Categories: Смартфони

Nokia переродилася і знову стала популярною

Share

Стара Nokia була флагманом ринку: фіни першими впроваджували нові фішки, проводили найсміливіші рекламні кампанії, ставили божевільні цінники, били рекорди з продажу і залишалися непотоплюваними рівно до тих пір, поки Стів Джобс не виніс на сцену iPhone.

Далі все стрімко здулося: пара років в пошуках себе, потім ще пара – в кризі, потім перехід під владу Microsoft, а в підсумку – втрата власного «я». Фірма настільки зникла, що «Nokia» просто прибрали з назви – там залишилося тільки одне слово, «Lumia». Незабаром зникла і ця лінійка – в Редмонді на деякий час забули про смартфони. Здавалося, що це кінець, однак Nokia раптово ожила.

Зараз правами на бренд володіє HMD Global, фінська компанія, яка з’явилася зовсім недавно, навесні 2016 року. Спочатку ідея знову робити телефони виглядала дивно: ринок переділений, перевернути гру явно не вийде, а змагання з китайцями – абсолютна утопія.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Але боси HMD Global вчинили по-своєму і правильно зробили. Уже в четвертому кварталі 2017 року Nokia піднялася на 11-у сходинку в світі за кількістю проданих девайсів (4,4 млн за версією Counterpoint). З огляду на те, що минулий рік – перший повноцінний для повернення Nokia, результат більш ніж гідний. У Великобританії компанія взагалі посіла третє місце серед усіх проданих смартфонів.Залишилося лише розібратися, як так вийшло. Насправді, секрет успіху Nokia елементарний – потрібно висловити мегареспект маркетологам, які максимально грамотно проаналізували ринок і з’ясували, чого йому не вистачає. Якщо коротко, стратегія Nokia ділиться на дві частини.

Перша – зайняти вільну нішу.

Звучить дивно, але в сегменті телефонів за 4-6 тисяч гривень дуже мало девайсів, які працюють на чистому Android (тобто швидко і з підтримкою всіх фіч Google), добре зібрані, мають терпимий дизайн і не провисають в плані камери / процесора / акумулятора .

Десь все псує космічний відсоток браку (привіт, Xiaomi і Meizu), десь дратує вбудована оболонка (половина китайських брендів), а якісь смартфони (наприклад, від Samsung) виглядають дорогими навіть за ті скромні гроші, які за них просять.

Тому Nokia пішла по розчищеному, але ефективному шляху – зараз модельна лінійка фінів складається не з проривних гаджетів за десятки тисяч гривень, а з простих, але надійних і доступних «цеглин».

Так, характеристики цих апаратів (Nokia 5/6 і так далі) поступаються китайським гаджетам з тієї ж цінової категорії. Але сенс не в специфікаціях, а в тому, що людина йде в магазин за апаратом, який без проблем пропрацює два-три роки, і отримує саме такий девайс. Ніяких скрипів, глюків, моментальних разрядок на холоді – за якістю в Nokia як і раніше стежать ретельно, незважаючи на те, що виробництво повністю переїхало до Китаю.

Друга частина фінської стратегії – вміла гра на ностальгічних нотах.

У 2017 році головним інфоприводом MWC став камбек легендарної 3310, а в цей раз Nokia пішла ще мудрішим шляхом, показавши 8110 – знаменитий слайдер з «Матриці». Якщо 3310 була майже у кожного, то «телефон-банан» більшість людей бачило тільки в фільмах.

Культова «Матриця» вийшла ще в 1999-му, тобто до того, як мобільні телефони пішли у масове виробництво, так що і Nokia 8110 зараз сприймається як щось лампове, романтичне і бажане.Відмінний сувенір з оригінальним для 2018 року дизайном – чому б і не взяти, закривши очі на неадекватний цінник в 79 євро? Люди ностальгують, Nokia заробляє – все елементарно.

Елітна серія Sirocco, камери Carl Zeiss – всі, хто захоплюється технологіями і кому більше 20 років, пам’ятають ці фішки старої Nokia.

Судячи з того, що покупці досі вибирають цей бренд, фундамент, закладений в дев’яностих і нульових, простоїть ще довго. Фінам реально довіряють, а їхніми гаджетами задоволені, незважаючи на те, що ті (при всій своїй практичності) відверто нудні й безликі.Загалом, Nokia офіційно можна вітати з успішним відродженням і поверненням. Головна інтрига тепер звучить так: чи зможе менеджмент компанії поборотися не тільки за бюджетний і кнопковий сегменти, але і презентувати флагман (не Nokia 8), здатний на рівних змагатися з кращими девайсами на ринку?

Зараз здається, що Nokia ще не обросла м’язами для випуску такого пристрою. Але через два-три роки фіни цілком можуть кинути виклик Apple, Samsung і іншим гігантам ринку.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.

Скарбик Павло

Закінчив Тернопільський національний технічний університет, почав писати про IT у 2015 році. Люблю розповідати про iPhone і Mac, автомобілі, їжу, гаджети розумного будинку і роблю огляди. Також захоплююся спортом а саме баскетболом і активним відпочинком на свіжому повітрі. Головний редактор iTechua.com.

Опублікував
Скарбик Павло
Tags: Nokiaукр
  • Останні записи

    Google представила 7 нових функцій, які з’являться в Android

    Коли ми говоримо про безпеку смартфонів, найчастіше нам розуміють різні механізми захисту від цифрових загроз…

    16.05.2024

    Xiaomi анонсувала USB4-кабель із підтримкою зарядки 240 Вт

    Xiaomi планує випустити новий кабель для заряджання та передачі даних. Він підтримує високу швидкість та…

    16.05.2024

    Huawei Pura70 Ultra порівняли за якістю камер із Samsung Galaxy S24 Ultra

    Насамперед експерт порівняв якість зйомки на фронтальну камеру 4К 60 к/с. На Huawei Pura70 Ultra…

    16.05.2024

    Представлені перші навушники з підтримкою ChatGPT

    Компанія Wooask Technology із Гонконгу випустила унікальні навушники TransBuds A8. Вони підтримують нейромережу ChatGPT, можуть…

    16.05.2024

    6 головних переваг Google Pixel 8a порівняно з Pixel 7a

    Google Pixel 8a щойно вийшов у продаж, і в ньому з'явилося багато оновлень, на які…

    16.05.2024

    Microsoft Edge перестане працювати на старих ПК та ноутбуках

    Компанія Microsoft незабаром випустить оновлену версію браузера Edge, і він виявиться несумісним із деякими моделями процесорів. Це…

    16.05.2024