Огляд iPhone 14 Pro та порівняння з iPhone 13 Pro

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

На початку вересня компанія Apple представила чотири смартфони: дві звичні моделі (iPhone 14/14 Plus) та ще дві з приставкою Pro у назвах. Акцент робили на останніх – головні нововведення зосереджені саме у них. Я провів день з iPhone 14 Pro і поділяюся враженнями: що сподобалося, що не особливо, власникам яких девайсів можна замислюватися про перехід на нове покоління.

Вся увага — основна камера

Світові продажі iPhone 14 Pro/Pro Max стартували 16 вересня, в Україні також вже можнв придбати смартфони 14 серії.

Тестовий пристрій – iPhone 14 Pro в “поглибленому” кольорі Space Black з об’ємом сховища 256 ГБ. Якщо коротко, відрізнити апарат від торішнього iPhone 13 Pro з ходу дуже складно. Пристрої виконані не просто в єдиному дизайн-код, а практично повністю повторюють один одного. Єдина відмінність – ще більш опуклий та збільшений у розмірах блок основної камери. Через це чохли від торішнього апарату до новинки не підходять, доведеться купувати нові.

Зі змін, які стають помітні при прямому порівнянні, – трохи вужчі рамки по краях екрана у 14 Pro. А ще девайс став на 0,2 міліметра товщі і на 2 грами важче (нововведення, м’яко кажучи, незначні). Крім того, розмовний динамік переїхав трохи вище і тепер повністю поєднаний із верхньою гранню. Суб’єктивно, на якість звучання це особливо не вплинуло (що при розмові, що в плані мультимедіа верхній спікер доповнює нижній у стереопарі).

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Ліворуч iPhone 13 Pro Max, праворуч iPhone 14 Pro

В іншому все стандартно: з лівого боку – слот під одну фізичну nanoSIM-карту (наш смартфон – європейський) та важіль перекладу в беззвучний режим, знизу – Lightning, праворуч – клавіша живлення. В активі та захист від води та пилу за стандартом IP68 (можливі занурення у прісну воду терміном на півгодини на глибину до 6 метрів). Але якщо смартфон вийде з ладу через воду, за гарантією його вже не замінять. Від вбудованих eSIM-карток також не відмовилися – фішку з перенесенням номера зі старого телефону випробувати поки не вдалося, але з новим QR-кодом все має працювати. 5G модем на місці.

Загалом: зовні та ергономічно iPhone 14 Pro – повна копія що минулорічної, що позаминулої моделі. Суб’єктивно це не так погано. У всякому разі, на дизайн «айфонів» останні кілька років особливо ніхто не скаржився. З більш-менш видимих ​​змін — блок основної камери, що збільшився. Бажаєте виділитися з натовпу? Вибирайте смартфон у кольорі Deep Purple (темно-фіолетовий) – він ексклюзивний для лінійки 14 Pro. Наш Space Black також непоганий, але не сприймається таким новим.

Що не сподобалося: роз’єм Lightning, як на мене, морально застарів. Вперше його ввели десять років тому разом з iPhone 5 і з того часу практично не оновлювали. Тобто він базується на USB 2.0 – швидкість передачі даних у порівнянні з новими стандартами в рази нижча. А якщо врахувати наявність режимів ProRAW та ProRes у камері, проблема стає очевиднішою. Крім того, не покращили швидкість підзарядки, причому по дроту, що бездротовим способом. Вона досі обмежена 26,5 і 15 Вт відповідно (у крайньому випадку — лише фірмово MagSafe).

Чудовий екран

Дисплей (у Apple його називають Super Retina XDR) – елемент, яким iPhone 14 Pro точно може пишатися. OLED-панель з діагоналлю 6,1 дюйма відмінно відкалібрована: кольорова передача за замовчуванням не вирвиглазна (на відміну від топових смартфонів тієї ж Samsung), чіткості достатньо (роздільна здатність – 2556 × 1179 пікселів, щільність – 460 ppi). Є підтримка HDR, причому кількох форматів: HDR10 та Dolby Vision. Всі особливості типу True Tone (автоматичне налаштування точки білого в залежності від освітлення) на місці.

З нововведень — яскравість, що помітно підросла. В автоматичному режимі вона досягає 1000 ніт, при відтворенні HDR-контенту – 1600 ніт, поза домом (при попаданні на дисплей прямих променів) – 2000 ніт. Яскравіших панелей у смартфонах сьогодні немає. У цьому аспекті iPhone 14 Pro (відповідно і Pro Max) — рекордсмен.

