Вийшов Android 13 з довгоочікуваною функцією

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ
Google випустила свіжу версію фірмової ОС Android. Серед покращень, представлених у 13 випуску мобільної ОС – нові можливості захисту конфіденційності користувачів, підтримка «об’ємного» звуку, якісніша інтеграція додатків сторонніх розробників в інтерфейс системи, а також підтримка вибору мови окремих додатків незалежно від системних налаштувань. Остання функція, за заявою Google, є найбільш затребуваною серед користувачів Android.
Відбувся реліз стабільної версії мобільної ОС Android 13. Google підготувала універсальні образи (Generic System Image) для систем на базі процесорів архітектур x86_64 та ARM64. Вони сформовані на основі вихідного коду проекту Android Open Source Project (AOSP) та підходять для запуску на ряді пристроїв. Актуальна версія вихідних кодів AOSP доступна в Git-репозиторії проекту.

 

Згідно з інформацією, опублікованою в блозі корпорації, першими оновлення прошивки на базі Android 13 отримають смартфони Google Pixel. Протягом року апдейт також отримають деякі пристрої Samsung лінійки Galaxy та девайси компаній Asus, Nokia (HMD Global), iQOO, Motorola, OnePlus, Oppo, Realme, Sharp, Sony, Tecno, Vivo та Xiaomi.

У 2022 р. чергова версія Android вийшла дещо раніше, ніж дві попередні. Так, Android 12 побачив світ у жовтні 2021 р., хоча показала її Google ще у травні. Випуск Android 11 став доступним широкому загалу у вересні 2020 р.

Новий реліз не може похвалитися проривними нововведеннями, проте деякі з нововведень все ж таки заслуговують на згадку. Зокрема, розвиток отримали можливості кастомізації, у сферах безпеки та відтворення аудіо. Про частину їх відомо ще з грудня 2021 р., коли Google допустила витік однієї з ранніх збірок 13 версії своєї мобільної ОС.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

У 13 версії своєї мобільної ОС Google продовжила розвивати інтерфейс Material You, вперше представлений в Android 12. Завдяки цьому, наприклад, піктограми мобільних додатків, що не входять до екосистеми Google, природніше вписуються в робоче оточення, адаптуючись до обраної теми оформлення та з урахуванням панелі фону на робочих екранах.

Доопрацьований «нічний режим», який, за задумом розробників, повинен допомагати власникам смартфонів на Android легше засинати і краще сприймати гаджета, що відбувається на екрані, при пробудженні, наприклад у разі раптового нічного дзвінка. Можливості налаштування режиму в Android 13 були розширені.

У Android 13 у користувача з’явилася можливість вибирати мову інтерфейсу кожної програми окремо. Раніше Android-програми мали можливість спиратися виключно на системні налаштування мов. Тепер користувачі, які володіють кількома мовами, зможуть налаштувати програми відповідно до своїх уподобань. У Google відзначають, що це найпопулярніша аудиторія ОС функція релізу.

З виходом 13 версії Android отримав підтримку відтворення просторового звуку. Власники смартфонів на базі Android 13 та відповідних навушників зможуть насолодитися «об’ємним» звуком, як у кінотеатрі, а система відстежуватиме положення голови слухача для більш точного позиціонування звуку. Аналогічна функція доступна власникам iPhone та iPad під час використання навушників AirPods.

Яка аудіогарнітура знадобиться користувачам Android, досі невідомо. Ймовірно, Google оновить фірмові Pixel Buds Pro для підтримки технології об’ємного звучання.

Нарешті, новий Android отримав підтримку технології Bluetooth LE Audio (Low Energy, з низьким енергоспоживанням). Це новий стандарт передачі звуку через Bluetooth, який у порівнянні зі своїм «класичним» попередником забезпечує менший час затримки. За рахунок цього звук і відповідне йому зображення (наприклад, при відтворенні відео) виявляються краще синхронізовані. Google також зазначає, що Bluetooth LE Audio забезпечує більш якісне звучання та дозволяє транслювати аудіосигнал на кілька пристроїв-приймачів одночасно.

Музикантів, можливо, зацікавить той факт, що нова версія ОС Google підтримує специфікацію MIDI 2.0. Реліз Android 13 уможливлює підключення музичних інструментів та іншого музичного обладнання відповідного стандарту до Android-пристроїв за допомогою інтерфейсу USB.

В Android 13 деякі зміни зазнали підходу до надання користувачами дозволів на доступ до ресурсів смартфона на користь посилення безпеки.

Так, наприклад, відтепер додатку можна дозволити звертатися не до всіх мультимедіа-файлів відразу, а лише до окремих типів: фото, відео, аудіо (Granular permission access). Google рекомендує розробникам ПЗ використовувати покращене рішення Photo picker, яке дозволяє користувачеві видавати додатку право на доступ і зовсім до окремих зображень, звукових або відеофайлів, в той час як решта вмісту медіатеки для нього залишиться під забороною.

Додатки будуть запитувати дозволи на надсилання повідомлень
Крім цього, програми в Android 13 тепер будуть запитувати у користувача окремий дозвіл на виведення повідомлень. Без нього будь-які спроби виведення повідомлень в область повідомлень блокуватимуться.

Скорочено кількість програм, які потребують доступу до інформації про розташування користувача. Наприклад, додаткам, які виконують операції сканування бездротових мереж, тепер не потрібні повноваження, пов’язані з місцезнаходженням.

Розширено можливості, націлені на підвищення конфіденційності та інформування користувача про можливі ризики. Крім попереджень про доступ програми до буфера обміну в новій гілці забезпечене автоматичне видалення історії приміщення даних до буфера обміну після певного часу неактивності.

У рамках апдейту Google постаралася досягти кращої захищеності дані користувача від третіх осіб, зокрема, взявши під контроль буфер обміну операційної системи. Тепер при копіюванні користувачем конфіденційної інформації, такої як адреса електронної пошти, номер телефону, логін або пароль, система автоматично очищатиме історію буфера обміну через деякий час.

В Android 13 запропоновано реалізацію панелі завдань (Taskbar), на якій розташовуються піктограми запущених програм, що спрощує перемикання між ними і особливо корисно при використанні пристроїв з великим екраном, таких як планшетні комп’ютери. Покращено багатовіконний режим або режим розділеного екрана (Split-screen mode), що дозволяє вікнам відразу кількох програм розміщуватись на екрані одночасно. Що важливо, тепер у такому режимі можуть за замовчуванням запускатися всі програми, і Google радить розробникам звернути увагу на те, як поводиться їхнє дітище поза повноекранним режимом.

Ще одна приємна новація для власників планшетів – Android навчився відрізняти дотик до екрану стілусу від випадкового торкання кисті рук. Останні система ігноруватиме, знижуючи цим ймовірність виникнення помарок при рукописному введенні чи малюванні.

У Google також обіцяють, що користувачі Android скоро отримають можливість копіювати різний контент – інтернет-адреси, картинки, текстові фрагменти або відео зі смартфона на планшет.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.