Чим відрізняється камера iPhone 14 від iPhone 13

Можна з упевненістю сказати, що базовий iPhone 14 поступово перетворюється на бюджетний смартфон — ми вже писали про те, чому це відбувається. Однак на даний момент Apple продовжує вносити досить серйозні зміни до базової моделі, незважаючи на низький попит. Взяти для порівняння ту саму камеру: в iPhone 14 вона помітно краща! Безумовно, фізично прокачали самі модулі, але є серйозні програмні поліпшення. Photonic Engine – саме одне з нововведень в камері iPhone 14. Розповідаємо, що це таке і як нова фішка впливає на якість знімків.Photonic Engine в iPhone – що це

Photonic Engine в iPhone – що це

Функція Photonic Engine – це фірмова технологія обчислювальної фотографії від Apple, яка ґрунтується на машинному навчанні. Вона покращує знімки, зроблені при поганому освітленні, але не є заміною нічному режиму. Photonic Engine покращує фотографії в цілому, а не просто збільшує їхню яскравість. Фішка в тому, що включити або вимкнути його не можна – функція працює у фоновому режимі, тому логічніше її вважати поліпшеною версією Deep Fusion , яка з’явилася в iPhone 11 ще в 2019 році.

Незважаючи на те, що Photonic Engine працює на базі A15 Bionic , доступна ця функція тільки на моделях iPhone 14. Знімки, зроблені при середньому та слабкому освітленні, стають помітно кращими. Сама Apple «гігантським стрибком» для фотографій: машинне навчання обробляє знімки по кожному окремому пікселю та покращує деталізацію, знижує шум по всьому зображенню. Кольори стають природнішими – ближче до тих, що ми бачимо, але не спотворює їх. Наголошується, що дрібні деталі на знімку не будуть змінені та не пропадуть із фотографії. Як це перевірити?

Як покращити якість фото на Айфоні

Ви можете зробити знімки у своєму будинку: має бути яскраве зображення, якщо в кімнаті є вікна. Однак попередні моделі iPhone затемнюють їх, видаючи за знімки із природним освітленням. На екрані смартфона вони сильно відрізнятимуться від того, що бачите ви на власні очі. Photonic Engine виправляє цю ситуацію, роблячи знімок реалістичним.

При цьому збільшення яскравості і робота нової технології — зовсім різні речі: на знімку з iPhone 14 тон шкіри виглядає реалістичніше, як і шпалери, які жовтять на кадрі з iPhone 13. Зверніть увагу, наскільки деталізованим виявляється камін і сувеніри, що стоять на журнальному столику – iPhone 13 їх розмазує. Загалом, така кольоропередача набагато приємніша оку, чи не так?

На iPhone 13 привид видно краще, а сувеніри – гірше
iPhone 14 сфотографував сувеніри чіткіше, а привид розмазав.

Також зверніть увагу на фотографію собаки в портрентному режимі: iPhone 14 робить знімок яскравішим і сам об’єкт – детальніше, але не переборщує і не розмазує шерсть пса, зате чудово фокусується на ньому, сильніше розмиваючи предмети ззаду. iPhone 13 робить непогане фото, але через недостатню освітленість портретний режим злегка згасає.

Знімок з iPhone 13 досить непоганий, але яскравість нижче, а килимок ззаду розмитий недостатньо
І знову кольори набагато приємніші, килимок ззаду розмитий краще завдяки камері iPhone 14

Або погляньте на різнокольоровий кухоль, що стоїть на темному тлі. iPhone 13 розмиває зображення героїв «Зоряних воєн» і приглушує перенесення кольорів, але штучно збільшує яскравість знімка, роблячи її неприродною. Хочеться протерти камеру, ніби вона брудна. Але ні: на фото з iPhone 14 ми не бачимо цієї білої завіси, а герої стають більш деталізованими. Відразу згадується мем із Пітером Паркером, який одягнув окуляри!

Знімок з iPhone 13 вийшов розмитим та ще й із білою пеленою
Якість знімку iPhone 14 — так собі, але деталей побільшало плюс немає білої завіси навколо

Як ви зрозуміли, фішка Photonic Engine – не освітлити знімки, а зробити їх реалістичніше. Однак на фото, зроблених на вулиці, різниці практично немає: колір шкіри на знімку з iPhone 13 трохи блідіший, а задній план також залишається в холодніших тонах. iPhone 14 знову не “жовтить”: знімок виходить насиченим і більш реалістичним.

Ось так знімає iPhone 13. Мені здається дуже добре
iPhone 14 також знімає добре. Знову ж таки, різниці майже немає

iPhone 14 робить більш деталізовані знімки , хоча вони, як і раніше, трохи далекі від реальності. На знімку тераріуму з iPhone 14 помітно, скільки потертостей на камені пропустив iPhone 13, перетворивши їх на кашу. Вони виглядають трохи чіткіше, хоча якість обох фото залишати бажати кращого.

iPhone 13. Листя зліва видно трохи детальніше, а ось камінь – не дуже
А тут ситуація інша: iPhone 14 «промалював» камінь, але розмив листя зліва

До речі, якщо ви думаєте, що всі покращення фотографій iPhone 14 відбуваються лише завдяки самому смартфону, то помиляєтеся: у цьому допомагає і сама iOS 16, тому є надія на те, що згодом двигун почне працювати ще краще. Само собою, покращення не були б такі помітні, якби не покращені лінзи та діафрагми – ось вам і пояснення, чому Photonic Engine не працює на iPhone 13 .

Чи варто купувати iPhone 14 заради таких покращень? Можливо, але покращення камери навряд чи того варті — принаймні у нашій редакції думки розділилися. Обов’язково спробуйте зробити фото на iPhone 14 і порівняйте з тим, що виходить на iPhone. Різниця буде помітною на знімках при слабкому освітленні – це серйозна перемога Apple. Найкраще відмінності будуть видно якщо у вас iPhone 11 або iPhone 12.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я