Розкрито секрет рекордної продуктивності iPhone 14 Pro. Справа зовсім не в процесорі

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Компанія Apple приділила велику увагу процесору A16 Bionic на презентації iPhone 14 та 14 Pro. Він використовується в старших моделях і, як запевняє Apple, забезпечує рекордно високу продуктивність. Як з’ясував сайт Macworld, A16 Bionic може мати не дуже багато відмінностей від торішнього чіпа A15 Bionic, а приріст продуктивності насправді забезпечується не процесором, а іншими компонентами.

Apple стверджує, що A16 Bionic став першим процесором для смартфонів, побудованим за 4-нанометровим техпроцесом. Компанія TSMC (на чиїх заводах виробляється збірка A16 Bionic) говорить, що насправді йдеться не про 4 нм у чистому вигляді, а про покращену 5-нанометрову технологію. На користь цього факту також свідчить збільшення кількості транзисторів з 15 до 16 млрд. — це не той приріст, який свідчив би про перехід на принципово новий техпроцес.

Є ще один аргумент на користь висловленої версії. A16 Bionic встановлений в iPhone 14 Pro та 14 Pro Max, Тоді як iPhone 14 та iPhone 14 Plus отримали старий A15 Bionic з розблокованим ядром. При цьому Apple не стала обмежувати можливості iPhone 14 і iPhone 14 Plus в плані фото-і відеозйомки, цим моделям доступні здебільшого ті ж режими та алгоритми обратки зображення, що і більш продуктивним пристроям.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Macworld приходить до висновку, що приріст продуктивності в iPhone 14 Pro і 14 Pro був забезпечений переходом до швидкої оперативної пам’яті стандарту LPDDR5 замість LPDDR4x. Очевидно, саме оперативна пам’ять досі була «вузьким місцем», що стримувала продуктивність смартфонів Apple, а використання досконалішого стандарту зняло обмеження.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.