Смартфони

Чому вам потрібно купити смартфон на процесорі Snapdragon 6 Gen 1

Share

Не секрет, що процесор смартфона впливає не тільки на продуктивність, але й на інші характеристики: автономність, швидкість заряджання, якість фото, можливості відеозйомки і таке інше. Якщо пристрій оснащений залізом, то постраждають і геймери, і люди, які звикли до високого рівня комфорту. Тому в жодному разі не можна оминати нові процесори, включаючи представлені 6 вересня Snapdragon 6 Gen 1 і Snapdragon 4 Gen 1.

Компанія Qualcomm, яка займається їх розробкою, є безперечним лідером серед виробників мобільних SoC, але цього разу йдеться не просто про нові чіпсети, а про справжнє проривне залозу, здатне змінити уявлення про бюджетні пристрої. Постараюся пояснити, чим так цікавий Snapdragon 6 Gen 1, і чому наступного року ви повинні шукати смартфон, що працює саме на ньому. Також подивимося і на Snapdragon 4 Gen 1, але спочатку трохи вступної інформації.

Які процесори Snapdragon краще

Неможливо оснастити дешевий смартфон передовим процесором, оскільки він або перестане бути дешевим, або виробник гаджета зазнає серйозних збитків. Тому Snapdragon пропонує чіпсети різних цінових категорій, у визначенні яких допомагає перша цифра у назві:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Snapdragon 8 є флагманом;
  • Snapdragon 7 – субфлагмани;
  • Snapdragon 6 – середньобюджетники;
  • Snapdragon 4 — бюджетники.

Тобто смартфон, оснащений передовим чіпсетом 8-ї лінійки (наприклад, Snapdragon 8 Gen 1 ) за інших рівних можна назвати флагманом, а пристрій на базі представника 6-ї лінійки – у кращому випадку середньобюджетником. Цю інформацію обов’язково потрібно мати на увазі, щоб розуміти, наскільки проривним вийшов Snapdragon 6 Gen 1.

Snapdragon 6 Gen 1 — характеристики

Новий процесор – спадкоємець Snapdragon 695 , який зустрічається в таких відомих смартфонах, як Redmi Note 11 Pro 5G, realme 9 Pro та POCO X4 Pro 5G. Минулорічний чіпсет був непоганий з точки зору продуктивності (порядку 400k в AnTuTu), був досить енергоефективним (технічний процес 6 нм), але не міг розкрити можливості камери смартфона.

Snapdragon 6 Gen 1, будучи його наступником, отримав у своє розпорядження 4 продуктивні ядра Cortex-A78 з тактовою частотою до 2,2 ГГц і таку ж кількість енергоефективних ядер Cortex-A55, а побудована система на кристалі з виконанням технорми 4 нм. Без жодних застережень це флагманський показник, яким сьогодні можуть похвалитися тільки передові чіпи на кшталт Snapdragon 8 Gen 1 і Dimensity 9000. З урахуванням того, що йдеться про процесор середньої продуктивності, смартфони на Snapdragon 6 Gen 1 повинні довго тримати заряд акумулятора, а також не грітися при виконанні ресурсомістких завдань.

На фоні Snapdragon 695 покращилась як енергоефективність, так і продуктивність. Причому розробники заявляють про 40% приріст обчислювальних потужностей процесора та поліпшення на 35% його графічних можливостей. Зазначу, що це найістотніший апгрейд продуктивності чіпсетів Qualcomm за останні роки у всіх серіях (зазвичай зростання становить 15-30%).

Якщо не підведе оптимізація, власники смартфонів на Snapdragon 6 Gen 1 зможуть розраховувати на максимальні налаштування графіки в будь-яких іграх, а також спритну роботу пристрою під час виконання інших завдань. Тим більше, що новий процесор підтримує флагманські стандарти оперативної (LPDDR5) та постійної (UFS 3.1) пам’яті. Подібним зараз можуть похвалитися лише дорогі моделі.

Але цікавий Snapdragon 6 Gen 1 далеко не лише своїми обчислювальними можливостями та техпроцесом 4 нм. Якщо головним недоліком Snapdragon 695 була обробка зображення при зйомці фото та відео, то новий чіпсет обзавівся підтримкою запису роликів у 4K та алгоритмів, що прибирають шуми на фотографіях. І це не найголовніше. Snapdragon 6 Gen 1 має дві кілер-фічі для тих, хто запускає камеру щодня: підтримка сенсорів з роздільною здатністю 200 МП і запис HDR-відео.

Нарешті, чіпсет отримав удосконалений модем 5G, що нас цікавить меншою мірою, а також підтримку стандарту бездротового зв’язку Wi-Fi 6E. Ще заявлено Bluetooth 5.2 з усіма аудіокодеками Qualcomm від aptX Adaptive до aptX Lossless.

Смартфони на Snapdragon 6 Gen 1

Перші пристрої на базі Snapdragon 6 Gen 1 з’являться на початку 2023 року. Тому зараз неможливо з точністю сказати, на які смартфони варто звернути увагу. Але з досвіду минулих років можу припустити, що однією з найпопулярніших моделей на Snapdragon 6 Gen 1 стане Redmi Note 12 Pro, який заради маркетингу можна доповнити недорогою 200-мегапіксельною камерою.

Чим цікавий Snapdragon 4 Gen 1

Одночасно зі Snapdragon 6 Gen 1 був представлений чіпсет для бюджетних смартфонів Snapdragon 4 Gen 1. Він є спадкоємцем Snapdragon 480 і цікавий меншою мірою, але обійти його стороною не можна. У новому процесорі 4-ї серії заявлено зростання на 15% обчислювальних та на 10% графічних потужностей. Результат у AnTuTu – 380 тисяч балів, і це вже підтверджені цифри, докладніше про які скажу трохи згодом.

Поки що зосередимося на інших характеристиках Snapdragon 4 Gen 1. Як і представник 6-ї серії, чіпсет підтримує мережі 5G і має у своєму розпорядженні 4 ядра Cortex-A78 та 4 ядра Cortex-A55, але з тактовою частотою до 2 ГГц. При цьому чіп виконаний з технологією 6 нм, що теж дуже добре і обіцяє хорошу енергоефективність.

Для Snapdragon 4 Gen 1 заявлена ​​підтримка камер з роздільною здатністю 108 МП, а запис відео обмежиться тільки 1080p (60 fps). Ще новий чіпсет вміє працювати з екранами, що володіють частотою оновлення 120 Гц, і використовує один із найактуальніших стандартів Bluetooth 5.2. Щоправда, вже є і сучасна версія «синьозуба».

Snapdragon 4 Gen 1 – смартфони

Незважаючи на те, що Snapdragon 4 Gen 1 був представлений одного дня зі Snapdragon 6 Gen 1, смартфони на бюджетному процесорі з’являться вже у вересні. Першою ластівкою стане iQOO Z6 Lite для китайського ринку. Якщо вірити прес-релізу виробника, пристрій на базі нового чіпа Snapdragon набирає 388 тисяч балів в AnTuTu, випереджаючи Dimensity 700 і тим більше Snapdragon 680 .

По-справжньому масове виробництво смартфонів на Snapdragon 4 Gen 1 почнеться в 2023 році, і вже можна сказати, що цей чіпсет так і проситься для встановлення в умовний Redmi Note 12, realme 10 або POCO M5 Pro. Як воно буде насправді – дізнаємось пізніше. А поки тримайте в голові безперечні переваги нових процесорів Snapdragon . Очевидно, наступного року ми станемо свідками втілення в життя гасла Make Snapdragon Great Again, яке було змащене неоднозначними чіпсетами Snapdragon 888 та Snapdragon 8 Gen 1.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
  • Останні записи

    Чому шахраї телефонують на WhatsApp і Telegram

    Небажані дзвінки від шахраїв отримали новий різновид — тепер зловмисники дзвонять не лише за номером,…

    14.05.2024

    ChatGPT з’явиться на Mac як десктопний додаток

    Сьогодні на презентації весняного оновлення OpenAI компанія оголосила, що ChatGPT скоро стане доступнішим завдяки випуску…

    13.05.2024

    ПриватБанк здивував клієнтів: у банку спростили обмін валют

    Державна фінустанова "ПриватБанк" полегшила процедуру обміну валют для бізнес-клієнтів. Для цього запустили валютну торговельну платформу.…

    13.05.2024

    Чому на флешці не варто довго зберігати важливі файли

    Багато людей роками зберігають файли на USB-флеш-накопичувачах. На перший погляд, цей підхід є абсолютно правильним.…

    13.05.2024

    Sony Xperia 1 VI отримає більший оптичний зум, ніж Samsung Galaxy S24 Ultra

    Поточний флагманський смартфон Sony Xperia 1 V, має телефотокамеру з оптичним зумом від 3,5-кратного до…

    13.05.2024

    Представлений vivo X100 Ultra – флагман з найкращими на ринку камерами

    Компанія vivo провела у Китаї презентацію нової лінійки смартфонів, до якої увійшли моделі X100s, X100s…

    13.05.2024