Чому у Android більше оперативної пам’яті, ніж у iPhone, але це не робить його кращими

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Вже давно відомо, що навіть актуальний на сьогоднішній день iPhone 13, як і раніше, має лише 4 ГБ оперативної пам’яті. Для Android-флагманів ця позначка була подолана багато років тому, а зараз навіть бюджетні моделі пропонують мінімум стільки ж, а то й більше оперативної пам’яті. Щодо дорогих моделей, то на сьогоднішній день основний ринок Android-смартфонів має до 18 ГБ оперативної пам’яті. А завдяки технології розширення пам’яті Android-смартфони можуть отримати до 20 ГБ оперативної пам’яті і більше. Це навіть перевищує те, що є у користувачів більшості настільних комп’ютерів. Але чому так стається?

Чому в iPhone так мало оперативної пам’яті

Враховуючи, що мільйони людей, як і раніше, купують iPhone, виникає очевидне питання, яке задають багато хто. Чому 4 ГБ оперативної пам’яті, як і раніше, достатньо для iPhone, в той час, як такої ж ємності навряд чи вистачить для Android-смартфонів? Просто в цьому випадку як ніколи підходить приказка, що «головне — не розмір, а вміння користуватися».

Насамперед, ми повинні розуміти, для чого взагалі потрібна оперативна пам’ять смартфону. Її функція полягає у тимчасовому зберіганні робочих даних процесора. Таким чином, користувачі можуть отримати цю інформацію, коли захочуть, і її не потрібно довго завантажувати з вбудованої повільної пам’яті.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Для чого потрібна оперативна пам’ять у телефоні

Тобто оперативка — це такий «аркуш паперу», куди у вас виписані найпотрібніші дані з тих, з якими ви працюєте, наприклад, готуючи звіт на роботі. Якщо цей листок закінчиться, ви не зможете отримати доступ до найважливіших цифр швидко, і доведеться перелопатити тонну довідників, документів та інших джерел, а на це потрібно значно більше часу. Якщо грубо і прикладі, то виходить так.

З наведеного вище прикладу легко зробити висновок, що iPhone не потребує такої великої пам’яті. Крім того, його алгоритм простіший, ефективніший і не вимагає великої кількості ”чернеток” . А ще має ефективний механізм видалення непотрібних даних для того, щоб звільнити місце під нові.

Чому потрібно більше оперативної пам’яті

Але це лише загальне пояснення, як то кажуть, ”на пальцях”. Якщо більш докладно, то нехай iOS та Android є орієнтованими на ефективну роботу смартфонів із сенсорним екраном, на цьому їх схожість закінчується. Наприклад, через обмеження сервісів Google у Android всі програми повинні працювати у фоновому режимі. Тобто, якщо ви відкриєте програму розміром 100 МБ, обсяг оперативної пам’яті зменшиться на 100 МБ.

Це означає, що навіть простий додаток для здійснення дзвінків (адже це додаток), під’їдає оперативку і зменшує її обсяг. Тільки так воно може бути доступним вам протягом дня. Так багато програм будуть працювати у фоновому режимі. І не важливо, використовуєте ви їх зараз чи ні. Очевидно, що ця модель роботи Android потребує великого обсягу пам’яті. Про нього ще кажуть, що ” скільки не дай – все одно зжере “. Але в будь-якому випадку її має бути багато

Чи потрібно iPhone більше оперативної пам’яті

В iOS використовується більш досконалий механізм фонової роботи, а прийом інформації уніфікований із сервісами Apple. Усі push-повідомлення APP необхідно спочатку надіслати в службу push-повідомлень Apple, а потім надіслати користувачеві, тому потрібний лише один інтерфейс. Тим не менш, через це деякі користувачі отримують часто непотрібні повідомлення трохи повільніше.

У той же час, коли програма знаходиться у фоновому режимі, Android є реальним робочим механізмом, а iOS – віртуальним сховищем. У iOS, коли програма знаходиться у фоновому режимі, вона буде призупинена і не працюватиме. Коли попереднє завдання зупиниться, система запише стан поточної програми та перейде до нового. Тобто зберігається не сама програма в розгорнутому вигляді, а лише дані про неї. Це як тримати книгу відкритою або просто покласти в неї закладку.

В Android для більшої кількості програм знадобиться набагато більше пам’яті , а перевага моделі iOS в тому, що вона не вимагає занадто багато пам’яті. Таким чином, тепер ми можемо зрозуміти, чому Apple комфортно з 4 ГБ ОЗП, а Android і з 18 ГБ може вимагати ще й ще.

Один і той же додаток, що працює на Android та iOS, займає різний обсяг пам’яті. А ще на його розмір впливає підхід самих розробників. iOS — закрита система, яку може використовувати тільки Apple, тому має більш суворі вимоги до розробників і більш комплексний механізм перевірки. Розробникам доводиться добре оптимізувати свої системи, щоб вони могли працювати на iPhone чи iPad.

Навпаки, Android, як система з відкритим вихідним кодом, має більш вільний механізм управління, який певною мірою розслаблює розробників. Їм не потрібно надто багато думати про адаптацію своїх продуктів. Та й контроль за відповідністю у Google Play істотно нижчий. Це призводить до того, що хоча це одна і та ж програма, пам’яті на Android займається істотно більше.

У чому iPhone кращий за Android

Це пояснює, чому Apple не потрібно збільшувати обсяг оперативної пам’яті в iPhone. У багатьох користувачів можуть виникнути питання, що краще: більше пам’яті або менше пам’яті? Для самого iPhone маленький обсяг пам’яті означає зниження вартості або покращення якості пам’яті. Тобто не збільшення обсягу, а підвищення стабільності чи збільшення швидкості роботи.

Зрештою, користувачеві не повинно бути важливо, скільки в нього оперативної пам’яті — 4 ГБ або 18 ГБ. Головне, щоб усе працювало плавно та швидко. Тепер ви розумієте, що розмови про те, що у iPhone пам’яті вдвічі менше, ніж у телефону, який у 10 разів дешевший, це не говорить взагалі ні про що. Її можна ще зменшити і все одно все буде добре працювати. У той же час, Android з 8 ГБ і більше може нещадно гальмувати.

Те саме відноситься до акумулятора, який через меншу кількість фонових процесів навантажується значно менше. Тому навіть за вдвічі меншої ємності батареї iPhone працює стільки ж, а то й довше, ніж Android-смартфон.

Якщо ви знайшли помилку, будь ласка, виділіть фрагмент тексту та натисніть Ctrl+Enter.