Новий роз’єм USB-C в iPhone розчарує кристувачів

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 2018 році Apple представила лінійку iPad Pro у новому дизайні із прямими гранями. Тоді ж у них вперше з’явився роз’єм USB-C. Це був перший мобільний пристрій Apple, оснащений таким портом. Перед цим на його використання були переведені всі Макбукі. Наступним етапом переходу стали iPad Air, iPad mini та iMac 24. Таким чином, на старих портах залишилися лише iPhone та звичайний iPad. І якщо переведення останнього на USB-C це справа найближчого місяця, то з Айфоном Apple чинила опір до останнього.

Однак, ухваливши відповідний закон, з 2024 року Європейський Союз заборонив продаж на своїй території пристроїв без USB-C. Тому вже наступний Айфон отримає новий роз’єм. І багато користувачів дуже раді цьому факту. Але тільки яку користь це принесе? Розповідаємо, чому перехід айфонів на Type-C не дасть користувачам практично ніякої реальної користі.

USB-C в iPhone

Коли виробник додає до смартфона якусь функцію, то очікується, що вона однозначно повинна приносити користувачам користь. Саме цього покупці Айфон чекають і від появи USB-C. Що в першу чергу може дати смартфонам від Apple :

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Швидку передачу файлів з комп’ютера на iPhone і назад.
  • Швидку зарядку.
  • Використання універсальних USB-C флешок для Макбука та смартфона без необхідності купувати флешку з двома роз’ємами.
  • Єдиний зарядний пристрій для планшета, ноутбука та смартфона.

Як бачите, переваги справді є. Але чи так вони необхідні та очевидні, щоб, як деякі мої колеги, співати дифірамби відмови від Lightning? Мені здається, що не все так очевидно. Погляньмо на кожен пункт окремо.

Чи можете ви пригадати, як давно ви перекидали якісь файли з комп’ютера на Айфона або з Айфона на комп’ютер за допомогою дроту?. Швидше за все, одразу ви навіть не назвете, коли це сталося. Apple планомірно привчає нас до бездротового майбутнього та використання Wi-Fi-синхронізації та хмарного сховища. Я можу сказати, що востаннє мені довелося підключити свій iPhone X до Мака в 2019 році, коли криво пішла установка бета-прошивки і довелося відновлювати його в режимі DFU.

При переході на Андроїд я просто скачав усі свої 3,5 тисячі фотографій та відео з iCloud без втрати якості. Завдяки швидкому інтернету вдома це зайняло дуже небагато часу. Так, звичайно, якщо ви знімаєте довгі відео в 4К 60 FPS на Айфон і потім обробляєте їх на комп’ютері, то простіше скористатися дротом, але таких користувачів зовсім небагато.

Швидка зарядка – iPhone

Найцікавіше, що може привнести USB-C на Айфон – це справді швидку зарядку. Чи не скромні 30 Вт, від яких немає особливого штибу, а що-небудь в районі 60 або навіть 100 Вт. Є лише один нюанс. Apple з певною часткою ймовірності не замислиться про таку можливість. Навіть Samsung, який використовує USB-C, вже дуже давно не додає таку ж швидку зарядку, як у китайських смартфонах.

Щоразу, коли я згадую подібну можливість у своїх матеріалах, у коментарях знаходяться “інженери”, які згадують про підвищене зношування акумулятора при зарядці дійсно швидкими блоками. Я використовую свій Xiaomi вже майже 1,5 роки щодня заряджаючи його турбо-зарядкою. Зношування акумулятора становить 10%, що є нормою для будь-якого смартфона, в тому числі для Айфона. Що я роблю не так? Можливо, це просто жадібність виробників і нічого більше? Дуже схоже на це.

Сподіваюся, що з появою USB-C Apple дозволить заряджати Айфони блоком живлення від своїх Макбуков на повній потужності. Якщо вам не потрібна ця функція, просто не користуйтеся такими зарядками. Завжди знайдуться користувачі, хто гідно це оцінить. Але чомусь є великі сумніви, що в Купертіно на це підуть.

Передача файлів з iPhone

Єдиною перевагою USB-C, яка зможуть на собі відчути всі користувачі – це його універсальність. Тут справді немає жодних питань. Вам не потрібно буде брати різні кабелі для всієї вашої техніки. Вийде використовувати один, головне, щоб не довелося заряджати весь зоопарк пристроїв разом.

А можливість просто купити USB-C флешку та передавати файли між смартфоном, планшетом та комп’ютером – це взагалі окрема історія. Все відбувається швидко і досить задерикувато. Тільки ось у цьому моменті теж є одна проблема. Особисто мені зручніше перекинути будь-який файл архівом через папку “Вибране” у Телеграмі . З доступом до швидкісного інтернету особисто я не маю проблем. І що вивантажити, що завантажити такий файл, я можу досить швидко.

Різниця лише в тому, що я не перекидаю таким шляхом величезні документи. У мене просто нема такої потреби. Я думаю, що ті, хто працюють з важкими файлами, оцінять таку можливість значно сильніше за мене.

Ну і слід згадати про те, що всі ваші аксесуари, заточені під використання Lightning, в мить можуть перетворитися на гарбуз. Так, ніхто не скасовував перехідники, але якось це все колгоспно, ви не знаходите? Прикро буде тим, хто використовує дорогу акустику з Lightning . Але добре, що вихід є, хоч і не найестетичніший.

Резюмуючи, можна сказати, що перехід айфонів на USB-C напрошувався досить давно. Але чомусь він викликає таку бурю позитиву, мені зовсім незрозуміло. Більшість покупців навіть не помітить, що роз’єм змінився. Якщо Apple не додаватиме якихось нових можливостей на кшталт реально швидкої зарядки, то й сенс від такого переходу буде лише для того, щоб заспокоїти європейських законодавців. У будь-якому випадку я вважаю, що Apple поступово підштовхує нас у бездротове майбутнє. Особливо активно розповсюджуючи MagSafe. І термін життя USB-C в Айфоні буде значно меншим, ніж у Lightning або навіть роз’єму 30-pin.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.