Смартфони

Що нового в OneUI 5 на смартфонах Samsung

Share
Час читання: 5 хв.

Починаючи з 2022 року, Samsung змінила графік оновлень своїх пристроїв. Всі наступні смартфони будуть отримувати нові версії оболонки OneUI протягом чотирьох і п’яти років оновлення безпеки. З урахуванням того, що середній термін використання сучасних смартфонів становить два-три роки, то можна тільки захопитися тим, що в Samsung вирішили піти шляхом Apple і максимально довго підтримувати свої пристрої. У більшості випадків смартфон просто буде проданий до закінчення терміну підтримки. Насправді така політика компанії не може не тішити.

Реліз OneUI 5 заплановано на осінь цього року. Але для деяких пристроїв вже є бета-версія нової операційної системи. Щоб ви не експериментували зі своїми смартфонами та не встановлювали нестабільні бетки, зібрали всі основні нововведення, які з’явилися у OneUI 5.

Теми для телефону Samsung

Колірну палітру легко можна вимкнути одним натисканням кнопки.

Минулого року Samsung інтегрувала в OneUI 4 дизайнерські рішення Android 12 під назвою Material You та динамічні теми. Однак новий дизайн застосовувався не до всіх елементів та меню в інтерфейсі. З приходом OneUI 5 цей момент виправили і тепер вся оболонка підпорядковується єдиному дизайну. Поправили навіть дизайн повзунків регулювання гучності.

До кожних шпалер система формує палітру кольорів, яка застосовується до всього інтерфейсу. Можна вибрати до 16 попередньо встановлених колірних тем на основі використовуваних шпалер. Як це часто буває, не всім користувачам подобалося нове оформлення кольорів. У новій версії з’явилася можливість відключити його. Цього не можна зробити навіть на смартфонах Google Pixel із чистим Андроїдом.

Окремо слід зазначити, що тепер більшу кількість програм отримали власні іконки, налаштовані під вибрану тему кольору. При цьому, як і раніше, її можна спокійно вимкнути. Насправді якщо використання колірної теми в меню ще можна зрозуміти і прийняти, то перефарбовані іконки додатків виглядають досить дивно. Якби я був користувачем смартфона Samsung, то відключив би це налаштування відразу.

Як додати користувача на смартфон

Дуже корисна функція для тих, хто використовує один пристрій разом з іншою людиною.
Вперше з Android 4.3 пристрої Samsung отримують можливість створення кількох користувачів на одному смартфоні чи планшеті. Зробити це можна так:
  • Перейдіть до опцій.
  • Виберіть “Облікові записи та резервне копіювання”.
  • Відкрийте “Користувачі”, активуйте перемикач та створіть нового користувача.

Кожен користувач отримає свій домашній екран, можливість увійти до свого облікового запису Google , окремий набір встановлених програм, які не будуть перетинатися з іншими обліковими записами. Це нововведення дуже добре підійде для планшетів Samsung, якими користуються кілька членів сім’ї. Щоб не заважати один одному, з’явиться можливість зручно розділити простір.

Управління жестами – Samsung

Отак виглядатимуть нові жести.

Самсунг продовжує прокачувати жестове керування своїми пристроями. Так, у OneUI 5 з’явиться два нові жести. Свайп для спливаючого вікна та розділення екрану. Якщо провести пальцем від правого верхнього кута до середини екрана, то додаток згорнеться у невелике віконце.

Для того, щоб швидко розділити екран на два різні програми, можна буде провести двома пальцями знизу вгору. Раніше ці жести були доступні OneUI 4 через модуль Good Lock. Тепер їх спокійно можна активувати в лабораторії.

Розпізнавання тексту по фото

Розпізнавання тексту працює досить точно.

У програмі “Галерея” з’явилася можливість розпізнавати текст на фотографіях . Досить просто натиснути на літеру “Т” у квадраті, яка розташована у правому нижньому кутку знімка, і весь доступний для копіювання текст буде підсвічений.

Ця функція є в OneUI 4, але доступна тільки через Bixby Vision. Поки невідомо, чи працюватиме вона російською мовою. Тому не забувайте про програму Google Об’єктив, якщо вам необхідно терміново розпізнати текст на фото.

Безпека Samsung Galaxy

Якщо з безпекою щось не так, то горітиме попередження у верхній частині цього меню.

У OneUI 5 додано нову панель безпеки. За допомогою неї можна визначити, які захисні механізми на пристрої використовуються зараз і чи є якісь загрози. При цьому прямо з цього меню можна активувати елементи, які були підсвічені неактивними.

Ніяких інших нових функцій до цього меню в Samsung додавати не стали. Просто постаралися привести його до стандартного вигляду, аналогічного тому, що можна побачити на чистому Android у смартфонах Google Pixel .

Оновлення Samsung Galaxy

Повідомлення стали виглядати краще, ніж було на OneUI 4.

Крім усього вищепереліченого, система отримала і невеликі візуальні зміни, які навіть можуть не впасти в очі, але про них обов’язково слід згадати:

  • Іконки додатків на повідомленнях у центрі повідомлень стали значно більшими і тепер легше визначити, що за програму його надіслала.
  • Віджети стало простіше збирати в чарку. Достатньо просто натиснути на кнопку “Створити стопку” та вибрати необхідні програми. Раніше все це доводилося робити через налаштування віджетів, а тепер можна прямо з робочого столу.
  • Можна встановити власне тло для дзвінків від певних абонентів.
  • Під час використання режиму Pro у камері з’явилася діаграма розподілу світла.
  • На фотографії можна додавати водяний знак, що містить назву смартфона, дату та час, або вказати свій власний текст.

Невідомо скільки змін приховано від очей користувачів. Виробник провів роботу зі збільшення продуктивності та стабільності нової версії оболонки і, природно, підтягнув безпеку. На етапі бета-тестування жодних критичних помилок у новій системі не виявлено. Тому залишається тільки чекати офіційного релізу і сподіватися, що Samsung на той момент нічого не зіпсує, а зробить OneUI тільки краще.

Митник Михайло

Більшу частину свого дитинства Михайло провів, бавлячись із гаджетами та намагаючись з'ясувати, як вони працюють. Його захоплення технологіями призвело до того, що іграшкові роботи, радіокеровані машинки та навіть ігрові приставки часто розбирали на частини, які не підлягали ремонту. Якщо ви поставите йому провокаційне запитання на кшталт "Android чи iPhone?", ви отримаєте ретельний аналіз всіх "за" і "проти", а також есе на тисячу слів про те, як технології впливають на людство.

Опублікував
Митник Михайло
Tags: OneUISamsung
  • Останні записи

    Наступний iPhone від Apple обіцяє бути одним із найдешевших

    Наступною моделлю має стати iPhone SE 4, за умови, що не буде затримок. Його вихід…

    22.09.2024

    Розбір iPhone 16 розкрив спрощену систему заміни акумуляторів

    Модельний ряд iPhone 16 отримав кілька покращень у плані ремонтопридатності. Найбільш значущим нововведенням є використання…

    22.09.2024

    Нова Siri з Apple Intelligence може бути представлена раніше запланованого

    Згідно з останнім випуском інформаційного бюлетеня Марка Гурмана Power On, оновлена версія Siri з використанням…

    22.09.2024

    Низький попит призведе до падіння цін на iPhone 16

    Попри високі очікування, початкові продажі iPhone 16 виявилися нижчими за прогнозовані. Аналітики вважають, що причиною…

    22.09.2024

    Джоні Айв у співпраці з OpenAI створюють смартфон, який переверне ринок

    Легендарний колишній дизайнер Apple Джоні Айв спільно з OpenAI, яка останнім часом привертає багато уваги…

    22.09.2024

    iPhone 16 Pro Max пройшов перевірку на міцність від JerryRigEverything

    Автор YouTube-каналу JerryRigEverything продовжує тестувати на міцність популярні смартфони, і його нове відео присвячене флагманському…

    22.09.2024