimensity 1300, продуктивності якого вистачає для запуску не тільки відео, а й сучасних ігор, програм;
  • акумулятором на 4500 мА · год з функцією швидкого заряджання. За 25 хвилин можна повністю відновити заряд батареї.

Модель отримала оновлені камери:

  • основна 50 Мп з апертурою f/1.8;
  • сверхширокоугольная 8 Мп — f/2.2, угол обзора — 120 градусов;
  • монохромная 2 Мп — f/2.2.

Як основна виступає Sony IMX766. Знімки чіткі, яскраві, а кольори природні. Краї фото не розмиті. Є ІІ. Він автоматично покращує якість знімків. Особливо це помітно на нічних кадрах.

Poco X4 Pro 5G

Камерофон, який виробник називає «Універсальний герой». Це правда, адже в ньому є абсолютно все, що потрібно сучасному користувачеві:

  • яскравий дисплей AMOLED з роздільною здатністю 2400х1080, частотою оновлення 120 Гц. Рухи в іграх та відео плавні, без ривків;
  • є скло Corning Gorilla Glass 5 на екрані – захистить від 80% падінь із висоти до 1,5 метрів;
  • батарея 5000 мА·год та функція швидкого заряджання. Акумулятора вистачить на 10-12 годин, а зарядити його можна повністю за 40 хвилин;
  • нова система охолодження LiquidCool – навіть при постійному використанні апарат не стане гарячим;
  • чудова камера. Основний модуль 108 Мп + надширококутний та для макрозйомки. Запис відео 1080p, 30 кадрів за секунду. Є автоматичне покращення картинки. Завдяки цьому у будь-який час доби зображення буде чітким;
  • фронтальна камера 16 Мп. Картинка яскрава та чітка. Єдиний недолік – у портретному режимі груба обробка області навколо волосся.

Xiaomi 12 Lite

Топ найкращих камерофонів 2022 року не можна скласти без новинки від Xiaomi. Цей бренд пропонує широкий асортимент гаджетів у різних цінових категоріях. Lite версія Xiaomi 12 бюджетна, ціна – 14 499 грн.

Наголос виробник зробив на основний блок тилової камери (108 Мп). Знімки чіткі, яскраві, деталізовані. Вдень на вулиці та в приміщенні легко зробити гарні кадри. Надширококутна камера 50 Мп, соковиті кольори, правильний баланс білого, кадр не розмитий по краях.

Зйомка відео доступна в різних роздільних здатнах. Максимальне – 4К при 30 к/с. Картинка плавна та природна. Доступні різні «кіноефекти». Наприклад, можна одночасно знімати відео з тилової та селфі камери.

Варто сказати, що бюджетний гаджет практично не поступається Pro моделі з цієї лінійки. Найгірша у Lite-версії зйомка вночі. Більше шумів, ніж у флагмана Xiaomi 12 Pro (стосується і основного блоку, і надширококутного). Але це біда всіх бюджетних моделей.

Приємний бонус – фронтальна камера (32 Мп) з автофокусом. Xiaomi 12 Lite позиціонують як гаджет для стримерів, тиктокерів та молоді. Тому якість картинки при зйомці селфі висока.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.