Правда, насправді різниця з тим же iPhone 13 Pro/Pro Max (яскравість – до 1200 ниток) помітна не так сильно, принаймні при звичайному використанні. Можливо, влітку на пляжі, коли задіяні ті самі 2000 ниток, вона виявиться суттєвішою. Але в стандартних умовах (вдома, в офісі — загалом у приміщеннях) видимість приблизно однакова.

Always On Display переоцінено?

Режим постійно активного екрану, або Always On Display (AOD), – одна з основних особливостей смартфона, яких немає на інших моделях смартфонів компанії. Але, суб’єктивно, AOD трохи переоцінений. По-перше, виробник не дозволяє його видозмінювати режим або активований, або ні. По-друге, налаштування яскравості на заблокованому дисплеї відбувається лише автоматично. Як правило, пристрій справляється непогано, але осічки трапляються – вночі при вимкненому світлі екран з незвички може бити по очах.

Так екран виглядає в активному стані

Позитивні сторони: анімації при переході із заблокованого стану екрану в активний красиві та добре продумані. А ще вони працюють майже з усіма стоковими шпалерами. Іноді при включенні AOD зображення просто “затінюється”, а іноді змінює форму. Виглядає симпатично. До того ж, на заблокованому екрані може відображатися навіть музичний плеєр.

Але ще раз: назвати впровадження AOD унікальним «сейлзпоінтом», заради якого варто обирати саме iPhone 14 Pro (або Pro Max), я не ризикну.

…а так — у заблокованому. Так, AOD може бути настільки яскравим

Загалом використання постійно активного екрану стало можливим завдяки LTPO-матриці. За рахунок її дисплей здатний оновлюватися від 1 до 120 Гц (в iPhone 13 Pro частота змінювалась від 10 до 120 Гц). За словами виробника, при частоті саме в 1 Гц енергоспоживання пристрою стає настільки незначним, що загальний час роботи не страждає. Перевірити це поки що складно, але за ніч (з 23:00 до 09:00) заряд iPhone 14 Pro з увімкненим AOD знизився зі 100 до 94%.

Dynamic Island

Ще одне важливе нововведення, що змінило лицьову частину топових смартфонів Apple вперше за п’ять років. Від «монобров» в Pro-пристроях відмовилися на користь так званого динамічного острова, який програмно змінюється в залежності від того, що відбувається на дисплеї.

Насправді отвори два (це добре помітно, якщо підставити «острівець» під пряме світло, як на фото вище). У першому розташовуються датчики для системи розпізнавання осіб Face ID, у другій розміщена фронтальна камера (на 12 Мп). Але варто визнати, що в більшості випадків «острівець» сприймається єдиним цілим: пікселі між датчиками відключаються, виходить єдиний чорний простір.

Щоправда, за такого розкладу скоріше варто використовувати темну тему оформлення ОС — тоді ефект «занурення» відчувається краще. На фото нижче наведено приклади того, як «острівець» видозмінюється залежно від запущених додатків:

Ліворуч iPhone 14 Pro, праворуч iPhone 13 Pro Max

Якщо програма одна, вона займає весь простір, якщо дві, справа з’являється ще один гурток. При одноразовому натисканні програма відкриється на весь екран, при довгому тапі зверху відображається невеликий віджет (хоча тягтися до нього не завжди зручно). Основний висновок такий: «острівець» вже сьогодні працює як мінімум не гірше порівняно з «чубчиком». Щоправда, його можливості здебільшого використовуються лише у «рідних» додатках Apple, оскільки сторонні розробники ще не встигли оновити власне програмне забезпечення. Але це, мабуть, питання часу.

Наскільки «острівець» потрібний у принципі? Питання спірне. Але в умовах, коли сховати всі необхідні для Face ID датчики під екран так, щоб їх не було видно зовсім, навряд чи можливо, «острівець» сприймається прийнятним рішенням. У всякому разі, після п’яти років він виглядає свіжо.

Продуктивність та час роботи на одному заряді

У випадку Apple говорити про потужність смартфонів особливо не хочеться. Але не тому, що чіпи недостатньо продуктивні, а через те, що глобальну різницю у швидкодії складно відчути навіть власникам апаратів компанії двох-трирічної давності: смартфони, як правило, діють плавно та швидко.

