Як фотографує перший iPhone на фоні iPhone 13 Pro Max. Різниця вражає

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Мобільна фотографія – одне з головних захоплень власників Apple iPhone, тому при покупці нового пристрою ми завжди звертаємо увагу на характеристики камери та намагаємося знайти порівняння знімків, щоб відстежити динаміку змін. Але з того часу, як у продаж надійшов iPhone 2G, минуло вже 15 років, і сьогодні складно навіть уявити, як фотографував перший телефон Apple (тим більше на тлі iPhone 13 Pro Max ). Напередодні виходу iPhone 14 у нас з’явилася можливість простежити еволюцію мобільної фотографії Apple не лише на характеристиках, а й на прикладах фото.

Ні, не знайшлася ще людина, яка б узяла в руки всі Айфони, випущені за останні 15 років, і стала б на перехресті, щоб зробити кілька десятків кадрів з однакового ракурсу. Натомість з’явилася група індійських гіків із Simple Ghar, яка створила величезну кількість спеціальних фільтрів, які допомагають оцінити різницю iPhone 2G і того ж iPhone 13 Pro Max. За допомогою їх утиліти ми простежили, як змінювалася камера iPhone і тепер можемо зіставити фотографії з першого до останнього Айфона.

Як фотографував перший iPhone

Свій перший смартфон компанія Apple представила у 2007 році і, якщо ви пам’ятаєте, він не був на той момент фотофлагманом. У iPhone 2G не було навіть фронтальної камери, а основна мала роздільну здатність всього 2 Мп з дуже вузькою діафрагмою f/2.8 і не вміла записувати відео. У той же час на ринку були дуже популярні кнопкові телефони, і головним флагманом тоді вважався Nokia N95 . У нього була фронталка, а роздільна здатність основної камери становила аж 5 Мп. Тому на тлі Nokia N95 знімки, зроблені на iPhone 2G виглядали дуже блякло.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Камера першого Apple iPhone помітно поступалася конкурентам

На цьому порівнянні чітко видно, як перший iPhone маже зображення по краях, тоді як Nokia N95 видає порівняно чітке фото без видимих ​​спотворень через вузьку діафрагму або низьку роздільну здатність. Але вже за рік ситуація для Apple кардинально змінилася. Оновлений iPhone 3G 2008 року, якщо вірити утиліті Simple Ghar , при збережених 2 Мп демонстрував зовсім іншу передачу кольору при більш високій чіткості зображення.

Можливості запису відео не було аж до iPhone 3GS

Який iPhone краще фотографує

Трохи пізніше я обов’язково покажу, якого результату прийшла 15-річна еволюція камер iPhone, але спочатку зупинимося на сухих цифрах. Що нового пропонувала компанія Apple, випускаючи щороку черговий смартфон:

  • iPhone 3GS (2009). Роздільна здатність камери збільшилася до 3,15 Мп, з’явилося автофокусування і можливість запису відео (640х480).
  • iPhone 4 (2010). Телефон одержав оновлену камеру на 5 Мп, а також фронталку на 0,3 Мп.
  • iPhone 4S (2011). Роздільна здатність основної камери стала 8 Мп з можливістю запису відео в FullHD, з’явилася функція розпізнавання облич і електронної стабілізації зображення.
  • iPhone 5 (2012). Смартфон отримав фронталку на 1,2 Мп, а основну камеру тепер захищає сапфірове скло.
  • iPhone 5S (2013). Діафрагма 8-мегапіксельної камери розширилася до f/2.2 та з’явилася нова технологія спалаху True Tone.
  • iPhone 6 (2014). У Plus-версії з’явилася OIS, а також покращено роботу ISO.
  • iPhone 6S (2015). Роздільна здатність основної камери досягла 12 Мп, а фронтальної – 5 Мп. З’явилися живі фото та Retina Flash для селфі.
  • iPhone 7 (2016). Діафрагма основної камери розширилася до f/1.8, а Plus-версії з’явився допоміжний модуль з оптичним зумом (2х).
  • iPhone 8 (2017). Роздільна здатність фронталки стала 7 Мп, а в Plus-версії з’явилося портретне освітлення.
  • iPhone X (2017). Серед нововведень портретні селфі, а також Animoji та Memoji.
  • iPhone XS (2018). Світліший об’єктив телевізора (f/2.2), запис стерео та кінематографічна стабілізація.
  • iPhone 11 (2019). З’явився ширококутний об’єктив, Deep Fusion та нічний режим, а також 12-мегапіксельна фронталка з підтримкою 4K.
  • iPhone 12 (2020). Нічний режим для фронталки та Dolby Vision, а в Pro-версії – датчик LiDAR та широка діафрагма основної камери (f/1.6).
  • iPhone 13 (2021). Збільшено фізичний розмір основного та ширококутного сенсора, а також рекордну діафрагму в Pro-версії (f/1.5).

Apple планомірно покращувала камеру та її можливості, але часом зміни здавалися настільки незначними, що сенс оновлювати смартфон навіть раз на 2 роки відпадав сам собою. Але в кінцевому підсумку ми дійшли неймовірної чіткості зображення в iPhone 13 Pro Max за рахунок великого та світлочутливого сенсора.

Тепер нам залишилося поговорити про те, чого варто чекати від нового iPhone 14 та його старших братів iPhone 14 Pro та 14 Pro Max. Звичайно, ми не маємо прикладів фото, зате є багато інформації про характеристики камери.

Камера iPhone 14

C 2015 Apple не змінювала дозвіл основної камери, залишаючи його незмінним – 12 Мп. Водночас збільшувався розмір сенсора, ширина діафрагми та додавалися нові функції, але до 2022 року компанія вирішила переглянути свою позицію. За даними інсайдерів, роздільна здатність основної камери iPhone 14 Pro і його Max-версії складе 48 Мп. При цьому в режимі смартфони продовжать видавати 12-мегапіксельні знімки за рахунок Pixel Binning (об’єднання пікселів), а розмір самого сенсора наблизиться до психологічної позначки в 1 дюйм і складе 1/1,3” (на 23% більше, ніж у 13 Pro Max ).

Чи збільшиться роздільна здатність камери базового Apple iPhone 14 – поки неясно. Зате майже напевно відомо, що прошки отримають можливість запису відео з роздільною здатністю 8K. Подібний формат зі зрозумілих причин не користується популярністю, проте активно впроваджується до Андроїд-флагманів. Що стосується фронтальної камери, то у всіх версіях вона повинна отримати помітний апгрейд світлочутливості, а це позитивно позначиться на якості вечірніх селфі.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.