Головна Смартфони Чим відрізняється Android 13 від Android 12: детальне роз’яснення

Чим відрізняється Android 13 від Android 12: детальне роз’яснення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Щороку корпорації Apple та Google, презентуючи свої нові версії операційних систем, максимально докладно розповідають про всі нововведення, які в них з’являються. Але на ринку останнім часом явно почала простежуватися криза ідей. Компаніям все складніше і складніше стало вигадувати нові функції та дивувати користувачів. Саме тому з кожним роком знайти різницю між старими та новими версіями операційних систем стає практично неможливо. Так, в iOS 16 головним нововведенням для багатьох користувачів стали екрани блокування , що змінюються. При цьому про інші нововведення знають далеко не всі.

З Android 13 приблизно така сама ситуація. Практично всі користувачі знають, що інтерфейс став заточений під тему Material You з динамічними кольорами значків і меню. Але мало хто знає про те, що не так очевидно перебуває на очах. Зібрали для вас усі основні відмінності Android 13 та Android 12, які дозволять вам вирішити, чи варто встановлювати нову версію на свій смартфон.

Дизайн Android

Навіть за калькулятором видно, що колірних комбінацій побільшало.

Як уже було сказано вище, в Android 13 фірмова колірна тема Material You отримала більше можливостей щодо підбору кольорів під встановлені шпалери. Сама тема з’явилася ще в Android 12, але в старій версії такої кількості комбінацій кольорів не було.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

До автоматичного вибору кольору на основі встановлених шпалер додалася можливість встановити встановлену колірну схему, яка вам більше припала до душі. Плюс до всього, не тільки іконки програм Google тепер підлаштовуються під встановлену тему, а й сторонніх розробників.

Дозволити повідомлення на Android

Тепер кожен додаток буде вимагати вашу згоду на отримання повідомлень.

Ті, хто давно користуються смартфонами на ОС Андроїд, знають, що кожен додаток відразу після встановлення автоматично отримує дозвіл від системи надсилати вам повідомлення. Тепер такий фокус не пройде. Необхідно, щоб ви дали згоду на отримання повідомлень від конкретної програми, і тільки після цього програма зможе вам надсилати їх. Це також реалізовано на iOS. Чому Google тільки зараз прийшла до цього, не зовсім зрозуміло. Але це найправильніший і найзручніший варіант для всіх користувачів.

Управління розумним будинком

Якщо активувати цю функцію, можна простіше управляти розумним будинком.

В Android 12 з’явилася можливість керувати пристроями розумного будинку прямо з екрану блокування. Але для цього необхідно було обов’язково зняти блокування, що робило процес дуже повільним. В Андроїд 13 можна активувати спеціальний пункт у налаштуваннях, і елементи керування відображатимуться, навіть якщо не зняти блокування з пристрою. Для банального включення світла це найзручніше рішення, яке можна було придумати.

Як розділити екран на Android

Як ви знаєте, на смартфонах під керуванням ОС Андроїд можна без жодних проблем розділити екран під дві програми і користуватися ними одночасно без необхідності перемикатися, як це реалізовано на iPhone. Для запуску програм у цьому режимі в Андроїд 12 досить просто затримати на ньому палець у списку недавніх програм і натиснути на відповідну кнопку.

В Андроїд 13 до цього способу додався ще один. Тепер можна затримати палець на отриманому повідомленні і перемістити його в нижню або верхню половину екрана. Таким чином, програма зафіксується в тому місці, на яке ви його навели. Досить зручний спосіб, якщо ви регулярно використовуєте таку можливість. Щоправда, за півтора року використання я жодного разу не скористався поділом екрана. Зважаючи на все, колишнім Айфоноводам подібні функції ні до чого.

Android для планшетів

На покращення для планшетів чекала велика кількість користувачів. Завдяки їм багато хто вибере саме планшети на Андроїді.

В Android 13 Google провела велику роботу з оптимізації системи для планшетів. Тепер, як і в iPadOS, з’явилася можливість відкривати кілька вікон шляхом перетягування їх з рядка стану. А однією з класних функцій можна назвати вільне переміщення файлів між різними програмами, відкритими в режимі розділення екрана .

Плюс до всього, Google працює зі сторонніми розробниками, щоб якнайбільше програм для Android отримали повноцінні планшетні версії, а не просто розтягнуті смартфони. Окремо було анонсовано, що Play Store почне відображати оптимізовані для Android 13 планшетні версії додатків.

Крім цього, система отримала і не такі помітні покращення:

  • Зміна розміру шрифту та іконок відбувається в одному меню.
  • Навігаційна смуга стала більшою для зручності користувачів.
  • Тепер програмам надається окремий доступ до Фото та окремий до Аудіо, замість єдиного в Андроїд 12.
  • Змінено дизайн регулювання гучності звуку.
  • Можна встановлювати мову для кожної програми окремо.

Ну і куди ж без покращення загальної стабільності операційки. Як бачите, якихось справді помітних відмінностей Android 13 від 12 практично немає. Google, як і Apple, продовжує покращувати свою систему і робити її більш доброзичливою та безпечною для користувачів. Сподіватимемося, що сторонні виробники швидко адаптують її під свої пристрої і якнайбільше людей зможуть оновитися.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Повідомити про помилку

Текст, який буде надіслано нашим редакторам: