Categories: Смартфони

У всі смартфони Doogee, Leagoo, Cubot, Uhans прямо «з коробки» вбудований небезпечний троян

Share

За останні кілька років в Китаї з’явилося багато нових виробників смартфонів, які займаються розробкою своїх фірмових мобільних пристроїв. Велика частина продукції продається на території Піднебесної, тоді як якусь частину від неї поставляють в інші країни, в тому числі і в Україну. Як правило, гаджети від Doogee, Leagoo, Cubot, Uhans і інших китайських брендів рідко добираються до полиць магазинів в Європі, а тим більше в США, однак іноді трапляються і винятки.

Антивірусна компанія Dr.Web перевірила кілька абсолютно нових смартфонів від маловідомих китайських брендів і прийшла до висновку, що всі їхні покупці «в подарунок» отримують небезпечний троян. Відповідне програмне забезпечення вбудовано в прошивку смартфонів Doogee, Leagoo, Cubot, Uhans, Prestigio, Zopo і ще парочки брендів. Воно здатне в автоматичності режимі без відома власника мобільного пристрою завантажувати і встановлювати стороннє ПО, відкриваючи при цьому їм доступ до особистої інформації.

По суті, виробники смартфонів спеціально впровадила в свої смартфони таку можливість, так як вона реалізована на рівні прошивки, яка прямо «з коробки» встановлена ​​практично на всі мобільні пристрої під цими брендами. Експерти назвали нового небезпечного трояна ім’ям Android.Triada.231, а виявити його вдалося в вихідному коді системної бібліотеки libandroid_runtime.so.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Найцікавіше те, що китайські розробники навіть передбачили механізм захисту цього шкідливого ПО від втручання, щоб власник смартфона не міг його видалити. Єдиний спосіб позбутися від нього – отримати root-права суперкористувача, а потім вручну видалити всі заражені файли. За даними експертів Dr.Web, зараз зустріти небезпечний троян Android.Triada.231 можна в більш ніж 40 популярних моделях китайських мобільних пристроїв.

Найчастіше трояни вбудовані в смартфони компанії Leagoo, тому як його вдалося зустріти практично у всіх її фірмових мобільних пристроях – M9, M8, M8 Pro, M5, M5 Plus, T11 Plus, Z5C, Z3C і Z1C. Це говорить про те, що виробник абсолютно не стежить за безпекою своїм прошивок для мобільних пристроїв, або він навмисно додає туди небезпечного трояна, щоб в майбутньому мати можливість красти призначені для користувача дані і встановлювати на чужі телефони будь-яке програмне забезпечення.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив ТНТУ, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, нові медіа, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Головний редактор iTechua.com. Дякую, що читаєте нас. Є питання, пропозиція або щось цікаве? Пишіть на skarbykdj@gmail.com

Опублікував
Скарбик Павло
  • Останні записи

    У мережу злили фото складаного Xiaomi Mix Flip

    Знімок засвітився у китайській соцмережі Wiebo. На ньому показано зовнішню сторону складаного смартфона Xiaomi Mix…

    12.05.2024

    В App Store з’явився емулятор PlayStation 1

    Користувачі iPhone тепер можуть зіграти в тайтли першої PlayStation завдяки новому безкоштовному емулятор Gamma, який з'явився в…

    12.05.2024

    Астрофотограф зробив вражаючий знімок сонячного затемнення

    Зйомка повного сонячного затемнення вважається одним із найскладніших завдань в астрофотографії через необхідність детального планування…

    12.05.2024

    Робот-гуманоїд Tiangong вміє бігати зі швидкістю 6 км/год (відео)

    Стартап з Пекіна представив Tiangong – робота-гуманоїда з електричним приводом, здатного розвивати біг до 6…

    12.05.2024

    Експерти назвали СМС, які не можна зберігати у телефоні

    Чи думали ви, які SMS-повідомлення зберігаються у вас на телефоні? Незважаючи на те, що ними…

    12.05.2024

    Ілон Маск замінить робітників на роботів Optimus уже до кінця 2025 року

    Ілон Маск та Tesla готові до серйозних змін на своїх заводах. Компанія представила новий технологічний…

    12.05.2024