Чому iPhone 14 отримав старий процесор і що потрібно знати про «собівартість» iPhone

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Ви знаєте, яка собівартість Айфона , за який ви платите від 700 до 1000 і навіть більше доларів? От і я не знаю. Тому що собівартість – це величезна кількість змінних, які можуть змінюватися від регіону до регіону, в якому було зібрано конкретний апарат, не кажучи вже про інші аспекти на кшталт обсягу пам’яті, модифікації процесора і витрати на розробки. Адже є ще витрати на логістику та рекламу, які відрізняються в той чи інший бік залежно від моделі. Тому максимум, що ми можемо дізнатися, буде не собівартість, а вартість компонентів, з яких складається iPhone , та й то зразкову. А ось чи можна їй вірити, зараз розберемося.

Щороку після виходу нових iPhone експерти не лише вивчають можливості смартфонів, а й їхній апаратний склад. По-перше, це дозволяє побачити, як змінилося компонування внутрішніх елементів та що нового там додалося. А по-друге, так можна досить точно (нехай і не на 100%) обчислити вартість компонентів, які формують апарат.

Процесор A16 Bionic — ціна

Фахівці консалтингової агенції Nikkei вивчили апаратний склад iPhone 14 Pro Max і дійшли висновку, що це найдорожчий смартфон для Apple в історії. Тому що сукупна вартість його компонентів склала навіть понад 500 доларів. Кажуть, більше, ніж на нього, у Купертіно не витрачалися ще ніколи. А як насправді? Зараз розберемося.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Процесор A16 – найдорожча частина нового iPhone

Найдорожчим компонентом iPhone 14 Pro Max на подив став зовсім не дисплей, як це бувало раніше, а процесор A16 Bionic . За даними Nikkei, його вартість складає 110 доларів. Це майже в 2,5 рази дорожче, ніж A15 Bionic, який стояв у iPhone 13 та використовується в iPhone 14 сьогодні. Раціонально пояснити такий приріст у ціні досить складно, враховуючи, що новий чіп став потужнішим за старе всього на 8-13% w.

Ключовою причиною підвищення ціни A16 Bionic , ймовірно, стало накладення факторів. Тут і загальний дефіцит напівпровідників, який не вдалося перемогти ще з часів пандемії, і періодичні локдауни виробників, і подорожчання компонентів для процесорів, включаючи неоновий газ. Крім того, ймовірно, на ціні позначилося скорочення обсягів поставки, тому що цього року Apple замовила топові процесори лише для двох моделей смартфонів, а не для чотирьох, як раніше.

Скільки коштує iPhone 14 Pro Max

Відверто кажучи, мене дуже здивувала новина, що iPhone 14 Pro Max став найдорожчим смартфоном для Apple з погляду вартості компонентів. Нібито складання всіх минулих апаратів обходилося компанії дешевше за 500 доларів. Але якщо розібратися в ситуації, то з’ясується, що iPhone 13 Pro на 256 ГБ обійшовся Apple в 570 доларів, а iPhone 12 Pro – приблизно в 550. Але є дані і про 406 доларів.

Вважати вартість компонентів iPhone можна по-різному

Тут треба зрозуміти, що підсумковий розрахунок залежить від того, хто рахує. У агентства Nikkei цифри завжди виходять нижчими, ніж у інших. Коли вартість компонентів того ж iPhone 12 Pro вираховували його експерти, ми побачили результат 406 доларів. А коли за справу беруться фахівці TechInsights, то ми отримували вищі цифри, бо ці хлопці нарахували цілих 550 доларів.

Чим зумовлена ​​настільки велика різниця у підрахунках, незрозуміло. Найімовірніше розбіжність пов’язана саме на тому, що саме брати до уваги. Так, одна група експертів враховує вартість корпусу та послуг зі збирання, а інша — ні. Я вважаю, що справа саме в цьому, хоча, напевно, стверджувати все-таки не можу. Це створює плутанину щодо того, хто має рацію, а хто ні. Отже, незрозуміло, кому можна вірити і від чиїх даних можна відштовхуватися. Не те що б я не вірив у те, що iPhone 14 Pro Max обходиться Apple дорожче, ніж його попередники. Просто об’єктивних даних щодо його вартості немає, і спиратися на конкретні цифри я не можу.

Який процесор у iPhone 14

Втім, жодного сумніву немає. Навіть якщо припустити, що процесор A16 Bionic коштує не 110 доларів, а менше, очевидно, що Apple довелося заплатити за нього більше ніж за A15 минулого року. Отже, використання нового чіпсету в iPhone 14 призвело б до підвищення собівартості смартфона, який при ціні в 799 доларів став би просто нерентабельним.

В яку суму iPhone 14 обійшовся Apple в такому випадку, сказати важко. Навіть з урахуванням того, що вартість компонентів базової моделі, включаючи збірку, знизилася на 10% в порівнянні з iPhone 13 за рахунок використання більш простої і тому більш ремонтопридатної конструкції, використовувати новий чіп було ну ніяк не можна. В іншому випадку нас могло чекати дуже значне збільшення роздрібної ціни iPhone 14 , чого багато хто б просто не виніс.

Як би там не було, Apple у будь-якому випадку вчинила максимально оптимальним чином. Повірте, не на користь компанії навмисно погіршувати свої продукти, ризикуючи потенційним зниженням попиту. Перед тим, як ухвалити підсумкове рішення, у Купертіно вивчили кон’юнктуру ринку і вибрали найменше зла. Підвищуючи ціну iPhone 14 Apple могла втратити ще більше, тому було вирішено залишити його без процесора A16 Bionic.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.