Головна Смартфони Все, що потрібно знати перед покупкою смартфона Xiaomi

Все, що потрібно знати перед покупкою смартфона Xiaomi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Смартфони Xiaomi заполонили прилавки наших магазинів електроніки, але досі залишаються люди, які бояться віддати перевагу цьому бренду. На це є кілька причин. По-перше, Xiaomi – китайський виробник, а на продукцію з Піднебесної багато російських покупців продовжують дивитися скептично. По-друге, в інтернеті можна зустріти безліч відгуків на смартфони Xiaomi , які далеко не завжди захоплені.

Першу причіпку так чи інакше доведеться побороти, оскільки чи не 80% всього світового ринку представлено «китайцями», а серед помітних гравців з інших країн можна виділити хіба що Samsung та Apple. Другий фактор, який полягає в наявності негативних відгуків, безпосередньо пов’язаний із популярністю бренду: пристрої розходяться мільйонними тиражами, через що ймовірність появи незадоволених споживачів значно зростає.

Тим не менш, є купа об’єктивних моментів, з якими зіткнеться кожна людина, яка вирішила купити смартфон Xiaomi. Це не означає, що пристрої китайського виробника погані і не заслуговують на вашу увагу. Навпаки, нюанси, що мають місце, повинні змусити вас уважніше поглянути на Xiaomi, розібравшись у всіх особливостях їх смартфонів, в чому ми вам допоможемо.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Суббренд Xiaomi

Відмінна риса Xiaomi – безліч моделей на будь-який смак і гаманець. З одного боку, це чудово, з іншого — широка палітра дуже ускладнює вибір майбутнього смартфона. До того ж продукція Xiaomi представлена ​​кількома брендами, кожен з яких має своє позиціонування:

  • Xiaomi . Пристрої флагманського та середньобюджетного сегмента, що наочно демонструють усі технічні досягнення виробника. У той же час такі смартфони не можна назвати найкращою пропозицією за свої гроші, тому що з недавніх пір Xiaomi позиціонує себе як преміальний бренд.
  • Redmi . Народна лінійка смартфонів, що займає ніші бюджетного та середньобюджетного класів. У ній представлені недорогі пристрої, що іноді пропонують дійсно стоять характеристики. Однак під час випуску телефонів Redmi економить і на якості матеріалів, і на камерах, і на процесорі.
  • POCO . Універсальний бренд, що випускає ультрабюджетні смартфони, так і флагмани. Смартфони POCO є оптимальним співвідношенням ціни і характеристик, але нерідко відштовхують покупців через свій дуже яскравий дизайн і відсутність видимого зв’язку з Xiaomi.
  • Black Shark . Бренд ігрових смартфонів, що робить пристрої виключно для геймерів. Це виявляється у дизайні та характеристиках Black Shark, а також у специфічних фішках на кшталт висувних тригерів.

До речі, наявність суббрендів – поширена практика, і Xiaomi не є першовідкривачем. Так виробник намагається задовольнити всі групи покупців та наростити продажі. Загалом це виходить, але створює горезвісну плутанину. Особливо коли умовний POCO X4 Pro 5G стає точною копією Redmi Note 11 Pro 5G зі злегка зміненим дизайном. Головне, що ви повинні запам’ятати: брендів багато, але все це Xiaomi з незначними відмінностями.

Прошивка Xiaomi

Продовжуючи розмову про суббренди, варто торкнутися теми прошивки Xiaomi . Смартфони китайського виробника базуються на операційній системі Android із фірмовою оболонкою MIUI . Це гарна прошивка, яка по-різному реалізується в залежності від суббренду. Якщо на смартфонах Xiaomi та Redmi встановлена, так би мовити, чиста MIUI, то на POCO вона використовується у комбінації з POCO Launcher . Лончер характеризується круглими іконками та виділеним меню додатків.

