Google знову краде у Apple. В Android з’явиться крута фішка з iOS 16

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Те, що Android та iOS регулярно копіюють один у одного різні функції, ні для кого не секрет. Можна навіть сказати, що певною мірою це нормально. Реалізація кожної ідеї у будь-якому разі у кожній операційній системі відбувається по-різному. Зокрема, з Андроїда на iOS перекочував свого часу центр повідомлень та віджети, а у зворотному напрямку — переміщення курсору із затримання пробілу та швидкі відповіді на повідомлення з повідомлень. Цей список можна продовжувати в обидві сторони, тому користувачі давно не дивуються взаємному копіюванні.

У зв’язку з цим поява якихось ключових фішок однієї платформи у конкурентів не повинна дивувати нікого. Але одна справа копіювати те, що перевірено та успішно функціонує, а зовсім інша – намагатися взяти ідею, яка знаходиться на стадії бета-тестування та запропонувати своє бачення. Саме так і відбувається зараз з новими можливостями віджету Pixel At a Glance на смартфонах Google Pixel . Давайте подивимося, які нововведення у нього з’являться і як вони працюватимуть.

iOS 16 – що нового

Статус приготування кави в Старбаксі відображається прямо на екрані блокування. Заходити в програму не потрібно.

На WWDC 2022 Apple представила нову версію операційної системи для iPhone – iOS 16. Основні її фішки зосереджені навколо безпеки та кастомізації зовнішнього вигляду. Так з’явилася можливість досить гнучко налаштовувати екрани блокування , встановлюючи шрифт, динамічні шпалери та віджети. Всі ці нововведення лежать на поверхні, і їх дуже легко може побачити будь-хто.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але однією з найкрутіших фішок нової операційної системи, яка була показана на презентації, але не помічена деякими користувачами, це Live Activities . Її суть полягає в тому, що сторонні розробники завдяки відкритим API зможуть відображати якусь інформацію на екрані блокування iPhone. Багато хто скаже: “Ось здивували те! Жодної відмінності від звичайних повідомлень”. Але найцікавіше в тому, що інформація на такому банері оновлюватиметься в режимі реального часу. Тобто в деяких ситуаціях навіть не доведеться запускати програму, щоб щось подивитися.

На екрані чітко видно де рухається машина.

Уявіть, ви чекаєте на таксі. Щоб відстежувати шлях і вчасно вийти на вулицю, ви тримаєте програму відкритою і витрачаєте акумулятор. Завдяки Live Activities можна спокійно заблокувати ваш пристрій. Банер з маршрутом відображатиметься прямо на екрані блокування та показуватиме, як автомобіль рухається у напрямку до вас. Зручно? М’яко кажучи, так. З огляду на те, що це схоже на невелику революцію в тому, як ми взаємодіємо з нашими смартфонами, Apple вирішила доопрацювати цю функцію. Вона не з’явиться одночасно з релізом iOS 16, а вийде дещо пізніше.

Причому Live Activities не обмежується лише замовленням таксі. Її можна застосовувати для онлайн трансляцій, спортивних змагань, сервісів доставки та замовлення їжі, відображення пробок, коли ви задали маршрут додому, та ще величезної кількості різних кейсів. З урахуванням того, що нові iPhone 14 Pro та iPhone 14 Pro Max отримають Always On Display , можна припустити, що в якомусь вигляді банери Live Activities відображатимуться в цьому режимі, хоч і не зі стандартною частотою оновлення. І тоді взагалі не доведеться навіть підсвічувати екран.

Віджети на екрані блокування

На Pixel At a Glance можна вивести картинку із камери.

Погодьтеся, що функція досить крута. Зважаючи на все, у Google подумали також і вирішили, що необхідно впровадити щось подібне. Зав’язати її вирішили на стандартний віджет, який є на кожному смартфоні Pixel під назвою Pixel At a Glance. До останнього оновлення він підтримував відображення наступної інформації:

  • Пробки та час у дорозі.
  • Погоду.
  • Штормові попередження.
  • Польоти за інформацією з GMail.
  • Інформація календаря.

Після оновлення до цього списку додався ще один пункт: відстеження замовлень їжі на доставку або самовивіз. Зважаючи на все, це і є аналог того, що представила Apple. Цей перемикач дозволить в режимі реального часу відстежувати статус готування та доставки вашої їжі прямо з екрана блокування. З одного боку, це чудово, що така можливість з’являється, але з іншого — обмежуватися лише кейсом із їжею зовсім неправильно.

За ідеєю, Live Activities і його аналог мають практично необмежений потенціал. Але, зважаючи на все, у Google просто не розуміють, яким чином ще можна задіяти такий віджет. Мабуть, підглянути ідею Apple вийшло, а ось реалізацію — ні. Саме з цієї причини в Купертіно і не прагнуть швидкого впровадження Live Activities у фінальне складання iOS 16. Apple дає розробникам як слід продумати всі сценарії використання та створити найкращий.

Робиться це для того, щоб ця функція працювала на благо користувачів, а не просто існувала всередині системи. На жаль, Google не завжди повертається обличчям до покупців своїх пристроїв. Це саме такий випадок. Тут явно простежується мета — запустити раніше конкурентів будь-що-будь. Швидше за все Live Activities на iOS 16 на повну силу запрацює наприкінці цього року. Ось тоді ми й подивимося, як реально треба створювати та впроваджувати нові функції. Apple явно цим зробить фурор. А ось у Ґуґл якось не задалося.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.