Новий виріз у iPhone 14 Pro став реально корисним: важливі роз’яснення

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мабуть, головним нововведенням iPhone 14 Pro з дизайнерської точки зору стала відмова від чубчика на користь менш виразного (на перший погляд) вирізу, який отримав ім’я Dynamic Island. Перекладаючи дослівно, йдеться про якийсь «динамічний острів», який змінюється залежно від сценаріїв використання. Сьогодні ми відповімо на всі питання, пов’язані з вирізом в iPhone 14 Pro і 14 Pro Max: чим він відрізняється від класичної чубчика, які функції виконує, чому в базовому iPhone 14 немає Dynamic Island, і коли нарешті з’явиться Айфон без вирізу.

Чубчик на iPhone

Як Apple взагалі докотилася до життя такого, що була змушена запропонувати людям, які хочуть купити iPhone 14 Pro або Pro Max, «пілюлю» на ім’я Dynamic Island? Все почалося ще у 2017 році, коли було представлено iPhone X. У гонитві за безрамковістю Apple відмовилася від дактилоскопа Touch ID, побоявшись розмістити сканер під екраном , як на той час зробили багато конкурентів. А верхню рамку прибрали частково, залишивши посередині моноброви, що вміщає:

  • інфрачервону камеру;
  • інфрачервоний випромінювач;
  • проектор точок;
  • датчик наближення;
  • датчик освітленості;
  • фронтальну камеру;
  • мікрофон;
  • динамік.

Перші 3 компоненти використовуються для роботи функції Face ID , що прийшла на зміну TouchID. Запам’ятайте їх, тому що саме вони є складовою вирізу iPhone 14 Pro , проте набір елементів, що залишилися, сильно відрізняється. І, перш ніж ми перейдемо до «пігулки» або, так вже й бути, Dynamic Island, давайте пригадаємо, як Apple вдалося на 20% зменшити чубчик у торішньому iPhone 13. Для цього погляньте на порівняння нутрощів моноброви iPhone 12 і iPhone 13 .

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Конструкція чубчика в iPhone 12 (зверху) та iPhone 13 (знизу)

Для зменшення чубчика компанія Apple зсунула розмовний динамік вгору, а також поєднала інфрачервоний випромінювач і проектор точок в один компонент. А виріз iPhone 14 Pro та 14 Pro Max став ще вже, ніж монобровка в iPhone 12.

Виріз в iPhone 14 Pro

Незважаючи на те, що в мережі досі немає повноцінного розбирання iPhone 14 Pro, інформації з презентації Apple 7 вересня цілком достатньо для розуміння інженерних знахідок каліфорнійських геніїв. Їм вдалося наблизити 3 складові елементи вирізу (фронталку, ІЧ-камеру та проектор точок) один до одного за рахунок зміщення острівця вниз, а товщини верхньої рамки виявилося достатньо для розміщення там динаміка.

Але куди зникли датчики? Сама Apple говорить про те, що датчик наближення до iPhone 14 Pro розміщений під екраном. Це далеко не нове рішення. До нього вдаються багато виробників Android-пристроїв, і часом це призводить до появи відвертих косяків. Так, власники смартфонів Xiaomi постійно скаржаться на огидну роботу підекранного (або відсутнього зовсім?) датчика наближення, через що під час дзвінка користувач натискає своєю щокою на кнопку вимкнення мікрофона або гучного зв’язку. До старту продажів iPhone 14 Pro і 14 Pro Max залишається тільки сподіватися, що та ж доля не спіткає гаджети Apple .

Так виглядає конструкція нового Dynamic Island

Крім розміщення окремих датчиків під екраном існує думка, що інженери з Купертіно встановили проектор точок не прямо під вирізом, а перпендикулярно йому, тобто як би під нахилом. Частково про це свідчить нещодавній патент Apple , за концепцією якого напрямок ІЧ-світла змінюється за допомогою призми. Втім, підтвердити чи спростувати цю гіпотезу можна буде лише після повного розбирання iPhone 14 Pro.

Але що ми маємо з погляду пересічного користувача? Динамічний острів вийшов хоч і компактнішим за чубчик iPhone 13, але він все одно виділяється на тлі подібних рішень конкурентів зі світу Android, тому що при існуючому Face ID Apple не може повністю позбутися інфрачервоної камери і проектора точок із поєднаним ІЧ-випромінювачем. У результаті виріз все одно великий, і під час перегляду відео він порушить спокій перфекціоніста. А як вам?

