Смартфони

Чи потрібна висувна камера у 2022 році, і чи повернуться смартфони без вирізу

Share

Ще кілька років тому смартфони виглядали технологічніше за новинки 2022 року. І все завдяки висувній камері, яка стала одним із головних трендів і дозволила відчути, що таке по-справжньому безрамковий екран . На жаль, зараз таких телефонів вдень з вогнем не знайдеш, і нам доводиться мати справу з чубчиками та іншими дратівливими вирізами. Давайте поміркуємо, чому в 2022 році не продаються смартфони з камерою , що виїжджає, і чи є передумови їх повернення в майбутньому.

Висувна камера – плюси та мінуси

Камера, що виїжджає , — один з елементів, що дозволяє зробити телефон безрамковим, чого прагнули багато виробників у 2010-х роках. Була маса експериментальних моделей на кшталт Sharp Aquos Crystal 2014 або Xiaomi Mi MIX 2016, де розробники зробили мінімальні рамки з боків і зверху, а також значний відступ знизу, щоб сховати фронталку. Але найбільш ходовою виявилася реалізація iPhone X з чубчиком.

При цьому виріз на екрані викликав масу суперечок, які змушували виробників шукати спосіб якось сховати фронтальну камеру. Повністю відмовитися від неї в епоху селфі не можна було, і в 2018 році з’явився перший смартфон з висувною камерою vivo NEX. Технологія блоку, що виїжджає, виявилася настільки простою, що ще через кілька місяців ринок виявився буквально заповнений подібними моделями:

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
  • Xiaomi Mi 9T;
  • OPPO Reno2;
  • OnePlus 7 Pro;
  • Honor 9X;
  • POCO F2 Pro;
  • Samsung Galaxy A80 та інші.

Свій телефон з камерою, що виїжджає, з’явився навіть у маловідомих брендів на кшталт UMIDIGI, а тому нічого не віщувало відходу настільки технологічних моделей з ринку. У 2019 році на нашому сайті було проведено опитування про те, яка реалізація фронталки більше подобається користувачам. Виявилося, що 47% віддали б перевагу саме виїжджаючий блок, але більша частина все-таки виявилася згодна і з менш естетичним вирізом.

Лояльність аудиторії до вирізів, підтверджена безліччю фокус-груп, змусила виробників відмовитися від камери, що виїжджає. Незважаючи на те, що тільки подібна реалізація могла гарантувати справжню безрамковість, вирішили розвивати екрани з вирізами. І головна причина банальна – дорожнеча виробництва. Так, висувний блок також позбавляє смартфон вологозахисту. Але його відсутність, наприклад, не заважає Xiaomi економити на проходженні сертифікації IP.

Виріз на екрані

І ось ми дійшли того, що 2022 року єдиним способом сховати фронталку стало використання вирізу. Apple протягом п’яти років експлуатує тему з чубчиком, лише зменшуючи її розміри, а на Android представлена ​​вся палітра з крапельок і дірочок. Найбільш поширеним є острівний виріз фронтальної камери. Він буквально вписаний в екран, завдяки чому зберігається монолітність передньої панелі смартфона.

Зробити такий виріз можна на будь-якому екрані, будь то IPS або AMOLED. Однак, щоб він був не надто великим, виробники змушені встановлювати посередні фронталки маленького розміру. Якщо хтось (наприклад, vivo) вирішується поставити хорошу камеру, то виріз автоматично перетворюється з острівця на застарілу краплю, тому що інакше ніяк не зробити це вічко більш-менш естетичним.

Камера під екраном

Своєрідною альтернативою блоку, що виїжджає, повинна стати камера під екраном . Мабуть це єдина реалізація фронталки, що дозволяє зробити смартфони без вирізу. Але, на жаль, у розробки, яка з’явилася вперше ще 2020 року, недоліків ще більше, ніж інші варіанти. Перший смартфон з підекранною камерою ZTE Axon 20 5G довів, що матриця хоч і знаходиться під дисплеєм, але для захоплення зображення розробникам потрібно знижувати роздільну здатність дисплея в місці встановлення фронталки. Через це виріз все одно залишається помітним, а якість фото на камеру під екраном у більшості випадків не витримує критики та відповідає 0,3-мегапіксельним сенсорам, які використовувалися 10 років тому.

Єдиним більш-менш адекватним смартфоном з камерою під екраном є Xiaomi MIX 4. Він використовує однакову роздільну здатність матриці по всій площі дисплея, завдяки чому виріз дійсно залишається непомітним, але якість фото все одно страждає. Плюс до всього ми говоримо тільки про преміальні пристрої, у той час як висувною камерою 3 роки тому мали навіть бюджетні смартфони на кшталт Honor 9X.

Смартфони з висувною камерою 2022 року

Що ми маємо у результаті? Станом на 2022 рік у масовому виробництві немає смартфонів без вирізу, а якщо хтось наважується сховати фронталку під екран, то ціна такого пристрою часто перевищує позначку 50 тисяч гривень. Телефон з висувною камерою в магазині ви не знайдете, і є кілька причин:

  • зробити виріз в екрані дешевшим, ніж встановити висувний механізм;
  • камера, що виїжджає, позбавляє смартфон вологозахисту і може засмічитися;
  • у висувний блок не можна встановити хорошу фронталку через скромну товщину сучасних телефонів;
  • користувачів цілком влаштовують вирізи, а вся критика на адресу крапельок і дірочок не йде далі коментарів в анонімних чатах.

Для перфекціоністів та поціновувачів чистих екранів залишається одна надія – телефони з підекранною камерою. Поки що складно припустити, яким чином виробники зможуть зробити таку фронталку не лише загальнодоступною, а й гарною з погляду якості фото. Тому вкотре на думку спадає думка про те, що людина звикає до всього. А така цікава фішка минулих років, як камера, що виїжджає, без особливих почестей пішла в небуття, надавши своє місце для нових експериментів.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Лужна Софія

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.

View Comments

  • Невеликий виріз на екрані виглядає круто і ніяк не заважає. Нема тут нічого "менш технологічного".
    Особисто я категорисно проти висувних камер. Користуєсь розблокуванням по лицю. І це реально зручно. Воно реально необхідне, якщо на телефоні є платіжні картки. А із висувною камерою це буде реально капець. Бачив таку модель. Для розблокування камера щоразу виїзджає.

  • Якщо виріз невеликий (як у мене) - він ніяк не заважає. Угорі завжди лінійка статусу із значками зліва, зправа. Виріз уміщується у цьому рядку і це усе виглядає дуже, дуже круто. Для перегляду відео, наприклад, краї екрану не потрібні - там все темно, теж, нічому не заважає.
    Коротше... "Дратівливий виріз", "менш технологічний вигляд" -- це суб'єктивна оцінка автора, не більше того. Не варт її подавати у статті як об'єктивний тренд

  • Невеликий виріз на екрані виглядає круто і ніяк не заважає. Нема тут нічого "менш технологічного". Особисто я категорично проти висувних камер. Користуюсь розблокуванням по лицю. І це реально зручно і необхідне, якщо на телефоні є платіжні картки. А із висувною камерою це реально капець. Бачив таку модель. Для розблокування камера щоразу виїзджає.
    Крім названийх у статті мінусів... Рухомі частини -- то завжди мінус до надійності. Туди буде потрапляти пилюка, волога, її буде клинити...

  • Користуюсь Мі9Т про від самої його появи, купував через попереднє замовлення.
    Вже кілька разів була думка про зміну телефону, але жоден з сучасних флагманів не є настільки кращим і технологічним, щоб потрати на нього 40-50 тис.
    Мій телефон досі актуальний, камера фотографує на рівні а то й краще за деякі молодші флагмани. Екран приємний, якщо десь доводиться дивитись фільм чи серіал з телефону, то отримуєш величезне задоволення. Єдин суттєвий недолік це об'єм пам'яті, так як 128гб малувато. Є бажання перейти вже на новий рівень, але поки- що, телефон працює, як заміну, на даний час взяв би мі12S ultra або самсунг 22. Але чекаю поки з'явиться щось дійсно круте , щоб так само запало в душу як мій старенький телефон.

Опублікував
Лужна Софія
  • Останні записи

    У “Vodafone” відповіли абонентам, чому може зникнути Інтернет

    Скарги на Vodafone почали надходити після введення графіків відключення електроенергії по всій Україні. "Тут знову…

    19.05.2024

    Названо 10 найпоширеніших помилок при зарядці смартфона

    У сучасному світі смартфон став нашим незамінним помічником. Ми використовуємо його для дзвінків, спілкування, роботи,…

    19.05.2024

    Все дуже серйозно. OpenAI посилює захист конфіденційності

    В останньому матеріалі видання Vox з'явилася інформація про те, що компанія OpenAI, відома своїми розробками в галузі…

    18.05.2024

    Відомо, що Apple не розповіла про новий iPad Pro

    На початку цього року купив новий MacBook Air. Це була 13-дюймова модель початкового рівня із…

    18.05.2024

    Microsoft випустить нову консоль Xbox у 2026 році

    Інсайдер під ніком TheGhostofHope, посилаючись на кілька "надійних джерел", розповів про плани Microsoft з випуску…

    18.05.2024

    В мережу потрапили шпалери та кольори Google Pixel 9

    Телефони Google Pixel завжди мали чудові шпалери. Перші кілька поколінь дивували нас живими шпалерами, розробленими…

    18.05.2024