Названо основні ознаки що ваш смартфон зламали

В Україні почастішали випадки несанкціонованого злому смартфонів користувачів. Зловмисники роблять це з метою розкрадання персональних даних та грошей власників. Фахівці розповіли про те, які з неочевидних ознак можуть свідчити про зло гаджета, якщо він уже опинився під контролем шахраїв.

Наприклад, експерт у сфері цифрової криміналістики експерт зазначає, що виявити факт несанкціонованого доступу до смартфону з боку третіх осіб може бути досить складно, тим більше, що шпигунські програми здебільшого працюють дуже непомітно. Найчастіше, за допомогою користувачі звертаються вже після того, як неприємність у вигляді списання коштів з рахунку або витоку персональних фото та відео матеріалів, листування чатів та інших даних вже сталася.

Як би там не було, але окремі ознаки все-таки можуть свідчити про факт віддаленого злому гаджета. Наприклад, якщо пристрій став швидко розряджатися, сильніше грітися, частіше зависати і навіть перезавантажуватися без видимих ​​причин. Також власник може стикатися з мимовільним запуском окремих додатків або появою характерної луни, яка чується в процесі розмови.

А ось викладач Synergy Academy зазначає, що у зламаних зловмисниками пристроїв «поведінка» може змінюватися дуже помітно.

«Довільне включення та вимикання бездротового зв’язку та мобільного Інтернету, інших служб, поява раніше невідомих додатків, які власник не встановлював. Вони можуть відображатися не тільки як іконки на робочому столі, але й менш помітно, наприклад, як невеликий пункт у меню налаштувань. А буває, що нічого навіть не можна помітити», – зазначає експерт.

Перевірити ж пристрій щодо потенційного злому, підкреслюють фахівці, можна за низкою непрямих ознак. Так, на злом може вказувати зростання інтернет-трафік. Контролювати цей показник власники смартфонів можуть за допомогою різних утиліт, у тому числі штатних, вшитих в операційну систему, або тих, які надає оператор зв’язку. Якщо телефон зламаний, наприклад, з метою несанкціонованого розкрадання даних із нього, може різко зрости обсяг вихідного трафіку.

Це ж стосується акумулятора пристрою. До його прискореної розрядки часто наводить фонова робота шпигунських програм, про які власник може навіть не здогадуватися. Іноді користувачі помічають у списках «вихідні» підозрілі повідомлення або дзвінки, яких вони не здійснювали. Також слід насторожитись у разі обривів викликів або зміни налаштувань гаджета без відома власника.

«Перевірити пристрій можна. Потрібно ретельно вивчити всі програми, доступи та відкриті їм дозволи. Також краще провести сканування пристрою за допомогою антивірусного програмного забезпечення», – підкреслює експерт.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

НАПИСАТИ ВІДПОВІДЬ

введіть свій коментар!
введіть тут своє ім'я