У нинішньому поколінні флагманів з приходом чіпа A16 Bionic (4-нанометровий техпроцес) принцип не змінився: новинка показує видатні результати як у бенчмарках (6 ГБ оперативної пам’яті), так і в повсякденних процесах – від AAA-ігор до автоматичної обробки фотографій у «нічному» » режимі. Але істотного приросту в швидкості роботи інтерфейсу в порівнянні з iPhone 13 Pro (або навіть iPhone 12 Pro) немає, особливо якщо оновити всі аксесуари на iOS 16. Зате в A16 Bionic вбудували співпроцесор, який відповідає за роботу динамічного острова. Крім того, залізо дозволяє розраховувати на поновлення ОС ще три-п’ять років.

Повноцінно оцінити автономність пристрою за добу тестування не вийшло. Компанія вже традиційно не розкриває ємність акумулятора iPhone 14 Pro, але ентузіасти запевняють, що вона становить 3200 мА год (на 3,4% більше у порівнянні з iPhone 13 Pro). На робочий день у режимі середньої активності має вистачати.

Нова камера

У iPhone 14 Pro/Pro Max в Apple зважилися на ще одну важливу зміну: тепер роздільна здатність головного фотомодуля смартфонів становить 48 Мп (f/1.78). До цього компанія роками застосовувала звичніші 12-мегапіксельні фотодатчики.

Втім, за замовчуванням 14 Pro фотографує у зменшеній роздільній здатності (до 12 Мп), «склеюючи» інформацію з чотирьох сусідніх пікселів в один, але збільшеного розміру. Подібний підхід не новий, його повально застосовують у Android-смартфонах. Дозвіл додаткового ультраширококутного та телефотодатчика (3-кратне оптичне наближення) залишився тим самим (12 Мп). Щоправда, в активі з’явився дворазовий цифровий зум. По суті, це кроп із 48-мегапіксельного модуля.

Що насправді? Оцініть самі: у парах нижче відображені місця, об’єкти та люди, зняті на iPhone 14 Pro на автоматичних налаштуваннях:

Різницю доводиться шукати чи не з лупою: фотографії часто дуже схожі. На мій погляд, фото людей на новинці виходять трохи кращими (принаймні детальніше – напевно, завдяки оновленому фотодатчику). Але «родова» проблема із надто сильними відблисками об’єктивів (особливо у вечірній час) не зникла.

І ще: смартфон дозволяє записувати суперплавні відео через кроп з роздільною здатністю 4K до 2,8K (для цього передбачили спеціальну віртуальну клавішу). Але використовувати такий режим краще лише за практично ідеального освітлення. Увечері, коли світла мало, ролики надмірно «шумлять». Про це сигналізує навіть апарат.

Підсумки

iPhone 14 Pro важко назвати невдалим смартфоном. Навпаки, модель зберегла всі переваги торішньої ітерації, нарешті принісши щось нове: динамічний острів у дисплеї та основну камеру з роздільною здатністю 48 Мп. І якщо за якістю фото суттєвого стрибка в порівнянні з телефоном минулого покоління не відбулося, то «острівець» справді сприймається як щось незвичайне, хоч і необов’язкове — принаймні поки що його можливості не розкриватимуть сторонні розробники ПЗ. Але практично, напевно, можна стверджувати: Dynamic Island з нами ще як мінімум на кілька років.

В іншому змін не так багато. І більшість з них звичайні користувачі навряд чи відразу вважають інноваційними. Always On Display працює добре, але його наявність навряд чи є «сейлзпоінтом». Потужність 14 Pro ще трохи підтягнули, але й у чіпів попередніх поколінь питань із продуктивністю досі не виникає. Автономність залишилася незмінною (день без підключення до розетки).

При цьому від морально застарілого роз’єму Lightning на користь сучасно USB Type-C (або навіть Thunderbolt) не відмовилися. Швидкість поповнення енергії що провідним (до 26,5 Вт), що бездротовим (до 15 Вт) способом також залишилася незмінною. Але зазначимо: з жодної з виявлених першими покупцями проблем у тестовому екземплярі 14 Pro ми не зіткнулися.

Кому можна оновлюватися? Власникам iPhone Xs і старіших апаратів компанії. Інновацій накопичилося — починаючи від екрану з частотою 120 Гц і закінчуючи оновленим дизайн-кодом із «нічним» режимом камери. Власникам iPhone 11 Pro і 12 Pro, суб’єктивно, переходити на 14 Pro є сенс, тільки якщо без дисплея зі збільшеною частотою оновлення жити в тягар. Користувачі з iPhone 13 Pro, суб’єктивно, зараз у виграшному положенні: з оновленням до iOS 16 різниця з iPhone 14 Pro мінімальна. Не останню роль відіграє ціна iPhone 14 Pro. Можливо, є сенс почекати кілька місяців, доки ринок її не відрегулює.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.