Не купуйте новий POCO M4. Він змусить вас ненавидіти Xiaomi

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

За останні пару років суббренд Xiaomi POCO встиг зарекомендувати себе як виробник, що пропонує, можливо, найкраще співвідношення ціни та характеристик. Ви напевно пам’ятаєте POCO X3 Pro та POCO F3 , які при всіх недоліках давали недосяжну раніше для середньобюджетного класу продуктивність та додаткові фішки на кшталт флагманського вібромотора. Але 2022 року стався поворот не туди. Спочатку ми побачили POCO X4 Pro 5G , який по всіх статтях поступається своєму попереднику, а 15 серпня на ринок вийшов новий POCO M4 , і він викликає навіть більше питань, ніж представник X-серії.

Недорогий смартфон Xiaomi

Щоб розуміти суть претензій, треба згадати, спадкоємцем якого є POCO M4, якому цього року привласнили горду приставку «5G». Наприкінці 2020 року суббренд Xiaomi представив POCO M3 – смартфон, що дає чудові можливості для пристрою початкового рівня. У нього був FullHD-екран, стереодинаміки, величезний акумулятор на 6000 мАг та гарна камера на 48 мегапікселів.

Користувачі скаржилися лише на косяки MIUI, що стали традиційними, недостатню яскравість екрана і посмикування інтерфейсу, викликані повільною роботою не самого продуктивного чіпсету Snapdragon 662 з результатом менше 200k балів на AnTuTu . З урахуванням того, що з моменту виходу POCO M3 пройшло більше півтора року, можна було припустити, що новий POCO M4 5G стане еталоном бюджетного класу. На жаль, наші очікування знову виявилися нашими проблемами. POCO випустив провальний смартфон, у комплекті з яким явно не вистачає губозакатної машинки.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

POCO M4 — характеристики

Тож що за звір потрапив у поле нашої уваги? Це глобальна версія POCO M4 5G , яка помітно відрізняється від аналогічної моделі для індійського ринку. Про різницю поговоримо пізніше, а поки що зосередимося на технічних характеристиках POCO M4 у виконанні для глобального ринку:

  • Экран: 6.58 дюйма, IPS (2400х1080), 90 Гц.
  • Основна камера: 13 Мп+2 Мп.
  • Фронтальна камера: 5 Мп.
  • Процесор: Dimensity 700.
  • Пам’ять: 4/64 чи 6/128 ГБ
  • Аккумулятор: 5000 мАг (зарядка — 18 Вт).

Щоб одразу не співати панахиду по POCO M4 5G, спочатку поговоримо про його переваги. Воно тут одне – швидкодія. Смартфон отримав спритний накопичувач UFS 2.2 , який у поєднанні з чіпсетом Dimensity 700 забезпечує фактично моментальний запуск програм. Просто погляньте, як у AnTuTu новий процесор виносить Snapdragon 662 з POCO M3.

POCO M4 спритний, але цього йому недостатньо

Ну а тепер будемо виносити вже новий POCO M4 , благо приводів для цього достатньо. Почнемо з неочевидного – дисплея. Ви можете подумати, що до нього неможливо причепитися, адже тепер частота оновлення екрану становить 90 Гц замість стандартних 60 Гц у POCO M3. Але не поспішайте радіти.

Екран POCO M4 такий самий посередній, як і в його попередника. За даними GSMArena, дисплей нового смартфона видає яскравість 326 кд/м2 при ручному регулюванні та 410 кд/м2 в автоматичному режимі. Для розуміння: ці показники гірші за ті, що демонструє ультрабюджетний Samsung Galaxy A13 з TFT-екраном і навіть POCO M3. Говорячи простою мовою, яскравості дисплея буде достатньо лише людям, які взимку вирушають у відрядження кудись під Сургут і не відчувають надлишку сонячного світла в умовах полярної ночі. Всім іншим запасу яскравості буде критично мало.

Камера POCO M4

Другий момент, який привертає увагу, — камера. І тут важливо зробити застереження, що індійська версія POCO M4 5G отримала основний сенсор на 50 Мп і фронталку на 8 Мп, тоді як глобалка POCO M4 обзавелася сетом 13 Мп + 5 Мп, який використовувався ще в ультрабюджетнику Redmi 9C NFC , що вийшов навесні 2020 року. Навіть добрий процесор у комбінації з таким набором сенсорів не дозволяє розраховувати на хороший результат, про що свідчить приклад фото.

Навіть Dimensity 700 не може врятувати камеру POCO M4

Не обмежуватимуся одвірками камери POCO M4 і нагадаю, що його попередник мав акумулятор на 6000 мАг. Хоча 5000 мАч новинки – це теж гідний показник, але на тлі моделей з аналогічною батареєю і тим більше порівняно з POCO M3 новий смартфон не вражає. У тесті SmartViser він протримався 131 годину в сумі трьох сценаріїв (режим очікування, веб-серфінг та перегляд відео), у той час як смартфон 2020 видав 154 години, і навіть Redmi Note 11S на невдалому в плані енергоефективності процесорі Helio G96 показав більш привабливий результат.

POCO M4 непогано тримає заряд, але конкуренти краще

Ех, а скільки надій я на тебе покладав, POCO M4 5G, а ти взяв і розбив мої мрії в брязкіт, добивши відсутністю стереодинаміків, якими міг похвалитися POCO M3. Так, бюджетник нарешті придбав NFC, з незрозумілих причин відсутнім у моделі 2020 року. Однак потреба у цьому датчику у мене та мільйонів українців виникне не раніше відновлення повноцінної роботи Google Pay, а тому доводиться дати POCO M4 невтішний вердикт: товаришу, прокиньтеся, ви.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.