Названо п’ять функцій iOS 16, які давно є на Android

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Рік у рік після кожного WWDC фанати Android заявляють, що Apple краде головні фішки їхньої системи. Шанувальники Apple відбиваються як можуть, доводячи з що саме в Купертіно, а не будь-де ще винайшли функцію в тому вигляді, в якому вона існує. На сайті вже виходив матеріал про те, що віджети на екрані блокування у вигляді, в якому вони будуть у iOS 16 Apple винайшла сама, особливо це стосується Live Activities. Тепер давайте подивимося на ті речі, які були запозичені у Android.

Кастомізація екрана блокування

Я, можливо, буду одним із тих небагатьох людей, хто скаже, що екран блокування на iOS 16 виглядає чудово. Можливість додати ефект глибини дозволяє зробити ваші улюблені шпалери об’ємними, а віджети, які перекочували з циферблатів Apple Watch, значно додають локскрину функціональності. Можливість змінити шрифт та його колір дозволять надати вашому iPhone справжньої індивідуальності.

Проте першопрохідниками у цій справі була Google. Android 12 з’явилася можливість встановити колір шрифту в колір шпалер або вибрати з чотирьох базових кольорів Material you. Також Google має віджет під назвою “At a Glance”. У Google називають його віджетом, але я б підібрав йому іншу назву – інформаційне поле.

ПРОДОВЖЕННЯ ПІСЛЯ РЕКЛАМИ

Максимум, що ви можете в ньому побачити – це погода, поточна дата, подія або інформація про ваш політ. Якимось чином змінити інформацію, що демонструється цим полем, не вдасться. Віджети ж у iOS 16 мають значно більший вибір інформації, що надається користувачеві та відкритий API для сторонніх розробників.

Загальні фото у iCloud

У iOS 16 програма «Фото» навчилася автоматично ділитися фотографіями з вибраними користувачами. Можна відзначити дату, після якої всі фото автоматично потраплятимуть до спільного альбому або система розпізнаватиме людину і вивантажуватиме їх у неї.

У програмі камери навіть з’явилася окрема кнопка для додавання фотографій до спільного альбому. Тепер є можливість усім користувачам, які мають до нього доступ, додавати, редагувати або видаляти фотографії. Усі мають рівні права з управління знімками.

У Google Фото така функція вже кілька років. Все ті ж фішки, що й у Apple, але до них додається автоматичне створення альбомів з конкретними людьми і можливість ними поділитися. До того ж доступ до таких альбомів можна надати не тільки для перегляду, але і для додавання фото.

Диктант тексту на айфон

iOS 16 з’явилася можливість взаємодіяти з текстом, який ви диктуєте, безпосередньо в момент диктування. Досить просто сказати вашому смартфону, що ви хочете зробити, і це він зробить.

Головною ж фішкою можна вважати автоматичне заповнення розділових знаків. Тепер не треба під час диктування говорити слова «кома» або «двокрапка». Ваш пристрій зробить все саме.

Все це є клоном голосового набору Google Assistant із Pixel 6 і 6 Pro. Всі ті ж функції для взаємодії з текстом і розстановка розділових знаків вже були в Android.

Маршрут із декількома точками

Те, що давно є в Яндекс.картах і Google Maps нарешті з’явилося і в Apple. Тепер їхні фірмові картки можуть будувати складні маршрути з кількома зупинками. Ми вже давно до цього звикли, але Apple це гучна функція.

Фірмові карти в iOS з’явилися ще в 2012 році і з того часу пройшли досить довгий шлях і, на щастя, не відправляють водіїв на зустріч по вулиці з одностороннім рухом. Проте будувати маршрути з кількома зупинками навчилися лише у 2022 році. При цьому карти Google і для iOS, і для Android підтримують це ще з 2016 року. Багато користувачів тому не використовували фірмові Apple Maps.

Для Росії карти Apple практично неактуальні через низьку деталізацію, тому навіть ці нові функції не додадуть їм популярності в нашій країні.

Автоматичні субтитри на iPhone

Live Captions, або, простіше, живі субтитри можна спостерігати на YouTube з 2019 року. Це технологія, що дозволяє в режимі онлайн створювати субтитри голосу. Тепер така можливість з’явилася і у Apple, причому в Купертіно додали її одразу і для голосових дзвінків, і для FaceTime.

Насправді, для людей з вадами слуху ця функція буде дуже затребувана і дозволить спілкуватися більш вільно. Дуже тішить, що подібні речі активно просуваються виробниками і все більше пристроїв отримують такі фішки.

Безумовно, Apple скопіювала достатньо функцій у Android і не тільки з нього, але треба не забувати про горезвісний підхід Apple. Чомусь, коли за реалізацію беруться до Купертіно, у них це просто працює і тішить око.

Якщо ви знайшли орфографічну помилку, будь ласка, повідомте нас, виділивши цей текст і торкнувшись вибраного тексту.

Підписуйтесь на нас в Google News, Facebook та TikTok 

РЕКЛАМА

Глибокі знання та досвід Софії у сфері технічної підтримки зробили її надійним помічником у вирішенні проблем, а пристрасть до технологій спонукала її ділитися своїми знаннями з іншими за допомогою свого контенту. Як людина, яка щодня працює над усуненням проблем і навчає своїх користувачів користуватися всіма доступними інструментами, маючи лише обліковий запис Google, її висвітлення новин, як правило, зосереджене на наданні читачам більш зручної для користувача точки зору та деяких менш відомих цікавинок на цю тему.