Сьогодні виходять iPhone 14. Чи варто купувати і чим відрізняються від iPhone 13

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Шістнадцятого вересня розпочинаються світові продажі нових iPhone, якщо не рахувати iPhone 14 Plus, який затримається на місяць. Значить, за кілька днів новинки з’являться і в нашій країні. Чи дуже різняться два покоління смартфонів і чи варто переходити на оновлену лінійку? Детальні тести з’являться пізніше, проте ми вже можемо порівняти пристрої за їх характеристиками і навіть можливостями.

Отже, в порівнянні братимуть участь пари iPhone 13/iPhone 14 та iPhone 13 Pro/iPhone 14 Pro. Модель 13 mini продовження не отримала, тож залишається за бортом. Замість неї – зовсім новий телефон – iPhone 14 Plus. Втім, від звичайного iPhone 14 він відрізняється лише розміром екрану (а також габаритами та акумулятором), та й продаватися почне пізніше. iPhone 14 Pro Max теж окремо розглядати не будемо, оскільки він загалом ідентичний iPhone 14 Pro.

iPhone 14 против iPhone 13

На перший погляд, різниці між двома моделями немає. Але якщо придивитися дуже пильно, то дещо помітити можна.

Дизайн та габарити. Відрізнити торішню модель від нової можна лише за кольором, але для цього треба дуже цікавитись темою, щоб залазити в такі нетрі. У iPhone 13 та iPhone 14 різні відтінки синього, червоного та сріблястого. Новий колір “чотирнадцятки” – лавандовий, тоді як у попередника залишається ексклюзив у вигляді рожевого та зеленого.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
iPhone 14 і iPhone 13

Крім кольору помітних відмінностей більше немає. Габарити ідентичні, блоки із камерами виступають однаково. Єдине, новинка легша на 2 грами, але цього не відчує жодна рука.

Дисплей. І тут повний паритет. Зрозуміло, що діагональ з вирізом кочує з покоління до покоління, але цього разу навіть яскравість не стали підкручувати. Абсолютно всі параметри дисплеїв двох апаратів повністю однакові аж до пікової яскравості 1200 нит.

Процесор. Обидві моделі базуються на чіпі A15 Bionic. Однак, у випадку з iPhone 14, його трохи прокачали, додавши п’яте ядро ​​в графічну підсистему. Вийшов чип від iPhone 13 Pro. Теоретично це має трохи збільшити швидкість обробки графіки в іграх. Насправді зміни у продуктивності якщо й будуть, то обмежаться «папугами» у бенчмарках.

Трохи важливіша зміна — обсяг ОЗП, що збільшився. Замість 4 ГБ, якими задовольнявся iPhone 13, новинка отримала 6 ГБ. Знову ж таки у повсякденному використанні ви навряд чи помітите різницю. Ймовірно, смартфон зможе утримати в оперативній пам’яті не дві, а три ігри. А ось варіанти накопичувачів залишилися колишніми: 128, 256 та 512 ГБ.

Залізо iPhone 14 зовсім трохи краще за попередника. Однак ці покращення настільки несуттєві, що навряд чи зможуть проявити себе у повсякденній роботі.

Камери. Тут ситуація схожа на ту, що ми спостерігали при порівнянні процесорів. Специфікації трохи підкрутили, щоб помітні розбіжності на папері. Однак насправді вони навряд чи будуть помітні.

iPhone 13 і iPhone 14, як і раніше, оснащуються 12-мегапіксельними фотомодулями. У основної камери зовсім небагато підняли світлосилу. Те саме зробили з фронтальним модулем. До програмних змін можна віднести можливість відеозйомки в кінематографічному режимі з роздільною здатністю 4K замість Full HD. Крім того, для iPhone 14 вигадали функцію Photonic Engine, яка повинна підвищувати деталізацію в умовах недостатнього освітлення. А Action Mode зробить ще більш плавною стабілізацію під час зйомки відео.

З усього цього більш-менш серйозно виглядає лише Photonic Engine. Поки складно сказати, наскільки помітно нейромережа оброблятиме знімки в порівнянні з iPhone 13. Втім, чудес точно не буде, і помітні оку зміни якщо і виявляться, то навряд чи будуть такими, що змусять терміново міняти ваш iPhone на новий.

Що ще?

  • У iPhone 14 з’явилися нові гіроскоп та акселерометр, які розпізнають ДТП.
  • У США є супутниковий зв’язок для коротких повідомлень.
  • Дещо збільшилася ємність акумулятора, що додало до автономності до 5%.
  • Знову ж таки в США продаватимуться iPhone 14 без фізичного слота для SIM-карти.
  • Модуль Bluetooth прокачали з версії 5.0 до 5.3, проте якихось корисних і помітних переваг у нього немає.

Підсумок. Зміни, що з’явилися на iPhone 14, можна назвати косметичними. Власники iPhone 13 їх точно не відчують. По суті, перед нами торішня модель, яку по-іншому розфарбували, і якій додали кілька «паперових» нововведень на апаратному рівні та програмні алгоритми для обробки фото.