Ледве цікавіше справи з пристроями Black Shark. На папері вони мають власну оболонку JOYUI. Але після порівняння стає досить для розуміння, що JOYUI – та ж MIUI з характерним оформленням інтерфейсу під геймерів і парою додаткових утиліт.

Однак і це не головне. На смартфони Xiaomi встановлюються прошивки, призначені для різних ринків:

  • MI – глобальна;
  • EU – європейська;
  • RU – російська;
  • ID – індійська;
  • CN – китайська.

Xiaomi начебто розмежовує свою продукцію, адаптуючи її під різні країни. Якщо ви замовляєте смартфон на AliExpress, то важливо заздалегідь уточнювати версію прошивки. Якщо вона китайська – доведеться вручну встановлювати Google-сервіси або перепрошувати пристрій, тому що у CN Version немає російської мови. Оптимальний варіант – глобальна прошивка Xiaomi , адаптована під усі ринки. Але тут слід зробити уточнення.

На AliExpress та інших маркетплейсах в описі товару можна зустріти приписку “Global Version” або “Global ROM”. Перша означає, що смартфон, що купується, має глобальну прошивку, а друга свідчить про перепрошивку на глобалку пристрою, спочатку призначеного для китайського ринку.

Смартфони у Росії

Якщо ви купуєте смартфон Xiaomi в Україні, звертаючись до великих роздрібних мереж на кшталт АЛЛО, то будьте впевнені, що в руках у вас виявиться апарат із європейською прошивкою. Але пристрої, офіційно представлені в нашому роздробі, мають націнку. Тому, якщо ви, наприклад, хочете купити Xiaomi 12 Lite , то робіть це на AliExpress. Там він коштує знатно дешевше. З погляду вигоди рейтинг майданчиків, де продаються Xiaomi , виглядає так:

  1. AliExpress (плюс його аналоги Joom та GearBest).
  2. Сірий роздріб (невеликі магазини).
  3. Офіційний роздріб (АЛЛО, Розетка тощо).

Де купити Xiaomi – вирішуйте самі. Кожен майданчик має свої плюси та мінуси, та й ціни під впливом різних факторів часом змінюються таким чином, що іноді вигідніше придбати смартфон в офіційному роздробі, ніж на AliExpress.

Реклама Xiaomi

Одна з головних скарг людей, які купили Xiaomi та розчарувалися, полягає у рекламі. Вона присутня в стандартних додатках MIUI , раз у раз вилазячи в самий невідповідний момент. Наприклад, в «Галереї» Xiaomi рекомендує ролики зі свого сервісу Mi Відео, а в «Провіднику» постійно відображаються рекламні банери різної якості.

Наявність реклами – один із способів додаткового заробітку для Xiaomi. Але її можна позбутися, і ми вже розповідали, як це зробити. Набагато серйознішими здаються інші недоліки Xiaomi , що виникають через погану оптимізацію через випуск величезної кількості моделей або заводського шлюбу. На щастя, вони не мають масового характеру, що підтверджують коментарі користувачів під відповідною публікацією.

Оновлення MIUI

Прийнято вважати, що покупка китайського смартфона прирікає вас на відсутність оновлень Android. Але Xiaomi це майже не стосується. З 2021 року бренд намагається дотримуватися підходу «3 роки оновлення ОС та 4 роки патчів безпеки». Щоправда, щасливчиками виявляються лише власники флагманів та пристроїв середнього рівня. Підтримка бюджетних смартфонів швидко припиняється.

А ще Xiaomi не має конкретного терміну оновлень. Незабаром з’явиться MIUI 14, а Redmi Note 9 Pro так і не отримав MIUI 13, хоча він входить до списку підтримуваних пристроїв. Причина тривалого очікування апдейтів, як і багатьох інших проблем Xiaomi, пов’язана з величезною кількістю моделей, представлених на ринку. Китайські програмісти просто не встигають підготувати оновлення, через що страждають звичайні користувачі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: