Смартфони

Чому Apple не дає відкотити iOS

Share

Apple, напевно, єдиний виробник смартфонів та планшетів на ринку, який надає покупцям своїх пристроїв настільки довгу підтримку новими версіями операційної системи. Тільки подумайте: iPhone 6s, що вийшов у 2015 році, досі отримує актуальні версії програмного забезпечення. І лише з виходом iOS 16 його оновлення припиниться. Жоден смартфон на Андроїд не може похвалитися подібним рівнем підтримки від виробника. Однак не завжди нові версії прошивок приносять щось хороше.

Трапляється так, що після чергового оновлення смартфон або планшет починає працювати значно гірше. Наприклад, акумулятор розряджається набагато швидше або просто починаються підлагування в інтерфейсі. У такій ситуації логічним рішенням був би відкат на попередню версію операційної системи. Проте Apple не дозволяє це зробити. Давайте розберемося, в чому причина такого рішення компанії з Купертіно.

Чи можна відкатати iOS

Сказати, що Apple повністю блокує відкат на ранні прошивки, не можна. У момент, коли виходить нова версія, протягом кількох днів, а іноді й тижнів, стара продовжує підписуватись виробником, а отже, можливе її встановлення на смартфон або планшет. Підписання – це, говорячи простою мовою, схвалення певної версії виробником. Однак часу на ухвалення рішення у вас зовсім небагато. Тим більше що навантаження на сервер Apple в момент релізу кожної нової версії програмного забезпечення логічно зростає. І не всі можуть оновитись у перші дні.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Наприклад, iOS 15.6.1 вийшла 17 серпня, а вже 24 серпня Apple перестала підписувати iOS 15.6 . Отже, встановлення старої версії стало просто неможливим. І так відбувається з виходом кожної прошивки. Причому точно передбачити час, протягом якого можливий відкат, ніхто не зможе. Це відбувається виключно за бажанням Apple. Так, найчастіше цей термін становить приблизно тиждень, але можуть бути винятки з правил.

У цій ситуації може виникнути питання: а чому б не дати користувачам можливість самим вирішувати, на якій версії працюватиме їхній смартфон? Ну а що, було б чудово: оновився — не сподобалося, коли відкотився захотів. Проте будь-яка подібна заборона має досить вагомі підстави.

По-перше з виходом кожної операційки Apple закриває якісь уразливості, знайдені у старій. Таким чином, підвищується безпека ваших пристроїв, і у зловмисників залишається менше варіантів, щоб отримати доступ до ваших даних. Саме це і сталося у недавньому оновлення iOS 15.6.1 , про яке ми розповідали в окремому матеріалі. Воно закриває вразливість, що дозволяла запускати довільний код із привілеями ядра. Тобто, хакери могли отримати повні права доступу до вашого пристрою.

Погодьтеся, що жодна швидкодія не замінить нормальну систему безпеки. Особливо якщо уразливості настільки критичні. По-друге, резервні копії від нових версій операційних систем неможливо встановити на старі прошивки. Виходить, що при відкаті користувачеві доведеться відновлювати iPhone як новий або використовувати стару резервну копію, інформація в якій вже може бути неактуальною. У цій ситуації існує можливість втрати будь-яких значущих даних.

Як відкатати iOS

Якщо ви все ж таки хочете всупереч усьому повернутися на стару версію прошивки і розумієте, що Apple її все ще підписує, то необхідно зробити наступне:

  • Виберіть модель Айфона і переконайтеся, що прошивка підписується. Якщо навпроти потрібної версії горить червоний хрест, її установка на даний момент неможлива.
  • Завантажте прошивку на комп’ютер Windows або Mac.
  • Запустіть iTunes або Finder залежно від операційної системи, що використовується, і підключіть iPhone проводом до комп’ютера.
  • Зайдіть у ваш iPhone.
  • Натисніть кнопку “Alt” на Windows або “Option” на Мак і одночасно натисніть “Відновити iPhone”.
  • Виберіть завантажений раніше файл прошивки та зачекайте, поки вона встановиться на ваш смартфон.
  • Після цього відновіть його зі старої резервної копії або налаштуйте як новий.

Ще раз нагадую, що цей спосіб працює тільки в тій ситуації, якщо версія операційної системи, на яку ви робите відкат, підписується Apple. Цією ж інструкцією можна скористатися і для відкату планшетів. При завантаженні мікропрограми просто виберіть відповідний пристрій, і жодних проблем не виникне.

В точності також відбувається відкат із бета-версій iOS та iPadOS. З урахуванням того, що одночасно з бетою завжди підписується одна з основних прошивок, то повернення на актуальну версію на сьогоднішній день не завдасть якихось складнощів. У жодному разі не раджу встановлювати бетки через можливі проблеми зі стабільністю. Тримайте на вашому пристрої завжди останню версію операційної системи і будете впевнені в безпеці та працездатності iPhone або iPad.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

Опублікував
Лужна Софія
Tags: AppleiOS
  • Останні записи

    Компанія Ayaneo представила міні-ПК у стилі Macintosh

    Компанія Ayano представила на ринку новий міні-ПК. Ayaneo AM01S оснащений процесором AMD Ryzen7 8845hs або…

    19.05.2024

    Спецслужби назвали соціальні мережі, які становлять загрозу національній безпеці України

    Противник активно проводить психологічні операції проти України за допомогою tiktok. Розвідка також бачить загрози національній…

    19.05.2024

    Що потрібно знати під час створення пароля для свого облікового запису

    Кіберполіція рекомендує дотримуватися цих порад під час створення пароля та використання облікового запису. Для створення…

    19.05.2024

    У “Vodafone” відповіли абонентам, чому може зникнути Інтернет

    Скарги на Vodafone почали надходити після введення графіків відключення електроенергії по всій Україні. "Тут знову…

    19.05.2024

    Названо 10 найпоширеніших помилок при зарядці смартфона

    У сучасному світі смартфон став нашим незамінним помічником. Ми використовуємо його для дзвінків, спілкування, роботи,…

    19.05.2024

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024