Apple A16 – чи варто переплачувати за процесор нового покоління

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Минулого тижня Apple представила лінійку флагманських смартфонів iPhone 14. У Pro-версіях гаджетів дебютував Apple A16 Bionic – найшвидший мобільний чіп на ринку, за заявою компанії. Наскільки він перевершує за потужністю попередній топовий процесор Купертіно? Розбираємо, що нового у актуальному поколінні та порівнюємо з конкурентами.

Основні характеристики

Актуальна однокристальна платформа виробляється по 4-нм техпроцесу і містить 16 мільярдів транзисторів. A16 Bionic оснащений 6-ядерним CPU (два продуктивні та чотири енергоефективні), а також п’ятьма графічними ядрами. Крім того, пропускну здатність пам’яті збільшили на 50% в порівнянні з попередником, що допоможе поліпшити ігрову продуктивність.

Енергоспоживання знижено на 20%, при цьому процесор здатний виконувати до 17 трлн операцій на секунду. Заявлено, що в частині швидкодії CPU новинка на 25% потужніша за A13 Bionic і на 40% швидше найближчого конкурента з екосистеми Android.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Тести

Наскільки всі ці покращення помітні на практиці? Згідно з вимірами Geekbench 5, A16 Bionic набирає 1887 балів в одноядерному тесті та 5455 у багатоядерному. Результати A15 – 1720 і 4818 “папуг” відповідно. Отже, в однопоточному режимі новинка має 9-відсотковий приріст, а в багатопоточному — 13-відсотковий. Варто враховувати, що це попередні результати з пристрою, який ще не надійшов у продаж.

Цікавіші цифри виявилися при порівнянні з конкурентом в особі Snapdragon 8+ Gen 1. У тому ж бенчмарку A16 демонструє 41-відсоткову перевагу в одноядерному режимі: 1887 балів проти 1334 рішення Qualcomm. У мультиядерному тесті новинка на 46% швидше Snapdragon 8+ Gen 1 (5455 і 3737 балів).

Що ще покращили

Apple A16 Bionic попрацювали і над нейронними обчисленнями. За даними інженерів Купертіно, новий Neural Engine здатний обробляти 17 TOPS (трильйонів операцій на секунду). У випадку A15 аналогічний 16-ядерний модуль видавав близько 15,8 TOPS.

Крім того, SoC має окремий компонент Display Engine. Він відповідає за підстроювання частоти оновлення дисплея аж до 1 Гц, забезпечує роботу функції Always On Display, підвищену яскравість яскравості матриці і покращене згладжування для плавних анімацій Dynamic Island.

Прокачали і ISP модуль для обробки зображень з камери. Тепер він підтримує знімки високої роздільної здатності з нового 48-мегапіксельного сенсора та виконує до 4 трильйонів операцій на секунду на кожне фото або секунду відео.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.