Названо смартфони, які не коштують своїх грошей

Незважаючи на те, що практично всі сучасні смартфони однакові, а відрізняються між собою вони лише комбінацією з пари-трійки параметрів, багато покупців так і не навчилися аналізувати характеристики та зіставляти їх із ціною. Звичайну людину, яка відвідує магазин електроніки, на вітрині цікавить не стільки сам пристрій, скільки шильдик — маркування з назвою компанії-виробника. І, хоча всі власники Андроїд-смартфонів впевнені, що переплачують за техніку лише фанати Apple, вони теж стають жертвою маркетингу, віддаючи на 20-40% більше просто за бренд. Який? А ось про це я зараз і розповім.

За скільки можна придбати смартфон Nokia

Що не так із Nokia? Звичайно ж, вся річ у ціні. Погляньте, наприклад, на телефон Nokia X20 , який у нашому роздробі продається майже за 15 500 грн.

Здавалося б, пристрій середнього класу, а працює воно на базі бюджетного процесора Snapdragon 400-ї серії, у той час як усі без винятку конкуренти за ці ж гроші пропонують потужний Dimensity 920, Snapdragon 778G або хоча б Snapdragon 695. Гаразд, залізниці, але ж у смартфона ще екран з великим підборіддям і без підтримки підвищеної герцовки, акумулятор на 4470 мАг з повільною за нинішніми мірками зарядкою на 18 Вт і просто соромна камера на 5 Мп.

Подібне можна сказати не тільки про Nokia X20, а й про інші смартфони Nokia. Чи ви правда готові віддати за фінський гаджет з Китаю такі гроші, коли навіть Samsung Galaxy A52 на його тлі виглядає пристроєм з демократичним цінником?

Смартфон vivo 

Бренд vivo вкладає великі гроші в рекламу, спонсоруючи чемпіонати світу та Європи з футболу. На жаль, через це страждають споживачі, які отримують аж ніяк не найкращі пристрої у своїй ціновій категорії. Погляньмо на телефон vivo V23 , який продають за майже 20 тисяч гривень.

На тлі пропозицій від Nokia це не такий дикий оверпрайс, та й зовні виглядає vivo належно своєму ціннику, але поряд з іншими представниками холдингу BBK Electronics (realme та iQOO) vivo V23 пропонує дуже скромні характеристики. У смартфона брязкітний вібромотор, немає оптичної стабілізації камери, хоча всіх цих недоліків позбавлений realme 9 Pro + 5G, що працює на тому ж процесорі Dimensity 920. А коштує він, до речі, на 3-4 тисяч дешевше, і це в офіційному роздробі без знижок.

Як і у випадку з телефонами Nokia , у vivo це не одиничний випадок, нехай компанія і намагається запропонувати щось цікаве на кшталт фотохромного скла на задній панелі або подвійної фронталки, а не просто відбивається номер. Але невже варто переплачувати за це?

Смартфони Xiaomi

А зараз чиясь свідомість точно перевернеться, адже навіть дитині відомо, що Xiaomi — це ТОП за власний кошт. Так… був колись. Починаючи з 2019 року, китайці з Xiaomi уявили себе преміальним брендом, виділивши умовно дешеві Redmi та POCO в окремі суббренди. Тепер, якщо в назві смартфона є слово «Xiaomi», то це точно не найоптимальніша пропозиція за свої гроші. Деякі китайські флагмани тепер дорожчі за Айфони. Не вірите? А як вам офіційна ціна Xiaomi 12 Pro для українського ринку 39 999 грн.

І це при тому, що Xiaomi 12 Pro – урізаний флагман. Повноцінним можна назвати тільки Xiaomi 12S Ultra, який передбачувано не дістався нашого ринку. Ех, а ще в 2018 році за аналогічного курсу долара ми могли взяти безальтернативний флагман Xiaomi Mi 8 за 15 тисяч гривень, а якщо на знижку нарватися або на Алік зазирнути, то взагалі краса. Так, за 4 роки комплектуючі стали коштувати більше, але ще більше стало его Xiaomi, тому люди, які не бажають переплачувати, дивляться у бік смартфонів POCO та Redmi.

Чому у Samsung такі ціни

Ще до Xiaomi від безмежного его почали страждати корейці з Samsung. Саме за ними у 2010-і роки закріпилося реноме виробника найдорожчих смартфонів на Андроїд. Магія імені продовжує діяти і зараз, тому компанія може дозволити собі випустити телефон Galaxy A33 із широкими рамками дисплея, скромною камерою та процесором Exynos, попросивши за це задоволення без урахування знижок майже 12 999 грн. Чи варто говорити про флагмани Samsung , у яких рік у рік змінюється тільки чіпсет?

Повертаючись до Samsung Galaxy A33, зауважу, що за ті гроші можна купити Redmi Note 10 Pro в офіційному роздробі, а при замовленні на AliExpress він взагалі обійдеться в 2 рази дешевше. При цьому ви отримаєте пристрій з актуальним дизайном, покращеною камерою та – увага! – З зарядкою в комплекті. Так, з 2022 року Samsung не кладе адаптери живлення навіть у коробки з недорогими смартфонами, тому перед покупкою кожен фанат K-Pop корейського бренду має повісити вдома портрет Грети Тунберг, щоби на 100% оцінити свій внесок у боротьбу з глобальним потеплінням.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.