Чи правда, що A16 Bionic не відрізняється від A15 Bionic

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

З виходу iPhone 14 пройшло достатньо часу, а залізо в смартфоні вже встигли назвати найслабшим оновленням за останні роки. Зокрема, на думку багатьох, чіп A16 Bionic має мінімальні відмінності, порівняно з A15 Bionic. Тому ви часто можете почути пораду, що оновлюватись заради збільшеної продуктивності не варто. Насправді, ці слова можна застосувати після виходу кожного нового iPhone, але A16 Bionic має свої секрети. Сьогодні розберемося, що нового в А16 Bionic, чи правда, що у нього низька продуктивність і чому в нових айфонах різні процесори.

Процессор в iPhone 14

Частка правди в тому, що A16 Bionic не є революційним, справді є: у ньому стало всього 1 мільярд транзисторів більше, хоча в попередні роки приріст становив по 3 з гаком мільярда в новому поколінні. І це правда: ви самі могли помітити, що на презентації Apple порівнювала продуктивність нового чіпа в Айфоні з моделлю трирічної давності (ну, і якимось найближчим «переслідувачем» — ймовірно, Snapdragon 8+ Gen 1).

У Geekbench новий процесор справді виявляється попереду і за рік такі відставання не відіграються – чіпи MediaTek та Snapdragon відстають мінімум на 2-3 роки, тому потрібно, щоб вони нарощували продуктивність, а Apple нічого не робила.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Зліва продуктивність А16 Bionic, праворуч – А15 Bionic

Щоправда, порівняно з А15 Bionic новий Apple Silicon має невелику перевагу – лише 8% в одноядерному тесті та 13% – у багатоядерному. І все б нічого, тільки власники iPhone 14 сподівалися на те, що в їхніх смартфонах буде 4-нанометровий чіп: на папері так воно і є, але насправді це лише маркетинговий прийом. Справа в тому, що TSMC, що виготовляє чіпи для Apple, позначає їх дуже цікаво: у неї є проміжні техпроцеси , яким і є новий 4-нанометровий A16 Bionic.

По факту це друге покоління попереднього процесора, як Snapdragon 8+ Gen 1 або MediaTek Dimensity 9000+. Але модифікації цих чіпів мають гірші характеристики і у виробничих документах значаться як N4, а користувачам їх представляють як 4-нанометрові. Тому Apple обрала інший варіант, який би влаштував усіх.

Чим iPhone 14 Pro відрізняється від iPhone 13 Pro

Серйозного приросту продуктивності цього року не прогнозували навіть аналітики. Це, до речі, стосується і A16 Bionic, і M2 для більших гаджетів. Якщо поглянути на тенденцію, то Apple майже щороку серйозно зменшувала техпроцес своїх чіпів — з 45-нанометрового чіпа А4 2010 року він мав зменшитися майже в 15 разів, досягнувши 3 нанометрів у 2022 році.

За чутками , ще торік TSMC мала налагодити випуск 3-нанометрових чіпів, але терміни зрушили на рік — принаймні поки що. Причина – відсутність необхідного обладнання. Тому в 2022 році Айфони випускаються з покращеним старим, а не абсолютно новим чіпом.

Враховуючи те, що щороку Apple випускає смартфони з якоюсь шаленою продуктивністю, яку нікуди подіти, цього року компанія зосередилася на енергоефективності, додавши новому чіпу приблизно 10% продуктивності порівняно з минулорічним.

Apple використовувала одну з розробок TSMC під кодовою назвою N4P , а ті заради купертиновців постаралися і випустили достатню кількість чіпів, але тільки для Pro-версій. В Apple ідею оцінили, тому базові версії, швидше за все, тепер і в майбутньому отримуватимуть старі процесори.

Однак новий чіп міг бути або швидше, або енергоефективнішим. Але Apple вдалося поєднати те й інше, переробивши архітектуру: тут також 6 ядер, два з яких (високопродуктивні) працюють на частоті 3,46 ГГц замість 3,23 ГГц і 4 оновлених енергоефективних ядра. Однак це не все.

  • У A16 Bionic з’явився новий співпроцесор, який відповідає за роботу оновленої 48-мегапіксельної камери.
  • Оновлений Neural Engine , який відповідає за Photonic Engine.
  • Додано навіть окреме ядро, що відповідає за роботу Always On Display, Dynamic Island та просто анімацій екрану.

Залишився колишнім лише графічний процесор , а ось оперативка LPDDR5 збільшила пропускну здатність пам’яті на 50% – за рахунок цього всі ігри та програми будуть запускатися швидше. Але помітите це не відразу.

Отже, виходить: в Айфонах старий процесор чи ні? Насправді, і так, і ні! Він близький за продуктивністю до того, що міг би вийти на 3 нанометрах, але за фактом це той самий А15 Bionic, з якого вичавили максимум. Можна сміливо купувати iPhone 14 Pro, не боячись, що Apple вирішила наколоти покупців, встановивши старе залізо.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.