Враження зарубіжної преси про iPhone 14 та iPhone 14 Pro: всі переваги та недоліки

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Цього тижня компанія Apple почала приймати замовлення на пристрої нової лінійки iPhone 14. Вони ще не з’явилися у відкритому продажу, проте були заздалегідь надані іноземним журналістам для написання оглядів, щоб ті могли скласти враження про новинки і поділитися своїми думками та відчуттями з читачами.

The Verge вказує, Що iPhone 14 виглядає майже невідмінно від iPhone 13, його видає тільки інше забарвлення, а за дизайном, габаритами і масою вони приблизно однакові. Всі моделі iPhone 14, що продаються в США, позбавлені лотка для SIM-карт, і це можна вважати інновацією, проте Apple з якоїсь причини досі встановлює порт Lightning і ніяк не перейде до універсального роз’єму USB Type-C, а також зберігає в молодших моделях добряче набридлу і застарілу «чубчик» у верхній частині екрану.

Журналістів порадував захист корпусу від пилу та води за стандартом IP68, скляно-керамічне покриття екрану, а також те, що при мінімальних змінах дизайну смартфони, як і раніше, виглядають дорого та престижно. До продуктивності та автономності жодних питань – стало трохи краще, ніж було у iPhone 13.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Екран в iPhone 14 залишився майже таким же, як в iPhone 13 — AMOLED-матриця діагоналлю 6,1 дюйма з роздільною здатністю 2532×1170 пікселів і частотою оновлення 60 Гц, хіба що максимальна яскравість трохи підвищилася і тепер становить 1200 ніт при показі HDR-. До стереодинаміків теж складно причепитися – звук гучний і виразний, хоча в основному чути тільки верхи та середини, а бас відсутній геть-чисто.

Камера iPhone 14 приблизно така ж, як була, але пікселі в ній трохи збільшені, а знімки проходять обробку за допомогою технології, яку Apple називає Photonic Engine. Як результат, фотографії, зроблені при недостатньому освітленні, виходять світлішими, і навіть в умовах гарного світла кадри соковитіші. Насправді якість знімків якщо й покращилася, то тільки при зйомці у темряві.


У всі моделі iPhone 14 встановлені покращені акселерометр і гіроскоп, завдяки чому пристрій може визначати, коли користувач потрапив в автомобільну аварію, і повідомляти про це довіреним контактам та в екстрені служби. Також додано підтримку супутникового зв’язку на той випадок, коли немає стільникового зв’язку та Wi-Fi. Ця функція стане доступною в США, починаючи з листопада, але журналісти вже перевірили її в приватному режимі, і вона працює. За відсутності інтернету та зв’язку з оператором смартфон зберігає можливість зателефонувати за номером 911 в іншій доступній мережі, а якщо жодна мережа не доступна, можна скористатися сервісом Emergency SOS для відправки в службу порятунку своїх координат з коротким текстовим описом того, що сталося.

The Verge робить висновок про те, що iPhone 14 можна вважати лише мінімальним апгрейдом з торішнього iPhone 13 і навіть позаминулого iPhone 12. Переходити на нього має сенс тільки якщо ви досі використовували iPhone 11 або ще більш ранню модель.

Інша справа – iPhone 14 Pro та 14 Pro Max. Ці смартфони отримали значні покращення порівняно з попередниками — зокрема, «чубчик» замінений на «динамічний острів», який інтегрований з дизайном iOS та деяких додатків та віджетів. Крім того, з’явився режим Always On Display, при якому на екрані завжди відображається час, дата та інша інформація, а роздільна здатність основної камери була збільшена з 12 до 48 Мп. Як і молодші моделі, Pro підтримують оповіщення близьких про автомобільну аварію і супутниковий зв’язок для передачі екстреним службам інформації про місцезнаходження користувача, що потрапив в біду.

Що стосується зовнішнього вигляду, тут відмінності від минулорічних флагманів мінімальні, за винятком хіба що нового кольору та відсутності лотка для SIM-карток в американських версіях пристроїв. Визначити, що перед вами нова модель, можна по “динамічному острові” – це довгастий виріз, в якому розміщена фронтальна камера, сканер обличчя та кілька інших сенсорів. Для його умовного залучення в роботу iOS використовується анімація – наприклад, згортання програми на цей острів. Але він все одно забирає корисну площу, тому в області повідомлень іноді не залишається місця для піктограми з’єднання зі стільниковою мережею.

У iPhone 14 Pro і 14 Pro Max використовуються покращені AMOLED-екрани Super Retina XDR діагоналлю 6,1 і 6,7 дюйми відповідно з рекордною для мобільних пристроїв яскравістю до 2000 ниток і динамічною частотою оновлення від 1 до 120 Гц залежно від ситуації. Найменша частота оновлення задіяна в режимі Always On Display, коли набагато сильніше важлива економія енергії, ніж плавність зображення. У цьому режимі відображається не чорний екран (як на деяких Android-смартфонах), а повноцінні шпалери лише затемнені і знебарвлені.


Фотографії в iPhone 14 Pro і 14 Pro Max обробляються алгоритмом Photonic Engine, який підвищує їхню якість, а стабілізація зображення під час зйомки відео була додатково покращена в режимі Action. Насправді відрізнити фотографії, зроблені на iPhone 14 Pro, від знятих на iPhone 13 Pro майже неможливо, хоча новинка дає більш холодні та насичені відтінки, іноді пересвічуючи зелені кольори (наприклад, при зйомці листя). Люди, які займаються професійною зйомкою, оцінять можливість робити фотографії з роздільною здатністю 48 Мп у форматі ProRaw з найвищою деталізацією та мінімальним рівнем цифрових артефактів, властивих стиску з втратами. Відео тепер можна знімати в режимі Cinematic з роздільною здатністю 4K та частотою 30 кадрів за секунду.

У iPhone 14 Pro та 14 Pro Max використовується більш продуктивний та енергоефективний процесор A16 Bionic, завдяки чому смартфони працюють без затримок, а час автономної роботи збільшився.

У Pro-моделей iPhone, випущених цього року, досить багато як апаратних, так і функціональних відмінностей від минулорічних пристроїв, хоча їхній дизайн близький до того, що було раніше. І в той же час, робить висновок The Verge, залишився потенціал для подальших поліпшень.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.