Порівняння iPhone 13 та iPhone 14: що краще купити в 2022

Незважаючи на те, що iPhone 14 вийшов майже таким, яким його чекали, до нього, як і раніше, залишається чимало питань. Головний з них — чи варто його взагалі купувати, враховуючи мінімум апаратних змін у порівнянні з iPhone 13. Адже Apple не спромоглася поміняти не те що дизайн, але навіть процесор залишила старим, лише трохи розігнавши його порівняно з моделлю попереднього покоління за рахунок додаткового графічного. ядра. Розберемося, як до новинки поставилися журналісти тематичних видань, які вже отримали її на тест і чи гідна вона купувати її.

Подальші описи є вичавкою найбільш важливих аспектів з оглядів таких видань, як TechCrunch, The Verge, CNET та Engadget. Їхні автори вже встигли протестувати iPhone 14 і склали про нього власне враження, на яке можемо орієнтуватися і ми, відповідаючи на запитання, чи варто купувати iPhone 14 .

iPhone 14 – продуктивність

iPhone 14 отримав процесор A15 Bionic з додатковим графічним ядром, але виявився повільнішим за iPhone 13 Pro і 13 Pro Max

Незважаючи на те, що Apple забезпечила iPhone 14 процесором A15 з п’ятьма ядрами, як у iPhone 13 Pro і 13 Pro Max, торішні флагмани все одно обходять новинку щодо продуктивності. Це показали синтетичні випробування, на які смартфони різних поколінь піддали журналісти TechCrunch.

За підсумками сукупного тестування продуктивності вдалося отримати такі результати:

  • iPhone 14 – 12 613 балів
  • iPhone 14 Pro – 15 249 балів
  • iPhone 13 Pro – 13 996 балів
  • iPhone 14 Pro Max – 14 669 балів
  • iPhone 12 – 9324 бали
  • iPhone 12 Pro – 9 353 бали
  • iPhone 12 Pro Max – 9617 балів

Як бачите, розрив явно не на користь iPhone 14, який програв iPhone 13 Pro і 13 Pro Max в середньому близько 15%, і це при тому, що у новинки цілих 6 ГБ ОЗП, а не 4. Безумовно, це всього лише синтетика, і в реальних сценаріях використання різниця може бути нівельована взагалі, але поки що ми можемо спостерігати явне відставання нового смартфона від старих.

Це не поганий смартфон. Зовсім ні. Він працює надзвичайно швидко і блискавично справляється із рядовими завданнями, які зазвичай покладають на пристрої подібного типу. Тим більше, старий процесор зовсім не завадив Apple зробити iPhone 14 кращим за рядом інших показників.

iPhone 13 та iPhone 14 – відмінності

По-перше, iPhone 14 отримав оновлену камеру. Вона, як і раніше, має роздільну здатність 12 Мп, але отримала більш світлосильний сенсор зі збільшеними пікселями розміром 1,9 мкн. Це дозволить робити знімки кращої якості за умов недостатнього освітлення навіть без нічного режиму.

По-друге, iPhone 14 підтримує супутниковий зв’язок. Завдяки їй власники зможуть викликати службу порятунку навіть за відсутності GSM-зв’язку та підключення до інтернету. Щоправда, залишилося розібратися, чи працюватиме нова фішка в Росії, але за логікою винна. Хіба що Apple не обмежить її дію штучно.

По-третє, iPhone 14 забезпечили більш ємним акумулятором. Різниця в порівнянні з iPhone 13 виявилася не критичною – всього близько 50 мА * год, але оглядачі пишуть, що новинка працює відчутно довше, видаючи до 5 годин активного екрану в день. Це непоганий показник.

По-четверте, тут з’явилася функція визначення аварій , якої немає iPhone 13. Це дивно, враховуючи ідентичне залізо. Однак я не став би засмучуватися, враховуючи зовсім вузьку спрямованість цього нововведення. Втім, можливо, комусь воно врятує життя.

iPhone 14 тільки з eSIM

Ще одна відмінність від iPhone 13, яку складно назвати покращенням, є підтримка тільки eSIM без фізичного слота для SIM-карт. Такі модифікації випускаються тільки для ринку США.

Чи брати версію iPhone 14 тільки з eSIM , вирішувати вам, але я – якби вибирав новинку – брав тільки таку. Все-таки це і економія, і зручність: не треба буде переставляти сім-карти туди-сюди. Про те, як оформити eSIM, ми розповідали окремою статтею — ознайомтеся, там немає нічого складного.

В Україні на OLX вже приймають замовлення на iPhone 14 за ціною від 39 999 грн за базову версію на 128 ГБ. Але саме вона виявилася найцікавішою для місцевих покупців. Основний попит припадає на iPhone 14 Pro, 14 Pro Max та 14 Plus. Їх беруть найохочіше, і це відповідь на питання, що краще: iPhone 14 або iPhone 13 .

Як на мене, це саме та новинка, яка в принципі не варта уваги. Ну, подумайте самі: чи варто купувати iPhone 14 , якщо у продажу є iPhone 13, який майже нічим не відрізняється? У старенького ті ж 3 сім-карти (1 фізична і 2 eSIM), той же процесор, той же дизайн і майже ті самі можливості.

iPhone 13 або iPhone 14

Адже iPhone 13 ще й коштує відчутно дешевше, ціна в офіційних магазинах 35 999 грн.

Купуючи iPhone 13, ви можете заощадити в районі 20 тисяч гривень просто пожертвувавши поряд незначних функцій iPhone 14 . На мій погляд, воно того варте. Єдина, як на мене, об’єктивна причина купити новинку, а не торішню модель, — це додатковий рік оновлень. Інше питання — чи варте воно того?

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.