Навіщо потрібний Dynamic Island

Оскільки інженерам Apple не вдалося зробити по-справжньому мінімалістичний виріз, маркетологам разом з відділом, що працює над інтерфейсом користувача, довелося поламати голову, щоб хоч якось виправдати дизайнерське нововведення, яке спочатку комусь здасться менш естетичним, ніж вже стала звичною чубчик.

Інтерфейс iOS входить у прямий контакт із Dynamic Island, доповнюючи його. Крім того, Apple говорить про допомогу розробникам додатків. За словами Алана Дая, легко зможуть адаптувати свій софт під острівець. Пропоную подивитись кілька варіантів його використання.

Ці приклади нічого не говорять про інтерактивність пігулок. Однак, якщо уважно придивитися до деталей рекламних роликів Apple, присвячених Dynamic Island, можна помітити, що виріз сприйнятливий до дотиків. Натискання на нього дозволяє розкрити повідомлення, збільшивши віконце.

Розмір вікна, що доповнює Dynamic Island, можна збільшити
Так, наприклад, виглядає віконце Dynamic Island при відтворенні музики в програвачі за замовчуванням
Але одним дотиком ви можете збільшити його, додавши на екран інформацію про композицію, а також інструменти програвача

Щоправда, у цьому немає жодної магії. Насправді, між фронтальною та ІЧ-камерами є достатня кількість вільного місця, щоб розмістити там шматочок екрану із сенсорним шаром. Фактично iPhone 14 Pro має 2 вирізи, а вони об’єднуються програмно з метою більшої естетичності.

Таємницю розкрила сама Apple, розмістивши цей рендер на своєму сайті

Те саме [об’єднання] відбувається з вирізами на Андроїд-смартфонах , що володіють двома фронтальними камерами. Один, нехай і витягнутий, острівець виглядає естетичніше, ніж кілька таких дірок. Краще вже без них, але, по-перше, більш-менш усі звикли до чубчика та звикнуть до «пігулки». По-друге, не може Apple, яка проголосила в 2017 році Face ID геніальною технологією, повернутися до Touch ID під екраном, визнавши тим самим свою поразку в сутичці з конгломератом виробників Android. Тому перспективи повної відмови від вирізу залишаються туманними, а заміна чубчика на Dynamic Island не повинна сприйматися вами як еволюційний крок на шляху до чистого дисплея.

Різниця iPhone 14 та iPhone 14 Pro

Порівняння iPhone 14 і iPhone 14 Pro заслуговує на окремий матеріал, але частково торкнутися цієї теми все-таки доведеться. Базова модель, на відміну від Pro-версії, залишилася зі звичним вирізом у вигляді чубчика. У зв’язку з цим резонно запитати — чому? Як ми чудово пам’ятаємо, минулого року чубчик зменшився на всіх моделях від iPhone 13 mini до iPhone 13 Pro Max, і його компактність не стала прерогативою «прошірок». Невже цього року Apple тестує нове маркетингове розмежування, щоб у вас був ще один привід купити iPhone 14 Pro ? Швидше за все так воно і є, але сама компанія пояснює це інакше.

Новий чіпсет Apple A16 Bionic отримали тільки Pro-версії, тоді як базові моделі залишилися з торішнім A15 Bionic. Якщо вірити словам Грега Джосвяка, який на презентації Apple 7 вересня був призначений паном Куком головним по iPhone 14 Pro, система на кристалі отримала у своє розпорядження співпроцесор Display Engine, який відповідає за відображення різних елементів системи на дисплеї. Нібито саме завдяки йому Dynamic Island на iPhone 14 Pro і 14 Pro Max безшовно вбудовується в інтерфейс iOS і супроводжується анімацією.

Ще однією заслугою Display Engine називається підтримка функції Always-On-Display в iPhone 14 Pro, але тут я вже втрачаю будь-який зв’язок між супер-мега-революційним співпроцесором і фішкою, доступною на Android вже близько 10 років, а вперше з’явилася ще в 2009 року на Nokia N86. Словом, пояснення Грега Джосвяка звучить непереконливо, але сперечатися з ним ми, звісно, ​​не будемо. Давайте просто погодимося з геніями з Купертіно, що Dynamic Island – це не сумнівна інженерна знахідка, що дозволила зробити виріз iPhone 14 Pro і Pro Max трохи менше, а інноваційний елемент інтерфейсу, від якого ви отримуватимете задоволення кожен день.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.