Розглянути iPhone 14 як покупку ми порадили б тим, у кого є iPhone XS і більш старі моделі. Якщо ви тільки збираєтеся приєднатися до «яблучного» строю, тобто сенс зупинитися на iPhone 13 або 12. Кардинальної різниці з новинкою немає, зате коштують вони помітно дешевше.

iPhone 14 Pro против iPhone 13 Pro

Тут відмінності виявляються значно яскравішими, ніж у випадку з iPhone 14 і 13. Залишилося тільки зрозуміти, чи грають вони вирішальну роль при виборі між двома моделями.

Дизайн та габарити. Зовнішніх відмінностей, якщо не вмикати дисплей, майже немає. Новинка злегка підросла і стала довшою майже на міліметр, на долі міліметрів товщі та на пару грамів важча. Знову ж таки все це — непомітні оку зміни. Дізнатися iPhone 14 Pro в натовпі можна за фіолетовим забарвленням, якого немає у попередника. Зате iPhone 13 Pro має зелений і синій кольори, яких поки що немає у новинки.

iPhone 14 Pro и iPhone 13 Pro

Загалом дизайн iPhone котрий рік залишається незмінним. Якщо не рахувати дисплея.

Дисплей. Одне з найпомітніших нововведень стосується екрану iPhone. За технічними характеристиками відмінностей від попередника небагато. Так, ми, як і раніше, маємо справу з 6,1-дюймовою OLED-матрицею Retina XDR, яка підтримує динамічну зміну частоти з 1 до 120 Гц. Стандартна максимальна яскравість залишилася на рівні 1000 ніт, а ось пікова збільшилася з 1200 до 2000 ніт.

Але головне – це не яскравість, а режим Always On, принцип роботи якого схожий з аналогом в Apple Watch. Незважаючи на ідентичні з технічного погляду матриці, iPhone 13 Pro такої функції не отримає.

Ще одне нововведення — зникла «чубчик», на місце якого прийшов акуратніший овальний виріз. Більше того, його ще акуратно інтегрували до інтерфейсу. Завдяки анімаціям у різних режимах роботи виріз ховається у спливаючих повідомленнях та віконцях.

Поки що Dynamic Island не виглядає «кілер-фічем» і більше схожий на красивий, але загалом марний обіграш нового вирізу. А ось Always On – довгоочікувана і дуже приємна річ.

Процесор. У iPhone 14 Pro новий чіп – A16 Bionic. Він виконаний за 4-нанометровим техпроцесом, включає 16 млрд транзисторів, складається з 2 продуктивних та 4 енергоефективних обчислювальних ядер, має 5 графічних ядер та 16-ядерну систему Neural Engine. Обсяги оперативної пам’яті та накопичувача залишилися незмінними.

A15 Bionic, встановлений в iPhone 13 Pro, виконаний за 5-нанометровим техпроцесом і складається з 15 млрд транзисторів. Склад і співвідношення ядер такі ж, як у нового чіпа.

Як нова міць покаже себе на ділі? Швидше за все, нічого проривного в порівнянні з A16 Bionic чекати не варто. По-перше, навіть на презентації iPhone 14 Pro на сайті Apple процесору приділено дуже мало уваги. Крім того, компанія не порівнює його з A15 Bionic. Судячи з бенчмарків, що втекли в мережу, продуктивність новинки приблизно на 10% вище попередника. І то мова про синтетичні тести, насправді ж цей приріст навряд чи взагалі буде помітним. A15 залишається дуже потужним чіпом, який і так нічим особливо не навантажиш.

У той же час у A16 Bionic, крім продуктивності, вистачає інших переваг. У нього є окремий компонент, що відповідає за роботу функції Always On, і модуль для обробки фото, що прокачається.

Загалом, A16 Bionic потужніший за попередника, але не сильно і не настільки, щоб це було помітно в роботі. Натомість чіп має багато покращень, які допомагають йому взаємодіяти з іншими компонентами.

Камери. Ще одне суттєве нововведення – основна 48-мегапіксельна камера проти 12 Мп в iPhone 13 Pro. Матриця стала більшою на 65%, об’єднання пікселів дозволяє захоплювати більше світла під час нічної зйомки. «Покращайзер» у вигляді Photonic Engine на місці, як і покращена стабілізація під час зйомки динамічних відеороликів.

Фотоможливості iPhone 14 Pro виглядають вражаюче. У той же час, поки є сумніви, що всі ці навороти будуть затребувані і помічені більшістю користувачів. Швидше за все, нововведення суто для «мобільних профі». Прогнозуємо, що різницю між фото, зробленими на iPhone 13 Pro та iPhone 14 Pro, можна буде знайти лише при сильному наближенні та ретельному розгляді під мікроскопом.

Але в будь-якому випадку поряд з дисплеєм камера є ключовою особливістю нового смартфона.

Підсумки. Інші дрібні зміни – такі ж, як у iPhone 14, і на сприйняття смартфона вони не впливають. У залишку нової «прошки» з’явився режим завжди включеного екрану, новий виріз з тісною інтеграцією в інтерфейс, а також серйозно оновлена ​​камера. Це основні відмінності від попередника.

Загалом зміни більш суттєві, ніж у випадку з iPhone 14. Однак рекомендацію ми б сильно не змінювали: оновлюватись радимо власникам iPhone 11 Pro та старіших апаратів. Хіба що новачкам, яким не важливе питання ціни, варто одразу спробувати iPhone 14 Pro/Pro Max.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.